Relax

12 boeken die je wel in één ruk uitleest

Vorig jaar zomer begon ik vol goede moed in een dikke pil waar iedereen laaiend over was. ‘Het beste boek ooit’ en dat soort termen. Maar ik kwam er niet doorheen en verloor de moed tot lezen. Boeken luisteren deed ik daarentegen wel. En toen ik afgelopen week bij Storytel mijn luistergeschiedenis opvroeg, bleek dat ik dit jaar al 27 boeken geluisterd had. Samen met de vier boeken die ik uiteindelijk toch weer met veel plezier van papier heb gelezen, komt dat op 31 boeken dit jaar. En daar zaten echt een heleboel toffe tussen.

Omdat het deze week boekenweek is (en je dus het boekenweekgeschenk krijgt bij aankoop van een boek) leek het me een mooi moment om mijn favo boeken in een blog op te sommen. Hier komen ze!

Daar praten wij niet over – Miloe van Beek

Het blijkt dus, dat als je een boek hebt dat lekker leest, je het toch snel uit kan hebben. Ik kreeg het boek Daar praten wij niet over van Miloe vorige week en heb het dit weekend uitgelezen. Het is een prachtig boek over Miloe’s oma Sascha als klein meisje en als jonge vrouw. Het is aangrijpend, en interessant. Je leest over haar kille jeugd en over haar vader die zich aansloot bij de NSB. Waar Sascha het niet mee eens was. En waar later in de familie altijd over gezwegen werd. Tot Miloe er een boek over schreef…

Rook – Tynke Hiemstra

Het boek Rook gaf mij mijn leesvertrouwen terug. Die las ik en had ik ook in no time uit. Het gaat over een gezin, waarin de man beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag en midden in de #metoo discussie belandt. Wat doet dat me je (gezin)?

Ik ben er niet – Lize Spit

Toen had ik de smaak te pakken en kocht ik een heel dik boek: Ik ben er niet. De boekwinkels waren net weer open en die wilde ik natuurlijk graag steunen. Dit boek over de Brusselse Leo en haar vriend Simon greep me gelijk. Simon komt op een avond niet thuis. Lize Spit laat je gelijk op het puntje van je stoel zitten omdat je wilt weten wat er aan de hand is met Simon. Ik kan er verder niets over kwijt ;).
Overigens heb ik dit boek grotendeels ’traditioneel’ gelezen, maar het laatste stuk heb ik geluisterd, omdat ik lang in de auto zat (en dat leest nogal lastig.

Op het eerste gezicht – Nick Hornby

Ik ben groot fan van Nick Hornby. Maar hij had al zo lang niets geschreven. En nu is hij er weer! Met Op het eerste gezicht. Een heerlijk Brits boek over de 42-jarige Lucy die verliefd wordt op de twintig jaar jongere Joseph die uit een heel ander milieu komt. Ik ging echt van de hoofdpersonen houden, en miste ze gewoon een beetje toen ik het boek uit had.

Lieve Edward – Ann Napolitano

Ik moest aan het boek Lieve Edward denken toen ik vorige week het bericht zag over die gecrashte kabelbaan in Italië, waar slechts één jongetje de crash had overleefd. Dit boek gaat over Edward, die als enige een vliegtuigongeluk overleeft. Zijn vader en moeder en zijn broer komen net als de andere passagiers om. Wat doet dat met zijn leven?

De dienstbode – Helen Klein Ross

De Dienstbode ziet er zoetsappiger uit dan het is. Het is een familiegeschiedenis die begint in 1908 als de 16-jarige Ierse Bridey naar Amerika vertrekt op zoek naar een beter leven. Je volgt haar en haar kind dat ze eigenlijk niet mocht krijgen en je krijgt een mooi inzicht in een stuk van de Amerikaanse geschiedenis. Ik vond het heel mooi om zo over een paar generaties te lezen en hoe ze (zonder het zelf te weten) invloed op elkaar hebben.

Zwarte Schuur – Oek de Jong

Zwarte Schuur is een indrukwekkende roman, over hoe een actie van een paar seconde in je jeugd, invloed kan hebben op de rest van je leven. Dit boek bleef nog even door mijn hoofd spoken toen ik het uit had. Heek mooi!

De Stem – Jessica Durlacher

Het boek De Stem, over de Somalische asielzoekster Amal, die meedoet aan een The Voice-achtig programma, leest als een Netflix-serie. Er gebeurt zo veel dat je wilt blijven lezen.

Nu ik je zie – Merlijn Kamerling

Prachtig boek van Merlijn Kamerling over de zoektocht naar zijn vader. Het boek bracht me terug naar de beginjaren van ‘Goede tijden’ en naar mijn studententijd met mijn vriendin Ida met wie ik die soap keek. Maar ook naar haar – ook zelfverkozen – dood 16 jaar geleden. Nu ik je zie had voor mij dus heel veel lagen.

Verwachting – Anna Hope

Over vriendinnen gesproken. Het boek Verwachting gaat over drie vriendinnen die elkaar ook al sinds hun studententijd kennen. Inmiddels zijn ze een stuk ouder en je leest gaandeweg wat de tijd met hun vriendschap doet. Wat kwam er uit van hun verwachtingen? Prachtig boek. Vooral als je zelf ook een aantal van die lange vriendschappen hebt, die door fases gaan.

Camino – Graeme Simsion

Camino is ook een heerlijk Brits boek, van de schrijver van ‘The Rosie Project” en een vrouwelijke auteur. Het boek is afwisselend geschreven vanuit het perspectief van een man en daarna van een vrouw die los van elkaar de Camino (oftewel de route naar Santiago de Compostella) wandelen. En… die elkaar steeds weer tegenkomen.

De Heks van Limbricht – Susan Smit

Ik sluit af met het boek dat ik gisteren kocht en waar ik het boekenweekgeschenk bij kreeg: De Heks van Limbricht. Ik ben er nog niet aan begonnen, dus ik kan er nog niets over zeggen. Maar ik las al meer historische romans van Susan Smit die ik prachtig vond (Gisèle en Tropenbruid) dus ik heb alle vertrouwen in deze!

Nog meer tips?

Eigenlijk heb ik nog veel meer tips. Ik had tenslotte 31 boeken gelezen dit jaar. Op mijn persoonlijke pagina van Storytel staan nog zes tips boekentips van mij. En via mijn pagina kun je Storytel ook 30 dagen gratis uitproberen. En dus deze boeken voor niks lezen 😉

Of volg mijn persoonlijke Instagram-account @ClubvanRelaxteMoedersElsbeth, daar deel ik ook regelmatig welke boeken ik aan het lezen of luisteren ben en verzamel ik alle tips in een hoogtepunt, zodat je ze altijd kunt terugvinden.

Oja… en dit is dus het boekenweekgeschenk dat je deze week bij je aankoop krijgt. Tot en met 6 juni!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Hoe ik weer een lezer werd in 4 tips - Club van relaxte moeders 17 december 2021 at 15:12

    […] lid. En ik vind het heerlijk! Als ik nu een interessant boek voorbij zie komen, bijvoorbeeld via dit blog van Elsbeth, dan reserveer ik het gelijk via de app van de bieb. En vind ik het niets, dan breng ik het zonder […]

  • Reageer Wat lezen wij deze zomer? - Club van relaxte moeders 4 juli 2022 at 10:38

    […] boek, is de zomer voor velen van ons toch wel hét moment om weer eens een boek te pakken. Dankzij mijn luisterboekenverslaving lees (=luister) ik gedurende het hele jaar wel veel, maar in de zomer vind ik het fijn om er ook […]

  • Reageer Moment voor jezelf met deze 11 Podcasts - Club van relaxte moeders 2 februari 2023 at 16:01

    […] slapen. Het is mijn ontspanningsmanier, mijn favoriete me-time-activiteit. Ik schreef al eens een blog met tips voor luisterboeken, vandaag vond ik het wel leuk om wat podcast-tips op een rij te zetten. Helemaal omdat twee van […]

  • Laat je reactie achter