Relax

Moment voor jezelf met deze 11 Podcasts

Al vanaf dat ik een klein meisje was hield ik van radio luisteren. In de tijd dat Telekids nog niet bestond luisterde ik op zondagochtend naar de ‘Ko de Boswachter-show’ (jaja ik ben echt oud). Geen wonder dus dat de komst van luisterboeken en podcasts een geschenk uit de hemel was voor mij. Ik luister alles wat los en vast zit. Als ik stomme klusjes in huis doe, als ik in de auto zit, naar mijn werk fiets, tijdens het hardlopen of als ik niet kan slapen. Het is mijn ontspanningsmanier, mijn favoriete me-time-activiteit. Ik schreef al eens een blog met tips voor luisterboeken, vandaag vond ik het wel leuk om wat podcast-tips op een rij te zetten. Helemaal omdat twee van mijn vriendinnen/collega’s deze week hun eigen podcast lanceerde!

Even over mijn kind

Vorige week heeft ‘onze’ club-opvoedkundige Tischa Neve haar eigen podcast gelanceerd: Even over mijn kind. Een podcast-serie waarin ze ieder week ouders met een opvoedvraag ontvangt. Ze zit met ze om de tafel en de ouders zijn openhartig over waar ze tegenaan lopen. Van peuter tot puber, van driftbui tot schermgedoe, alles komt voorbij. Tischa houdt het bij voorkeur lekker praktisch (net als in onze webinars), dus doe je voordeel met bakken vol opvoedtips en handigheidjes!

Je kunt de podcast op zo’n beetje alle kanalen luisteren die er voor podcasts zijn.

Weggestopt: zoektocht naar een huis voor Ties

Ik heb vorig jaar gelachen en gehuild om de podcast van Elise die gaat over haar oudste zoon Ties. Ties is lichamelijk en verstandelijk gehandicapt. Elise heeft lang over haar dagelijks leven met Ties geblogt, onder andere hier op de club. Toen Ties 19 was woonde hij nog thuis maar de zorg voor hem werd steeds zwaarder. Elise: ‘Wij hielden het vol, zijn dol op hem  – en zijn jongere broer en zus net zo goed. Maar het werd tijd dat hij uit huis ging. Hij wilde dat zelf trouwens ook.’

In de 6-delige podcastserie Weggestopt geeft Elise je een kijkje achter haar voordeur, kun je zien hoe zij leven met en zorgen voor Ties. Maar de podcastserie gaat vooral over de zoektocht naar een goede nieuwe woonplek voor hem, want dat blijkt een pittige zoektocht. De podcast is soms aangrijpend, soms hilarisch en bovenal interessant om te horen. Zware kost? Nee hoor. De toon van de podcast is luchtig en vrolijk. En Ties zorgt zelf ook voor de nodige hilariteit. Dus als je van Elise’s blogs houdt, ga je ook genieten van de podcast. Je luistert de podcast hier: Op Spotify, via Apple podcasts, via Google Podcasts, of via de site van NPO radio 1.

Echte oogappels

Ik ben groot fan van de televisieserie Oogappels en ontdekte laatst de podcast die ze aan deze serie hebben gekoppeld: Echte oogappels. Eerlijk is eerlijk: het haalt het niet bij de televisieserie, maar … als je zelf in de pubers zit is hij zeker leuk en informatief om te luisteren. Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, spreekt wekelijks met experts over de dilemma’s van het ouderschap als je pubers hebt. Mag je je bemoeien met het seksleven van je kind? Hoe ga je om met alcohol? Laten jouw pubers ook alles slingeren? En wat doe je als je kind depressief is? Leerzaam en leuk!

NPO Docs. Wat weet jij eigenlijk van mij

Van een hele andere orde is de podcast-aflevering Wat weet jij eigenlijk van mij van de podcastserie DOCS (één aflevering van 50 minuten). In deze podcast leer je niet iets over je kinderen, maar over de generatie moeders voor ons. Pam van der Veen vindt een doos vol luchtpostenveloppen. Het zijn brieven van haar moeder aan haar vader (die stuurman op de grote vaart was). De brieven beslaan een cruciale periode in het leven van haar moeder Marjan. Ze schreef de brieven tussen 1966 tot 1976. Minutieus doet ze verslag van haar dagelijks leven aan de man die ze maar drie maanden per jaar ziet.

Ik vond deze podcast echt heerlijk om te luisteren. Het gaat over vrouwen die ons voorgingen. Die in die tijd trouwden en kinderen kregen, emancipeerden en ‘kutkeken’. Echt super interessant om te horen hoe anders alles nog was voor die generatie terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo lang geleden is (verder vond ik het extra leuk omdat Pam de moeder is van een oud-klasgenootje van Teun, zo kwam ik er op).

Wat weet jij eigenlijk van mij is een luister-documentaire die gemaakt is voor de podcast-serie DOCS.

Nieuwe podcast van Miloe: de schrijfcast

Miloe schreef eindeloos veel mooie blogs over haar gezinsleven hier op de club. Deze week lanceerde ze haar nieuwe podcast. Niet over kinderen en opvoeden, maar over onze gezamenlijke liefde: schrijven. In De Schrijfcast bespreekt Miloe (auteur, journalist en schrijfcoach) de magie van het schrijven met auteurs en anderen uit het schrijfvak. Wat is er zo mooi aan woorden op papier zetten, wat doet het met je, wat is ervoor nodig en wat brengt het je. Met deze podcast hoopt ze je te inspireren en te motiveren om zelf de pen op te pakken of je schrijfproject af te maken. Aanrader voor iedereen die net als wij van schrijven houdt.

Club van Relaxte Moeders podcast: Mom You Can

Grote kans dat je deze al kent, want ik maakte deze podcast al toen mijn boek Mom You Can verscheen. Maar voor degenen die hem nog niet hebben geluisterd: Mom You Can is een podcast-serie Voor iedereen die werk en ouderschap combineert of wil combineren. De serie bestaat uit negen afleveringen. In elke aflevering bespreek ik samen met een gast en één van mijn co-hosts een van de negen succesfactoren voor meer geluk in werk en moederschap. Zo is in aflevering één Mariëlle Beckers te gast. Zij is moeder van zeven kinderen, heeft een drukke baan houdt van sporten, en ze lijkt altijd relaxed. In deze eerste aflevering proberen we te ontdekken wat haar geheim is.
Je luistert de Mom You Can-podcast via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app.

Welke podcasts ik verder nog heerlijk vond om te bingen? Deze:
  • De plantage van onze voorouders – zo mooi en leerzaam! Over het slavernijverleden)
  • In de ban van Rian – over hoe cybercharlatan Rian van Rijbroek IT-miljonair Gerard Sanderink in haar macht krijgt.
  • Bob – de eerste podcast die ik ooit luisterde en nog steeds één van mijn lievelings.
  • Brand in het landhuis – misdaadpodcasts zijn ook heerlijk. Dit mysterie is ook heerlijk.
  • Echt gebeurd – dit is mijn ideale ik-kan-niet-slapen-podcast omdat het allemaal hele kleine verhaaltjes van circa tien minuten zijn. Wie wil er nou geen verhaaltje voor het slapen gaan?
  • Ik ken iemand die – de meest populaire podcast over het ouderschap Van Nynke de Jong and friends! Hij loopt inmiddels als jaren. Ik mocht ooit in één van de eerste afleveringen meekletsen. Wat een feestje was dat!
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter