Kook

Relax mama vakantie-menu

Ik heb de luxe om komende week op Kreta te zijn (mijn ouders nemen ons mee op vakantie!), dus op mijn bord de hele week heerlijk Grieks eten. En dat heeft me ook gelijk wat inspiratie gegeven voor dit weekmenu!

Maandag: Moussaka

Dit ga ik komende week zéker ergens eten! Een recept dat wij vaak volgen is deze. Een vegetarisch moussaka-recept van Jamie Oliver vind je hier. Omdat het toch altijd net iets meer tijd kost dan je van te voren denkt om de aubergines te grillen, raad ik je aan om dit gerecht te maken op een dag dat je tijd hebt om te komen. Mijn truc is overigens om de aubergines onder de contactgrill te grillen. Tippie: maak extra veel om in te vriezen! Op de foto hieronder zit er Griekse salade bij (met vergeten feta) en tzatziki.

Dinsdag: Griekse Linzensoep

Deze Griekse linzensoep wordt in Griekenland ook wel ‘fakes’ genoemd. Ik leerde hem kennen toen Marije (moeder van twee puberzonen) een keer een weekmenu maakte met de favorieten van haar gezin. Hier werd hij ook gewaardeerd! Je vindt het recept hier.

Woensdag: Griekse rijstschotel

‘Deze Griekse rijstschotel van 15gram.be is een echte smaakbom én supersnel klaar,’ schreef Lies in het weekmenu dat zij een keer maakte. Het lijkt mij in ieder geval superlekker. Loes voegde nog toe: ‘De overschotjes van de rijst verwerk je in een al even smakelijke lunch voor de volgende dag: gebakken rijst.’ top tip zeg ik.

Donderdag: Spinazietaart

Spinzaietaart, maar dan op zijn Grieks: de spanakopita. Je vindt het recept hier. Maar als je hem toch wat Nederlandser wilt (als je kinderen bijvoorbeeld niet van feta houden), dan kun je natuurlijk ook gewoon mijn eigen recept volgen!

Vrijdag: Griekse pita’s met paprika

Tijd voor een snack-maaltijd op vrijdag: Griekse pita’s met paprika van Brenda Kookt. Deze pita’s zijn het ideale avondmaaltje, snel om te maken en boordevol groenten.

Het is een vegetarisch gerecht, en dankzij de grote stukken champignons en paprika die je aanbakt met wat oregano mis je het vlees in de pita’s helemaal niet. De Griekse pita’s serveren we met een lekkere (en snel te maken) fetadip. 

Zaterdag: Griekse borrelplank

Wat ik eigenlijk het liefste eet als ik in Griekenland ben, is allemaal kleine hapjes. Met in ieder geval van die lekkere gehaktballetjes in tomatensaus (Keftedes) erbij. Zoals bijvoorbeeld deze van Betty’s Kitchen. En natuurlijk tzaziki, brood, olijven en dolma’s erbij, en wat dacht je van deze saganaki (gebakken kaas)?

Zondag: Orzo met ‘de ballen van Jaap’

Tegenwoordig zie je het hier ook overal, maar ik heb orzo toch echt in Griekenland leren kennen. Ik at het vorige week nog, toen gebruikten we ons eigen recept van pasta met ballen, courgette en tomaatjes, oftewel pasta met de ballen van Jaap. En die blijkt dus ook heel lekker met orzo! Je vindt ons recept hier.

  • Benieuwd naar andere weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50. En dit fijne schort is te koop in de Shop van relaxte moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter