Kook

Relax Mama Weekmenu: Marije’s succesnummers

Deze week heeft Marije het weekmenu voor ons gemaakt. Heel fijn, want ik had een korte weekweek in verband met ons eerste campertripje van het jaar. Het Hemelvaart-weekend staan wij op camping LeUK! Marije gebruikt voor twee van haar recepten in dit weekmenu een hooimadam. Een wat? Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een pan met een jasje waarin je eten langzaam gaart. Kijk, die van Marije ziet er zo uit:

Marije is moeder van twee puberzoons van 13 en 15 en woont met hun en haar man in Groningen. Marije: “Mijn jongens zijn vrij makkelijke eters. Mijn man is ecoloog en heeft een eigen bedrijf, en ik ben milieukundige en werk 36 uur vanuit huis. Doordat ik niet meer hoef te reizen heb ik meer tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Dat wordt door de mannen meestal erg gewaardeerd. Bij ons in huis eten de heren vlees en ik vegetarisch. Ik kook de ene dag wel vlees voor hen, de andere dag niet. Ook letten we op dat er geen eten wordt weggegooid. Een overgebleven portie is ideaal als thuiswerklunch of voor in de vriezer.”

Maandag: Griekse soep met Turks brood en tzatziki.

Deze Griekse soep is de favoriet van mij en mijn oudste. Ik maak hem volgens dit recept. De soep kookt grotendeels in een hooimadam, een milieuvriendelijke manier van koken. Voor ons is twee keer het recept voldoende, maar het liefst maak ik veel te veel. Voor de lunch de volgende dag. Ik maak er verse Tzaziki bij (Griekse yoghurt, geraspte komkommer en knoflook) en bak een Turks brood af. Tzaziki uit de supermarkt is natuurlijk ook prima. 

Dinsdag: quiche met sperziebonen

Bij deze quiche maak ik voor de heren chipolataworstjes. De jongste eet graag een vega-snitzel mee met mij. Ik maak de quiche als volgt:

 • Kook een zak sperziebonen net gaar.
 • Halveer een bakje kerstomaatjes.
 • Klopt 6 eieren los met een bekertje crème fraîche en voeg een flinke hand geraspte kaas toe.
 • Roer er zout, peper en ruim Provençaalse kruiden door.
 • Bedek de vorm met de plakjes quiche deeg, in mijn geval 7 stuks.
 • Vul dit met de sperziebonen en giet het eiermengsel er overheen.
 • Leg de tomaatjes op de quiche met de snijkant naar boven.
 • Bak de quiche in circa 30 minuten op 220 graden. 
Woensdag: vega-lasagne

Pas heb ik dit lekkere recept ontdekt. Heb je minder tijd, dan zou je ook voorgesneden groenten kunnen gebruiken. Dit gaat hier echt schoon op!

Donderdag: bloemkoolcurry met kikkererwten en naan.

Een curry maak ik op gevoel, maar dit recept van Uit Pauline’s Keuken komt behoorlijk in de buurt. Ook deze gaat in de hooimadam. Ik gebruik gele currypasta van Koh Thai, deze is lekker en niet echt pittig en hierdoor mijn favoriet. We eten dit met naan en/of zilvervliesrijst of couscous. Er bestaan ook heel smakelijke verspakketten voor curry trouwens.

Vrijdag: restjes!

We eten wat er nog in de koelkast of vriezer ligt, voordat er op zaterdag weer boodschappen worden gedaan. Ideaal hiervoor zijn wraps, die eigenlijk altijd wel in huis zijn. De ingrediënten komen apart op tafel en iedereen belegt naar wens. Ik besmeer hem graag met hummus of baba anoesch. De jongens willen het liefst knoflooksaus. Daarna worden ze gevuld met gehaktballetjes en/of falafel en veel rauwkost (tomaat, komkommer, paprika, sla, radijs, etc) of groenten die nog over zijn. De kunst is om het dan zo te vouwen om het “netjes” te kunnen eten.

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
De denim keukenschorten zijn weer op voorraad!

Goed nieuws, de denim schorten zijn weer op voorraad. Kijk maar hier in de shop!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter