Kook

Relax Mama gezond-de-kerst-in-weekmenu

Dat het over een week al Kerst is, dat drong eigenlijk pas echt tot me door toen ik dit weekmenu ging maken. Tja… het zijn rare tijden, zullen we maar zeggen. Ik maak een kort weekmenu, want de Kerstdagen heb je vast zelf al ingevuld. En bovenal een gezond weekmenu, met behulp van tips van voedingsdeskundige Brenda Frunt van De Voedingsacademie, die net als ik samenwerkt met John West. Want: ‘All I want for Christmas is een goede weerstand’ toch? En ja, er zitten dus ook twee goede vis-recepten in (voor de nodige vitamine D, omega 3 en eiwit)!

Maandag: Pasta zalm en geroosterde tomaatjes en paprika

We starten met een maal dat goed is voor wat Vitamine C, D en Omega 3. Het is ook nog eens een gerecht waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan, want dat doe je wellicht aan het einde van de week al voldoende. De geroosterde paprika (goed voor de vitamine c) kun je zelf roosteren of uit pot halen, de geroosterde tomaatjes zorgen ook voor vitamine C, maar ook voor allemaal andere vitaminen en mineralen. En de zalm is goed voor de aanmaak van vitamine D en bevat Omega 3 vetzuren. En ook die zijn volgens Brenda belangrijk voor een goed functioneren van ons immuunsysteem. En dan nog belangrijker: dit gerecht is gewoon hartstikke lekker. Je vindt het hier.

Dinsdag: Boerenkool met uienjus, piccalilly en (vega) rookworst

Wat Brenda mij sowieso altijd op het hart drukt is: variatie, variatie, variatie. Ook in kleur, want van Brenda leerde ik de uitdrukking eat the rainbow. Daarom wilde ik ook een groene dag in het weekmenu stoppen en wat is nou gezonder dan boerenkool? Er zitten allerlei vitaminen in, ijzer en antioxidanten. Wij eten bij de boerenkool rode uien-jus, (vega) rookworst, Amsterdamse uitjes en niet te vergeten … piccalilly (tip!). De roden uien-jus beschreef ik een keer eerder in dit weekmenu.

Woensdag: Hartige taart met drie soorten vis

Aan voldoende eiwitten moeten we ook nog denken deze week. Die vind je niet alleen in eieren, maar ook in vis, melk, kaas en bonen en peulvruchten. Deze waanzinnige vistaart van Henno met drie soorten vis van John West zit boordevol eiwitten. Het wordt helemaal eiwitrijk (en rainbow-ish) als je er een lekkere linzensoep bij eet. Bijvoorbeeld deze.

Donderdag: Zoete aardappelstamppot en Zwolse stoof

En dan is het donderdag alweer kerstavond. Henno kookt deze dag een kerstdiner voor twee andere gezinnen en wij eten natuurlijk een aantal van de dingen mee. Een van de onderdelen van dit menu is zoete aardappelstamppot met wortel, pastinaak en koolrabi. Van Brenda leerde ik dat wortelachtige groente (zoals pastinaken) of andere groentes die onder de grond groeien (zoals rode bieten) belangrijke voedingsvezels bevatten. Brenda: “Van deze voedingsvezels worden je darmbacteriën ontzettend blij en je darmflora is erg belangrijk zijn voor je immuunsysteem.” Daarom past succesrecept van Henno dan ook prima in dit weerstand-menu.

De zoete aardappelstamppot maak je zo: Snijd twee zoete aardappels, een winterwortel, een pastinaak (en eventueel nog een koolrabi) in blokjes van 3 cm. Kook dit samen in een grote pan tot het gaar is. Stamp het daarna tot een puree met een klontje boter en een klein scheutje tabasco. Doe de rucola er op als het op de borden ligt. De Zwolse stoof maakte Henno ongeveer zoals in dit recept (hij doet iets meer ui en voegt één of twee plakken ontbijtkoek toe).

Vrijdag: Filmmarathon-en-hapjes-dag

Wij hebben sinds twee jaar de traditie dat we op één van de kerstdagen een filmmarathon doen. We mogen allemaal één film uitkiezen om te gaan kijken. Ik moet nog even in deze lijst met goeie filmklassiekers kijken welke ik ga uitkiezen. En daar komt geen diner bij, maar waarschijnlijk borrelhapjes en sushi. Ter inspiratie voor Kerst-hapjes maakte ik eerder dit jaar (op een hele warme dag) dit filmpje al samen met John West.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Heb je de Club van relaxte Moeders-keukenschorten al gezien? Die zijn nú te koop in de spiksplinternieuwe Shop van Relaxte Moeders!
hdrpl

Dit blog is geschreven in samenwerking met John West

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter