Kook

Relax mama budgetmenu

Het is alweer een half jaar gelden dat ik een budget-weekmenu maakte. Dus daar vond ik het wel weer eens tijd voor. De prijzen heb ik dit keer geschat. Waar ik voorgaande menu’s met mijn boodschappenbriefje in de supermarkt prijzen ging vergelijken, vind ik dat in deze corona-periode niet zo’n goed idee. Ik heb de prijzen ingeschat op basis van sites van supermarkten en mijn vorige budgetmenu’s en kom voor iedere dag op ongeveer zes euro uit.

Maandag: boerenkool met Henno’s uienjus

Stamppot is altijd een goed idee in een budgetmenu. De aardappels die je voor de stamppot koopt kun je vaak later in een ander gerecht ook weer gebruiken. Wij eten bij de boerenkool een uienjus die Henno echt heel lekker als volgt maakt:

 • Halveer 2 of 3 uien en snijd ze in ringen. Bak deze in ruim boter tot ze glazig worden.
 • Doe er een scheut rode wijn bij (als je dat nog open hebt staan), of een scheut rodewijnazijn of balsamico-azijn en laat dit goed inkoken/indampen.
 • Voeg twee scheppen bloem toe om de jus te binden en voeg daarna een halve liter boullion naar keuze toe.
 • Maak verder op smaak met kruiden naar keuze (bijvoorbeeld mosterdzaad, komijn, anijs, noodmuskaat. Kruiden met donkere tonen zoals Henno ze noemt). En eventueel een schepje suiker als je hem nog iets zoeter wilt hebben.
 • Laat het zo nog een tijdje pruttelen met de deksel erop.

Wij eten bij de boerenkool daarnaast nog piccalilly, en we nemen er een rookworst bij. De vegan braadworst van Vivera is trouwens ook een aanrader!

Dinsdag: pasta verpesto de wereld niet

Misschien heb je mijn blog van afgelopen woensdag gelezen over brandnetelpesto. Daarin vertelde ik dat we brandnetels hadden geplukt en daar pasta pesto mee hadden gemaakt. Of, zoals het in het televisieprogramma Zapp your Planet werd genoemd: ‘pasta verpesto de wereld niet’. En dat was (tot mijn verbazing) superlekker geworden. Een dikke aadrader dus, want: lekker, budget, duurzaam, en ook nog eens leuk om te doen. Je vindt het recept hier.

Woensdag: vega roti

Ik maakte vorige week weer eens deze lekkere roti met kip. Maar voor dit budgetmenu grijp ik graag weer terug op de overheerlijke vega roti van de site Leukerecepten.nl. Daar vind je dit recept. Als je hem met wraps in plaats van roti pannenkoeken maakt is het nog goedkoper. Vinden mijn kinderen lekkerder, maar ik heb voorkeur voor de echte!

Donderdag: visstoof met paprika

Budgetgerechten met vis zijn altijd een uitdaging. Maar ik zag dat een zak koolvisfilet uit de diepvries niet veel hoeft te kosten. Ik dacht zelf aan een viscurry met aubergine (in de aanbieding volgende week bij AH) en rode paprika. Maar dit budgetrecept van de site leuke recepten, ziet er ook smakelijk uit. En als je het vegetarisch wilt houden en nog goedkoper lijkt deze auberginecurry me ook erg lekker.

Vrijdag: Geroosterde tomatensoep

We eindigen de week met de geroosterde tomatensoep uit Relax Mama in de keuken). Ik adviseer om de tomaten, paprika en knoflooktenen de avond ervoor alvast in de oven te roosteren, zodat ze de volgende dag al klaar zijn voor de soep. Je vindt het hele recept hier online. Wij eten het met tosti’s gemaakt van stukken Turks brood.

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Heb je de Club van relaxte Moeders-keukenschorten al gezien? Die zijn nú te koop in de spiksplinternieuwe Shop van Relaxte Moeders!


Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

 • Reageer Relax Mama gezond-de-kerst-in-weekmenu - Club van relaxte moeders 18 december 2020 at 13:07

  […] Wat Brenda mij sowieso altijd op het hart drukt is: variatie, variatie, variatie. Ook in kleur, want van Brenda leerde ik de uitdrukking eat the rainbow. Daarom wilde ik ook een groene dag in het weekmenu stoppen en wat is nou gezonder dan boerenkool? Er zitten allerlei vitaminen in, ijzer en antioxidanten. Wij eten bij de boerenkool rode uien-jus, (vega) rookworst, Amsterdamse uitjes en niet te vergeten … piccalilly (tip!). De roden uien-jus beschreef ik een keer eerder in dit weekmenu. […]

 • Laat je reactie achter