Kook

Zelf sushi maken met je kind. Met deze 9 tips lukt het!

In mijn blog met vakantie-survival-tips van gisteren vertelde ik al over onze nieuwe vakantietraditie: samen sushi maken. Keet en ik deden het zelfs twee keer deze vakantie. We maakten sushi op eerste Kerstdag en van de rijst die we over hadden, maakten we het weer voor oud & nieuw. Om een lang verhaal kort te maken: samen sushi maken is supergezellig! Daarom hier een how to blog met 9 tips. 

Tip 1: zorg dat je alles in huis hebt!

Zoals bij veel dingen in het leven, geldt ook hier: een goede voorbereiding is het halve werk. Dus: zorg dat je alles in huis hebt én dat je op tijd aan de rijst begint.

Wat heb je nodig?

 • een of meerdere geschikte kinderen*
 • twee of drie sushi matjes (afhankelijk van met zijn hoevelen je gaat rollen natuurlijk)
 • rijstazijn
 • sushirijst
 • zeewiervellen
 • sojasaus
 • wasabi
 • bakje water
 • suiker en zout
 • optioneel (voor degenen die iets verder dan basic willen gaan): sesamzaadjes en/of kuit (viseitjes) en (plastic) huishoudfolie.

Voor de vulling:

Komkommer, avocado’s, mayonaise krabsticks, stukje verse zalm en/of tonijn. Maar je kunt voor sushi ook heel goed tonijn uit een blik of pakje gebruiken, zoals deze tuna with a twist van John West.

Naast de sushi aten wij ook nog een zeewiersalade (die we kant en klaar kochten) en tempura garnalen (uit de diepvries van de toko).

Wanneer is een kind geschikt? Tja… heb het vermoeden dat je dat zelf wel kunt inschatten. Een geschikt kind heeft er in ieder geval zin in. Dat zin hebben kan variëren van meekijken (Teun) tot meehelpen (Keet). Het ene kind zal al geschikt zijn met een jaar of vijf (zoals ons buurmeisje), de ander misschien pas later. 

Tip 2: begin op tijd met de rijst (want die moet afkoelen)

Als het even kan, kook de rijst alvast in de ochtend. Nadat je je eerste kop koffie of thee op hebt. Dan heb je dat maar gedaan en kan het lang genoeg afkoelen.

Hoe maak je de rijst? Kook het volgens de aanwijzingen op het pak. De rijst moet 15 minuten koken. Heb er vertrouwen in dat dat goed gaat, maar zet je timer wel goed!

Als de rijst gaar is na die 15 minuten laat je het iets afkoelen. Doe door de rijst een (opgewarmd) mengsel van rijstazijn, suiker en zout. Op mijn flesje rijstazijn stond wat de verhouding moest zijn. Bij ons was dat 5 eetlepels rijstazijn, 2 theelepels suiker en 2 theelepels zout. Maar check even het flesje dat jij hebt en proef goed of het niet te zuur is. Doe er dan wat extra suiker bij.

Tip 3: ga iets leuks doen terwijl de rijst afkoelt

Terwijl onze rijst aan het afkoelen was in de keuken (onder een theedoek), keken wij Home Alone 2.

Tip 4: zet alles wat in en om de sushi moet klaar voordat je gaat rollen

Zorg voordat je gaat rollen dat je alles hebt gesneden en hebt klaargezet:

 • snij de komkommer en avocado in dunne repen;
 • haal het plastic van de krabsticks, deel eventueel in tweeën in de lengte en doe in een bakje;
 • snij de zalm (en eventueel ook tonijn) in repen;
 • maak wasabimayonaise door mayo te mengen met wat wasabi. Kijk zelf maar hoeveel;
 • voor de gevorderde optie: rooster sesamzaadjes en zet de viskuit klaar;
 • leg verder klaar: de zeewiervellen en de matjes.

Tip 5: zet een kommetje water neer voor je vingers

Wij kregen een beetje ruzie met de rijst toen we begonnen met rollen. Want die is plakkerig. Onze ultieme tip is dan ook: zet een bakje met water neer om steeds je handen even in af te spoelen.

Tip 6: Rollen maar! Maar begin niet te moeilijk

En dan is het tijd om te rollen. Leg het matje klaar en leg er een zeewiervel op, met de ruwe kant boven. Bedek het vel met een laagje rijst en laat aan beide uiteinden ongeveer een centimeter vrij. In het midden van je eerste sushi leg je je eenvoudige vulling. Bijvoorbeeld wat zalm en komkommer (en misschien wat wasabi-mayonaise).

Maak de randen een beetje nat, zodat ze plakken. En dan kun je met behulp van het matje gaan rollen. Gewoon proberen. Wees niet bang, ze worden steeds mooier!

Tip 7: blijven oefenen, en… experimenteren!

Zijn jullie lekker aan het rollen en heb je het onder de knie? Heb je verschillende combinaties geprobeerd? Probeer dan eens onze lievelingssushi: de Californian. Dat is een binnenstebuiten rol (met krab en avocado), waarbij de rijst buiten zit, in plaats van in het zeewier. Wij bekleedden de buitenkant van één rol met sesamzaadjes en twee rollen met de viskuit (echt zoooooo lekker). Om dit kunstje onder de knie te krijgen, bekeken wij deze tutorial.

Tip 8: Snij de rollen of leg ze in de koelkast

Snij de rollen in zes stukken met een scherp met dat je eerst even onder de hete kraan hebt gehouden. Tip: snijd de rol eerst door de helft en snijd daarna beide helften in drieën. Afhankelijk van met zijn hoevelen je bent, kun je gelijk alle rollen snijden, of twee of drie rollen bewaren voor de volgende dag (prima lunch ook).

Tip 9: maak er een mooie schaal van!

En dan na al dat werk, is het natuurlijk een kleine moeite om dit mooi af te werken. Pak een mooie grote schaal, leg de sushi er netjes op samen met een bakje met sojasaus en een bakje wasabi. Bewonder jullie eigen werk, geef elkaar een schouderklopje, zet het op Instagram en val dan aan.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Relax Mama weekmenu: zo is onze kerstweek! - Club van relaxte moeders 20 december 2019 at 14:26

  […] dus ook dit jaar hebben we één cocoon-dag ingepland. Vorig jaar maakten we zelf sushi (zie dit blog over zelf sushi maken met je kind). Dit jaar doen we allemaal lekkere hapjes. Ook met vis, want zoals je vast gemerkt […]

 • Reageer Relax Mama - kokende kinderen - weekmenu - Club van relaxte moeders 23 oktober 2020 at 17:15

  […] De kinderen van Miloe maken graag sushi. Wat me eraan herinnerde dat ik daar een keer een blog over heb geschreven en dat het hoog tijd is dat wij dat ook weer eens doen. Hoe je zelf sushi maakt met je kinderen, dat beschreef ik hier. […]

 • Reageer Relax Mama gezond-de-kerst-in-weekmenu - Club van relaxte moeders 19 december 2020 at 08:53

  […] kijken welke ik ga uitkiezen. En daar komt geen diner bij, maar waarschijnlijk borrelhapjes en sushi. Ter inspiratie voor Kerst-hapjes maakte ik eerder dit jaar (op een hele warme dag) dit filmpje al […]

 • Laat je reactie achter