Kook

Relax Mama budgetmenu: 5 dagen eten voor 30 euro!

Het werd wel weer eens tijd voor een budgetmenu. Ik ben aan het puzzelen en rekenen geslagen en kwam op dit weekmenu voor €30,00. De timing voor dit budgetmenu is overigens niet helemaal toevallig. Misschien heb je gezien dat ik me deze week inzet voor Terre des Hommes. Of eigenlijk voor kinderen in Kenia die slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie. We hebben met elkaar al het een en ander binnengehaald, maar het kan nog beter. En als we nou allemaal iets minder geld uitgeven aan boodschappen deze week… dan kun je je besparing misschien overmaken aan Terre des Hommes (via deze site).

Maandag: Andijviestamppot met chorizo en tomaatjes

We beginnen de week met aardappels. Vandaag andijviestamppot met chorizo en cherrytomaatjes. Andijvie is de seizoensgroente van nu dus goedkoop. Ik kocht een hele krop andijvie omdat dat goedkoper was dan gesneden. Maar eerlijk is eerlijk, dat is echt veel te veel. Een zakje gesneden andijvie is misschien ietsje duurder, maar het is wel veel duurzamer (dat doe ik dus volgende keer weer).

De stamppot maak je als volgt:  snij ik de chorizoworst in stukjes terwijl de aardappels koken. Bak die stukjes worst even krokant in een koekenpan. Snijd de cherrytomaatjes door de helft of in vieren. Stamp de aardappels als ze gaar zijn met een scheutje melk en klontje boter, roer de andijvie erdoor en voeg daarna de chorizo en tomaatjes toe. Serveer het geheel met wat geraspte kaas erover.

Dinsdag: Risotto met champignons en bietensalade

Risotto doet het altijd goed in een budgetweek. Mijn favoriete risotto is die met champignons. Maar eigenlijk kun je er ook heel gemakkelijk restjes andere groente door doen (zoals courgette of zoete aardappel).

Ik eet er een bietensalade bij, die ik maak van voorgekookte bietjes uit het versvak. Ik doe bij de bietjes een gesnipperde ui en verse basilicumblaadjes van het plantje dat ik nog heb staan. Voor de dressing olijfolie, balsamico-azijn en peper en zout.

Woensdag: aardappels en bloemkool uit de oven met zalm en vissticks

Twee keer aardappels deze week, want ik heb tenslotte een zak aardappels gekocht. De aardappeltjes uit de oven maak ik als volgt: ik was ze eerst goed, want ik doe ze later met schil en al in de oven. Ik snijd ze in blokjes en kook ze eerst kort. Ik laat ze in een vergiet kort uitdampen en doe ze dan in een ovenschaal met wat tenen knoflook ertussen, daarna besprenkel ik de aardappelen met verwarmde olijfolie en zet ze in een voorverwarmde oven van 220 graden tot ze mooi bruin zijn.

De bloemkool kan je ook eerst even kort koken en daarna in de oven gooien. Ik heb van Jamie geleerd dat je de bloemkoolroosjes eerst door boter en olijfolie moet husselen en dan kruiden erover doen die je lekker vindt. Bijvoorbeeld zoals in dit recept.

Voor erbij kocht ik voor Henno en mij twee wilde zalmfilets  en voor de kinderen vissticks. En omdat de komkommer in de aanbieding was, maak ik er een komkommersalade bij.

Donderdag: Pasta met venkel-worstsaus

Deze pasta deelde ik al eens in een ander budgetmenu toen ik het boek Armeluis-eten van Sylvia Witteman besprak. Dit is volgens Sylvia Witteman pasta die smaakt als bij de betere Italiaan: ‘Je kunt er dure venkel-peperoncinoworstjes voor gebruiken, maar je zou wel gek zijn, want je kunt net zo goed ordinaire volksbraadworsten nemen en zelf wat venkelzaadjes en rode pepertjes toevoegen.’ Dat doe ik dus. Dit zijn de ingrediënten uit het boekje:

 • 400 gram varkensbraadworst
 • venkelzaadjes (2 theelepels of meer)
 • rodepepervlokjes (idem)
 • 1 blik tomaatblokjes op sap
 • scheutje witte wijn
 • paar stengels bleekselderij in reepjes van halve centimer
 • 1 ui, gesnipperd
 • paar teentjes knoflook, gehakt
 • penne rigata (400 gram)
 • olijfolie
 • eventueel: geraspte citroenschil en peterselie

De saus maak je zo: Snij de worstjes overlangs open met een scherp mes en trek hun condoom eraf. Vijzel het venkelzaad en de rodepepervlokken fijn.

Fruit de ui, knoflook  en de selderij een paar minuten in een scheutje olijfolie en prak daarna de worstjes erdoor. Het hoeft niet helemaal fijn. Laat dit even meebruinen en doe dan de rode peper en venkel en een scheutje witte wijn erbij.

Giet de tomatenblokjes met sap erbij en laat 5 minuten sudderen. Proef of het nog zout nodig heeft en doe eventueel wat citroenrasp en peterselie erover.

Vrijdag: Broodje shoarma met geroosterde tomatensoep

We eindigen de week met ‘onze’ verse tomatensoep (uit mijn boek Relax Mama in de keuken). Ik adviseer om de tomaten, paprika en knoflooktenen de avond ervoor alvast in de oven te roosteren, zodat ze de volgende dag al klaar zijn voor de soep. Je vindt het hele recept hier online.

Bij de tomatensoep eten we broodjes shoarma!

Boodschappenlijstje en prijsindicatie

Hieronder het boodschappenlijstje met de prijzen erbij. Ik deed boodschappen bij de supermarkten bij mij in de buurt: de Nettorama en de Aldi, en bij de Turkse groenteboer. Sommige dingen op het lijstje zijn oorspronkelijk in grotere verpakking, maar heb ik gedeeld (zoals de aardappelen en de geraspte kaas). Ik heb dingen als peper, zout en olijfolie niet opgenomen en sommige kruiden wel vermeld, maar niet gekocht omdat ik ze nog op voorraad had. Wil je het lijstje printen? Download hem dan hier.

Help je mee de kinderen en moeders in Kenia te helpen?

Wil je meer weten over wat Terre des Hommes doet in Kenia? Ik schreef er vorige week dit blog over. Of klik op de button hieronder om te doneren!

Ben je benieuwd naar de budgetmenu’s die ik eerder maakte? Je vindt ze hier!

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter