Lees

Kunnen wij als moeders hier, moeders daar helpen?

“Sommige gezinnen hebben het zo slecht, dat de meisjes zelfs door de moeders op pad worden gestuurd.” Ik ben op bezoek bij Terre des Hommes om te praten over gedwongen kinderprostitutie in Kenia en val nog net niet van mijn stoel als ik dit hoor. Ik heb wel eens documentaires gezien over kindermisbruik. Over meisjes die verdwenen uit het zicht van hun ouders. In Kenia betekent gedwongen betaalde seks hebben iets anders. Het is gedwongen door omstandigheden. Doordat de meisjes, of hun gezinnen geen andere uitweg meer zien.

Ik leer tijdens mijn bezoek aan het Terre des Hommes-kantoor in Den Haag dat in de kuststreek van Kenia duizenden kinderen slachtoffer zijn van commerciële uitbuiting. Aan de Blue Lagoon-achtige stranden of in de cafés en hotels in de buurt zoeken jonge meisjes mannen met wie ze voor soms nog geen halve euro seks hebben. Met toeristen, maar vaak ook met lokale vrachtwagen- of taxichauffeurs bijvoorbeeld.

Zwanger tijdens de eindtoets

“Ik was net klaar met de eindtoets van de basisschool toen ik erachter kwam dat ik zwanger was,” zegt het meisje op de video die we tijdens de bespreking bekijken. Het is Amina. Die vanaf haar twaalfde gedwongen in de prostitutie werkte. Een heleboel kinderen starten al op hun tiende, sommigen zelfs eerder.

Onder de indruk

Terre des Hommes helpt kinderen als Amina om een toekomst zonder misbruik op te bouwen. Dat doen ze door de hele gemeenschap te versterken, dus niet alleen de slachtoffers. Ik ben onder de indruk van wat ik hoor. Ze werken aan regelgeving en handhaving van de regels. De overheid wordt betrokken, maar ook bar- en hoteleigenaars. De chauffeurs die ook als daders worden gezien worden ook onderdeel van het programma om ze bewust te maken van de impact van kindermisbruik. Een heel netwerk moet ervoor zorgen dat dit stopt.

It takes a village to raise save a child

Een groot deel van de aandacht gaat naar de moeders. “We helpen de moeders met het vergroten van hun bewustzijn over de risico’s en gevolgen van het werk dat hun kind doet. En dat het voor de toekomst van het hele gezin veel beter is als kinderen veilig zijn en naar school kunnen om zich te ontwikkelen,” wordt mij verteld. Ik vind het shocking dat er zoveel kinderen worden misbruikt, maar ik vind het ook shocking dat de moeders daar blijkbaar zo wanhopig zijn dat ze dit laten gebeuren met hun kinderen. Terre des Hommes helpt de moeders dan ook op allerlei manieren. Ze worden geholpen om hun financiële situatie te verbeteren, zodat hun kinderen makkelijker naar school kunnen en dus niet meer hoeven te werken. Ze krijgen training in positief ouderschap en in het herkennen van seksueel misbruik. Niet alleen de moeders van de slachtoffers worden in dit laatste getraind. Ook andere moeders in de dorpen, zodat ze samen kunnen signaleren en helpen. It takes tenslotte a village….

When women support each other, incredible things happen

Als Terre des Hommes mij vraagt of ik hun hulpactie wil steunen denk ik aan dat netwerk van moeders. En aan onze club. Onze club waar we elkaar iedere dag een glimlach of hart onder de riem steken. Een club van en voor andere moeders. Ik dacht aan de uitspraak ‘When women support each other, incredible things happen’. Daarom stel ik voor dat wij, als moeders hier, met elkaar de moeders daar helpen. Hoe?

  1. Kijk hier hoe je al met een klein bedrag de moeders en kinderen in Kenia kunt helpen.
  2. En laten we samen een keten van moeders hier vormen. Tag één andere moeder op Facebook of Instagram onder het bericht. Zodat we samen een keten vormen en zoveel mogelijk moeders hier met dit verhaal bereiken.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama budgetmenu: 5 dagen eten voor 30 euro! - Club van relaxte moeders 28 juni 2019 at 11:26

    […] dit budgetmenu is overigens niet helemaal toevallig. Misschien heb je gezien dat ik me deze week inzet voor Terre des Hommes. Of eigenlijk voor kinderen in Kenia die slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie. We hebben met […]

  • Laat je reactie achter