Leer, Relax

Tijd voor jezelf maken: hoe dan?

Vorige week deed ik een onderzoekje naar hoe we deze hele coronatijd met thuiswerken en zorgen voor de kinderen tot nu toe hebben ervaren en wat we er met zijn allen lastig aan vinden. Het zal geen verrassing zijn dat ’tijd voor jezelf maken’ een van de grootste obstakels is in deze tijden waar we 24/7 op elkaars lip zitten. Het lukt de één beter dan de ander. Ik gooide de vraag in app-groep van ons bloggersteam. Hoe doen zij dat nou eigenlijk?

Zodra ik de vraag in de app heb gedropt worden al snel twee dingen duidelijk: tijd voor jezelf is geen luxe maar noodzaak. Én: tijd voor jezelf maken is niet altijd makkelijk, maar het kan wel.

Daniëlle: Tijd alleen én tijd met anderen

Daniëlle: ‘In ieder geval merk ik bij mezelf twee dingen. Ik heb tijd alleen nodig én tijd met anderen.’ Daniëlle is moeder van een kleuter, een peuter en een baby. Ze kan ze dus niet – zoals ik – even een uurtje alleen thuis laten. Haar tijd alleen maakt ze als volgt:

 • Half uur de douche in zodra ze gegeten hebben (tussen avondeten en jeugdjournaal in). “Dat gebeurt niet elke dag, maar wel een paar keer per week.”
 • Even alleen naar de winkel zodra haar man klaar is met werken of in het weekend ‘even wat halen’.
 • Een ochtend op kantoor werken (wel aan ‘t werk, maar alleen).
 • Zodra de jongste in bed ligt en het schoolwerk klaar is eerst schermtijd voor de kids en koffie voor haar ✌️😎

Omdat ze ook tijd met anderen nodig heeft, maakt ze af en toe 1.5 meter afstandswandelingen met een vriendin.

“Maar,” zegt Danielle, “dit werkt allemaal alleen in overleg met mijn man. Wat voor behoeften heeft hij? Welke ik? Hoe matchen we dat? En als we vol zitten en onze kinderen uit het raam willen gooien, kan de ander dan kalm inspringen?”

Miloe: Bestel eten, een boksbal en een hotelkamer

De eerste reactie van Miloe (die een zoon van 12 en een dochter van 8 heeft) is:

Wat ik direct ontkracht, want haar eerste tip stond al in haar blog van vorige week en dat was: slaap af en toe eens een nachtje in je eentje op zolder. “Oh ja,” herinnert ze zich en voegt er dan deze dingen aan toe:

 • Bestel eten.
 • Ga in je eentje hardlopen/fietsen/wandelen.
 • Koop een bokszak.
 • Probeer de dagen in tweeën te delen (de een tot 13.30 uur en de ander de rest van de dag, is hier nog niet gelukt).
 • Boek een hotelkamer voor een dag om daar een paar uurtjes te werken. Soms mag je daar ook een dutje doen (maar niet altijd, het bed moet dan ongebruikt blijven).

Sanne: wandelen, Netflixen, angst loslaten, facetimen

Sanne is moeder van Benja van drie die heel lief is maar wel iedere minuut “mama mama” zegt, zoals we in dit blog konden lezen. Ze woont (nu nog) in een flat met alleen een klein balkon, en vliegt af en toe tegen de muren. Zo probeert ze dat te voorkomen (lukt niet altijd):

 • Ik pak m’n moment als Joost er wel is (dan ga ik wandelen en ondertussen facetimen met vriendinnen).
 • Ik ga heel vroeg naar bed zodat ik daar heerlijk alleen kan lezen/Netflix kijken.
 • Ik zet Benja achter een filmpje en lees zelf wat of ga naar de speeltuin en neem voor mezelf een boek mee.
 • Ik zorg ervoor dat ik degene ben die in het weekend boodschappen doet zonder Joost en Benja.
 • Ik laat waar mogelijk m’n eigen angst een beetje los, wat betekent dat Benja nu voor het eerst wel alleen naar de speeltuin hierachter het balkon mag als ik nog even de tafel afruim bijvoorbeeld. Ik zie en hoor hem dan wel maar ben toch ook even 10 minuten alleen in huis.
 • Ik laat Benja facetimen met opa en oma. Hij wil elke keer zijn speelgoed laten zien en opa en oma vinden dat prachtig. Dus kan ik me mooi even aan kleden en opmaken.

Lisa heeft een stilteuurtje thuis

Lisa heeft twee koters van 4 en 6 en geen man in huis aan wie ze het kan overlaten. Lisa: “Ik heb twee kinderen die niet alleen thuis kunnen blijven, en geen man. Wij hebben van 16.00 tot 17.00 uur een stilteuurtje thuis. Dan ben ik ‘onzichtbaar’.” Nieuwsgierig (en een tikje bewonderend) vraag ik haar of dat ook echt werkt. Waarop ze antwoordt:

Lisa: “In dat uurtje sta ik achter de potten en pannen, of zoek ik iets op thuisbezorgd.nl. Ik lees ondertussen appjes en beantwoord ze zelfs. Ik lak mijn nagels of zit gewoon maar te zitten. Ogen even dicht, een boek, de zon. Even niet hoeven praten, of gepraat aan hoeven horen is al heerlijk.”

Inge: zoekt en zoomt

Inge is nog zoekende zegt ze: “Ik heb de afgelopen weken echt een onmeunig kort lontje gehad. En iedereen zegt: ‘joh, dat mag toch weleens een keertje?’ Ja,ja, denk ik dan, tuurlijk, maar de héle tijd?” Dus is ze nog op zoek naar wat haar rust en ruimte geeft, ondertussen gaat ze in elk geval één dag in de week naar haar kantoortje, heeft ze haar hobby’s tekenen en kaartjes maken weer opgepakt en werkt ze veel in de tuin. Inge: “Elke woensdag zoom ik met vier vriendinnen, daar word ik elke keer weer erg blij van.”

Anke: heeft een niet-storen-bordje

Anke heeft net als ik al wat oudere kinderen die wel even alleen kunnen zijn. En ja, dat maakt het leven nu een stuk makkelijker. “Maar,” zegt ze, ” wel een man die nog volop aan het werk is.” Wat Anke doet is:

 • Op de werkkamer zitten met de deur dicht en een bordje ‘niet storen aub’ en dan bijvoorbeeld Facetimen met een vriendin.
 • De hond uitlaten, soms alleen als rustmoment en soms samen met haar man als moment voor hun tweetjes.

Sanne wandelt en ‘gaat gewoon’

En wat doet onze andere Sanne, moeder van Lieve van 7 en Pepijn van 5? Sanne heeft inmiddels ook ervaren dat tijd voor haar noodzakelijk is. Ze pakt elke week een nieuwe hobby op die ze dan weer loslaat. Ze borduurt om haar zinnen te verzetten en wandelt in haar eentje om haar hoofd leeg te maken. Met als belangrijke toevoeging: “Ik overleg niet, ik zeg gewoon: ‘Ik ga nu wandelen’ en loop het huis uit.” Overigens doet ze dat het liefst voor etenstijd vertelt ze me. “Zodat je niet kunt koken.”

Maud ontspant samen met de baby

Maud heeft een baby van bijna één die ze redelijk vroeg op bed kan gooien. “Ik lag deze week een paar keer gelijktijdig met mijn baby in bed,” vertelt ze. “Maar als ik het langer volhoud, dan is dat het moment om wat voor mezelf te doen.” Ze heeft zichzelf tot doel gesteld om voor z’n eerste verjaardag (over een maand) een fotoalbum klaar te hebben en verder vindt ze het nogal lastig om tijd voor zichzelf te nemen. “Maar ontspannend vind ik ook samen wielrennen met de baby in de fietskar (achter papa) of wandelen met de rugdrager.”

En ik?

En ik? Ik heb het gevoel in een luxe-positie te zitten waarbij ik én de ruimte heb om een paar dagen per week te kunnen werken in mijn kantoor, én kinderen heb die gerust eventjes alleen kunnen zijn. Toch ervaar ook ik dat het belangrijk is om bewust tijd voor jezelf te pakken. Wat ik dan doe? Wandelen, wandelen, wandelen. Ik wandel alleen, wandel met mijn man en doe af en toe een 1,5 meter wandeling met vriendinnen. “We leven eigenlijk allemaal alsof we al met pensioen zijn,” concludeerden mijn vriendin Daphne en ik vorige week. Wat ik verder in dit vervroegde pensioen puur en alleen voor mezelf doe is: bananenbrood bakken, lekker lang in bad gaan, klooien in de tuin, veel te veel wijn drinken (maar dat doe ik dan weer niet alleen), luisterboeken luisteren en tja… eigenlijk ook veel te veel werken. Want nu mijn man Henno tijdelijk zonder werk zit, krijgt de workaholic in mij hier en daar misschien iets te veel ruimte.

Mom you can! Tijd voor jezelf maken is niet egoïstisch

Tijd voor jezelf pakken: vond je het al moeilijk in gewone tijden, dan wordt het je nu niet makkelijker gemaakt. Maar écht, denk wel aan jezelf. Het is niet egoïstisch om om je eigen tijd te pakken. Door goed aan jezelf te denken, geef je je kinderen juist het goede voorbeeld. Door je grenzen aan te geven, laat je zien dat je niet alleen hún belangrijk vindt, maar dat je zelf ook de moeite waard bent. Bovendien: Door dingen te doen waar je zelf van oplaadt, kun je er daarna weer beter tegenaan. Je hebt het nodig om af en toe op te laden. Dat doe je niet alleen voor jezelf, maar voor je hele gezin.

Heb je nog wat inspiratie nodig? Dan heb ik nog wat Mom You Can-suggesties:

 • Luister naar de Mom You Can-podcast waarin we per aflevering een succesfactor bespreken (die nu in deze tijd allemaal heel relevant zijn). Of naar de speciale corona-aflevering.
 • Heb je zin om donderdagavond 14 mei iets leuks te doen? Schrijf je dan in voor de webinar die ik samen met opvoedkundige Tischa Neve geef. Kop thee of glas wijn erbij. Achter de computer en samen met een heleboel andere moeders ervaringen delen en lekker luisteren. Lees hier meer.
 • Sinds vorige maand is Mom You Can er ook als luisterboek. Kijk maar hier.
 • Of je gaat natuurlijk gewoon lekker in bad, of vroeg naar bed met het boek. Dat kan ook 🙂

Mom You Can – het boek

Mom you can ligt in de boekwinkels (die jouw steun nu goed kunnen gebruiken!). Het boek kost €20,00 . Het is ook online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter