Leer, Werk

Eerste hulp bij Corona-stress

Ik moest dinsdag het tweede deel van het luisterboek Mom You Can inspreken. Ik twijfelde eerst. Moest ik wel naar die studio gaan? Nam ik dan wel mijn verantwoordelijkheid? Maar na de toespraak van Rutte van maandag besloot ik toch te gaan en vervolgens zat ik een paar uur lang in een goed gedesinfecteerde ruimte waar ik met niemand contact had. Ik begon de succesfactoren voor meer geluk in werk en moederschap voor te lezen.

Give yourself a break

Ik las over hoe belangrijk emotionele stabiliteit is. Dat je kunt leren stabieler te zijn door jezelf beter te leren kennen en door met meer zelfcompassie met jezelf om te gaan. Ik las ook voor dat het niet gek is dat onder invloed van bepaalde ge­beurtenissen oude trekjes weer opspelen. En dat was precies wat er deze week bij mij gebeurde. Ik las door: “Je hebt jezelf tenslotte jarenlang aangeleerd om op bepaalde situaties op een bepaalde manier te reageren. Dit zijn de ingesleten paden in je hersens. Dit is de bekende route. Give yourself a break als je hoofd in stressvolle situaties per ongeluk weer eens de oude route neemt. Maar kijk ook of je jezelf weer naar de nieuwe weg kunt sturen.”

Positiviteit

Daarna las ik succesfactor 2 voor die gaat over optimistisch zijn. En ook daar las ik dingen die ik nu zelf weer heel goed kan gebruiken. Ik kwam tot het besef dat eigenlijk alle negen succesfactoren uit het boek nu relevanter zijn dan ooit. En toen ontstond het idee om er een speciale podcast voor te maken. Waar we in de andere aflevering steeds één succesfactor uitdiepen, wilde ik nu een podcast gaan maken waarin we langs alle negen factoren lopen, om zo te kijken hoe ze je kunnen helpen om door deze bizarre tijd te komen.

Podcast Mom You Can in Coronatijd

Zo zaten Miloe van Beek (mijn co-host) en ik donderdagochtend samen in een wederom goed gedesinfecteerde studio. Op gepaste afstand. In plaats van één studiogast (zoals in de normale afleveringen van de podcastserie) besloten we in te bellen met drie gasten, dat werden: Jakob van Wielink met wie we het hadden over hoe je om kunt gaan met angst en stress (disclaimer: verzet je er niet teveel tegen en houd contact met anderen). We belden met Dani van Oefenen die al ervaring had met thuisonderwijs en hoe lastig dat is. Met haar hadden we het ook over perfectionisme en loslaten. En tot slot belden we ‘onze eigen’ Sanne Windey die vertelde hoe ze met haar chaotische hoofd haar dagen met de kinderen thuis plant en werkt (waarna Miloe ontdekte dat ze haar vest al de hele ochtend binnenstebuiten droeg) en hoe je ervoor zorgt dat je je verschillende rollen een beetje gescheiden houdt.

Andere dingen die voorbij komen in de podcast: hoe kun je nu goede keuzes maken, hoe ga je om met schuldgevoel, hoe werk je het allemaal bol met je partner en hoe zit het met hulp vragen en hulp bieden in de huidige situatie. Kortom: het hele boek komt in vogelvlucht voorbij. Je hoort hoe anderen struggelen en je hoort tips.

Luister nu deze aflevering van de podcast en abonneer je!

Deze speciale aflevering van de podcast is nu te beluisteren. Waar dan? Nou dat kan via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app. Of je gaat naar de player op deze site: via je telefoon kom je bij de player als je helemaal naar beneden scrollt en op je computer staat de player in de rechter balk on het boek.

Mom You Can – het boek

Mom you can ligt sinds vorige maand in de winkels. Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Lief-voor-elkaar-virus - Club van relaxte moeders 22 maart 2020 at 21:00

    […] van dit soort tips hoor je trouwens in de speciale aflevering van de Club van Relaxte moeders-podcast die ik samen met Elsbeth opnam. Die kun je luisteren […]

  • Reageer Ja ja, met je #momyoucan - Club van relaxte moeders 14 januari 2021 at 16:45

    […] We namen ook een podcast-serie waarin we alle succesfactoren bespraken met inspirerende vrouwen. Ook een speciale lockdown-gerelateerde. […]

  • Laat je reactie achter