Kook

Relax Mama moeder van drie-weekmenu

Terwijl ik deze week in een regenachtig Rio de Janeiro zat met mijn dochter Keet, maakte Madelon het weekmenu voor ons! Madelon is moeder van Olivier (6), Marise (4) en Dorian (10 maanden). Ze zou zichzelf zeker géén relaxte moeder durven noemen, maar van koken en bakken ontspant ze als geen ander en dit weekmenu is dan ook een feetje geworden!

Madelon: “Op een dag waarop niets lukt of de kinderen me het bloed onder de nagels vandaan hebben gehaald, duik ik ’s avonds de keuken in om een taart of een lekker brood te bakken. Heerlijk. Sinds ik moeder ben, heb ik geen tijd meer om drie keer in een weekend een vijfgangenmenu te maken. Ik kies vaak voor vertrouwde recepten of voor de HelloFreshBox. Bij ons hebben de liefde voor lekker eten en mooie ingrediënten, en de waardering voor het klaar maken, een centrale plaats aan tafel. Ik vind het belangrijk dat de kinderen gezond eten. Wat dat betreft zijn we echt verwend met de twee jongens, maar onze dochter stelt mijn creativiteit en vasthoudendheid wat meer op de proef. Maar met mijn motto ‘Van proeven leer je lusten’ en spelletjes als ‘het broccolimonster’ krijg ik het er meestal wel in. De beste truc hier is wel dat dingen soms een heel andere naam hebben. Kook je binnenkort bijvoorbeeld eens mijn Italiaanse Nasi? Je vindt hem op zondag in dit weekmenu.”

Maandag: Soep van gegrilde rode groenten

Voor de doordeweekse dagen kies ik vaak voor het vooruit koken van maaltijden die ik in de oven kan schuiven of voor een eenpansmaaltijd zoals soep. Deze soep van gegrilde rode groenten is heerlijk zoet voor de kinderen. Ik halveer en rooster 8-10 flinke tomaten, 4 teentjes knoflook en 4 rode uien met een flinke scheut olijfolie en wat peper ongeveer 20 minuten in de oven (180 graden). De complete inhoud van je bakplaat mét sap doe je samen met een flink glas water, een bouillonblokje en een pot gegrilde paprika in de pan. Even de staafmixer erdoor, doorwarmen en: smullen maar! Tip: soms maak ik er croutons bij van stokbrood dat ik over heb van het weekend.

Dinsdag: Kipflapjes

Toen onze zoon er lucht van kreeg dat ik een weekmenu maak voor andere moeders, moest ik plechtig beloven dat dit recept er zeker in zou komen. Ik maak deze vegetarische kipflapjes van mijn hofleverancier HelloFresh met broccoli erdoor. Ideaal zijn ook stronken van een andere dag. Die blokjes doen het extra goed in je pakketjes. De link naar het recept vind je hier.

Woensdag: Verstopte vis met friet en worteltjes uit de oven

Op woensdag koken mijn ouders meestal en eten we gezellig met z’n allen. Ik hoef dan alleen maar aan te schuiven. Enkele weken per jaar zijn zij echter op vakantie en dan ben ik vrij. Ik kies dan vaak voor een variant op het ouderwetse AVG’tje. Een zak ovenfriet op een bakplaat uitschudden, een bos bospeen schrappen en de peentjes meeroosteren met de friet.

Daarbij maak ik dan een verstopte vis. Kies welke vis je maar lekker vindt en verstop deze onder een dikke laag van: broodkruim – oud brood dat je even met de staafmixer bewerkt, citroenrasp, alle groene (beetje verlepte) kruiden die je nog in de koelkast hebt liggen, een paar tenen knoflook, zout, peper en een scheut olijfolie. Op een aparte plaat 15 minuten onder je friet schuiven en klaar is Kees!

Donderdag: Maispannenkoekjes a.k.a. enchilladas

Dit supermakkelijke enchilada-recept maak ik in vele variaties. Soms kies ik inderdaad voor (kip)gehakt, soms voor kikkererwten en soms zelfs voor witte vis. Omdat salade één van de weinige dingen is die ik hier echt niet gesleten krijg, kies ik vaak voor schaaltjes rauwkost en een bakje guacamole erbij. Die kun je kopen op de versafdeling van de supermarkt, maar liefst maak ik hem zelf met dit fantastische recept van Uit Paulines Keuken,

Vrijdag: Traybake

Op vrijdag borrelen we graag met vrienden. Ik wil dan zelf ook graag neerploffen op een stoel en lekker bijkletsen met onze gasten. Dan kies ik vaak voor een traybake. Op de foto zie je een variant met krieltjes, bietjes, peen, rode ui en pastinaak. Snijd alles in grove stukken, hak wat teentjes knoflook en doe alles samen met wat uienpoeder, knoflookpoeder en gerooktpaprikapoeder en een flinke scheut olijfolie op een bakplaat. 30-40 min op 200 graden in de oven. Voorverwarmen hoeft niet. Ik doe er vaak de laatste 20 minuten ook nog wat Catalaanse worstjes (AH) of kippenvleugeltjes op. Maar dat hoeft niet: zonder is het ook een hele lekkere en gezellige maaltijd. Tip: serveer er truffelmayonaise bij.

Zaterdag: Melanzane alla parmigiana

Toegegeven: het apart bakken van alle plakken aubergine ís even een klusje, maar dan heb je ook wat. Mijn kinderen eten deze ‘koekjes’ zo onder mijn handen vandaan, dus ik moet zorgen dat ik voldoende aubergines in huis heb, zodat ik de ovenschotel kan maken. Overigens zullen de twee oudsten iedereen vertellen dat ze geen aubergines lusten: zo goed zitten ze verstopt. Hier heet dit gerecht: koekjeslasagne. Ik maak ze maar niet wijzer dan ze zijn, voorlopig. 😊 Deze ovenschotel maak je makkelijk van tevoren en kun je serveren met stokbrood of een frisse salade.

Zondag: Risotto met venkel en gekruide varkensworst

Op zondag heb ik vaak wat langer de tijd om te koken. Deze risotto met venkel en varkensworst is een absolute favoriet van alle drie onze kinderen. Je vindt de link naar het recept hier: Risotto met venkel en gekruide varkensworst Recept | HelloFresh. De Italiaanse worstjes van de Albert Heijn zijn een goed en betaalbaar alternatief voor de worstjes die worden gebruikt in het recept. Om het makkelijk te houden, gooi ik alle venkel in de risotto en laat ik de salade voor wat hij is. Eet smakelijk!

Toetjestoegift

Tot slot een kleine toegift: dit zelfgemaakte chocoladeijs kan echt iedereen maken. Gewoon, in een diepvriesdoos of een cakeblik in de vriezer. Serveer het in een bakje met de zelfgemaakte saltedcaramelsaus (kind kan de was doen, echt waar) of koop in de supermarkt een pak goede hoorntjes (Jos Poel) en maak de blits met dit heerlijke ijs. Mjam. Disclaimer: zéér verslavend. 😊 Recept chocolade ijs met salted caramel – Uit Pauline’s Keuken (uitpaulineskeuken.nl)

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu van vroeger! - Club van relaxte moeders 11 november 2022 at 12:35

    […] van word!’ schreef één van de trouwe volgers van de Club vorige week als reactie op het weekmenu van Madelon. Omdat ik weet hoe trouw zij alles van de club leest moest ik er vooral om glimlachen en probeerde […]

  • Laat je reactie achter