Kook

Relax Mama stedentripmenu

Afgelopen week lag opeens het boek Stedenlust op mijn bureau, dankzij mijn kantoorgenoot Saskia die de pr voor dat boek regelt. Ik werd daar heel blij van. En weemoedig. Want een stedentripje zit er op dit moment niet in. Maar dit boek heeft wel een hele goede vibe én echt superlekkere gerechten. Dit weekmenu is dan ook geïnspireerd op dat boek. Ik bietste bij Saskia nog wee boeken erbij om weg te geven. Wil je ook even wegdromen bij steden die we nu niet gaan opzoeken? Laat het hieronder weten!

Maandag: Zuurvlees uit Maastricht

Een stedentrip naar Maastricht lijkt ongeveer het hoogst haalbare op dit moment, maar ja… Maastricht zonder horeca is een beetje als Bert zonder Ernie hè? We kunnen ons maandag wel laten inspireren door Limburg. Ik zet zuurvlees op het menu. Je hebt er even wat (passieve) tijd voor nodig, want het moet lang marineren én lang pruttelen. Maar hé als je thuiswerkt, is nú de tijd voor dit soort gerechten.

Zuurvlees wordt zuur door de marinade. Die maak je door: 300 ml witte wijnazijn te mengen met 300 ml water en 3 uien in dunne halve ringen, 3 laurierblaadjes, 4 kruidnagels en 5 jeneverbessen. Hier schep je het vlees (750 gram doorregen runderlappen in grove stukken) door en dat laat je minimaal 3 uur in de koelkast marineren.

Na drie uur haal je het vlees en de uien uit de marinade en dep je het droog met keukenpapier. En je zeeft de marinade boven een kom.

Verhit 25 gram boter in een braadpan en bak 50 gram ontbijtspek tot het licht goudbruin is. Voeg de uien toe en bak ze even mee. Meng het vlees erdoor en bak het rondom aan. Schenk er dan zoveel marinade bij tot het vlees net onder staat. Voeg de laurierblaadjes, 2 eetlepels appelstroop, 3 plakjes ontbijtkoek en wat zout en peper toe en laat het dan 2-3 uur afgedekt sudderen tot het vlees heel gaar is (schep het geheel zo nu en dan om).

Dinsdag: tortilla en pan con tomate uit Bilbao

Voor dinsdag lijkt me deze tortilla uit Bilbao lekker en denk ik even terug aan onze laatste campertrip door Baskenland. Je vindt het recept van de tortilla en het tomatenbrood hier.

Woensdag: Risotto uit Milaan

Op woensdag geen recept uit het boek, maar we een recept geïnspireerd op een stad. We aten het onlangs ook al, maar ik gooi hem er weer in omdat dit de laatste tijd een topper is in ons gezin (lees: ook bij de jongste). De risotto allaMilanese. Ik schreef het recept al voor jullie uit, je vindt het hier. Wij aten er afgelopen keer trouwens plantaardige worstjes van Vivera bij en die waren hartstikke lekker.

Donderdag: Moussaka uit Athene

Ach Griekenland! Daar zou ik ook wel weer eens heen willen. In het boek Stedenlust staat een moussaka-recept met linzen en feta. Die ziet er heerlijk uit. Ik heb hier op de site een vega moussaka van Jamie staan. Die vind je hier.

Vrijdag: Vega kapsalon uit Rottedam

En dan eindigen we de week weer dicht bij huis met een echt fast food friday gerecht, namelijk een vegetarische kapsalon. Een echt Rotterdams gerecht leer ik uit dit boek. Je vindt het recept uit het boek hier.

Time to Momo: stedenlust winnen?

Dit recept komt uit het prachtige kijk- en kookboek Stedenlust. Een boek dat bestaat uit favoriete lokale gerechten van van Time to momo-schrijvers uit steden als Berlijn, Londen, Praag, Rome of New York. Als je dit boek doorbladert krijg je niet alleen zin om te eten, maar ook heel veel zin in fijne stedentripjes. Wil je kans maken op één van de twee exemplaren die ik mag verloten? Laat dat hieronder weten!

Het boek kost €30,00 en is onder andere hier te koop.

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

19 Reacties

 • Reageer Miranda 30 oktober 2020 at 11:34

  Yes, heel graag ter inspiratie , tijdens deze gedeeltelijke lockdown/2e golf.
  Want van koken (en reizen) wordt ik blij.
  En hoe mooi dat ik dat met dit boek thuis kan combineren!
  Fijne dag
  Miranda

  • Reageer Maggy 31 oktober 2020 at 07:02

   Ja, zou heel graag dit boek winnen!
   We verwachten over een week ons eerste kindje.
   In deze tijd zitten steden trips en uit eten er even
   niet in. Hoe fijn zou het zijn om dit dan straks thuis te kunnen beleven!

 • Reageer Jennifer Berg 30 oktober 2020 at 13:00

  Jaaaaah!!! Wat zou ik die graag willen winnen. Ik ben dol op koken en op kookboeken en trouwens ook op kookprogramma’s op tv, maar dat laatste doet er niet echt toe. Omdat onze zoon wat technische medische mankementen heeft, vinden onze vakanties al 6 jaar in Nederland plaats. Eigenlijk klagen we hier nooit over, want heee, we kunnen op vakantie en Nederland is prachtig. Maar hoe leuk zou het zijn als we toch een beetje een stedentripje in eigen keuken kunnen doen?

 • Reageer Leonie 30 oktober 2020 at 19:46

  Ohhh jaaa!!!! Ik heb nog ruimte in mijn boekenkast hoor 😁. Hou zo van kookboeken om inspiratie op te doen!

 • Reageer Marije 30 oktober 2020 at 21:43

  Hiervoor maak je toch ruimte op de plank met kookboeken? Hoe leuk is het om kook ideeën op te doen van andere culturen. Ik doe graag mee. Inspiratie voor mijn weekmenu’s is altijd welkom.

 • Reageer Marieke 30 oktober 2020 at 22:03

  Kijk, eigenlijk wacht ik op het tweede deel van Het Kookboek voor Relaxte Moeders. Maar in de tussentijd kook ik heel graag uit dit nieuwe boek!

 • Reageer Marieke 30 oktober 2020 at 22:23

  Oeh, dit lijkt me een heel fijn kookboek! Heb het inkijkexemplaar op bol even bekeken en ben nu heel nieuwsgierig naar bu cha en koldskal met kammerjunker… En, zelf garnalenkroketjes maken staat al eeuwen op m’n lijstje, dus een recept daarvoor is heel welkom!

 • Reageer Clarieke 30 oktober 2020 at 22:30

  Ik doe graag mee met de winactie. Kan ik mijn peuter vast laten wennen aan alle lekkere gerechten voor als we straks weer mogen reizen 😉

 • Reageer Renate 30 oktober 2020 at 23:14

  Oh fantastisch! Al jaren fan van je relaxte moeder weekmenu’s. En extra kookinspiratie tijdens 3 lange semi-Lockdown thuiswerkdagen is van harte welkom!

 • Reageer Anouk Geurts 30 oktober 2020 at 23:27

  Ja ik wil heeeeel graag dit boek winnen! Door al die gerechten waan je je toch een beetje op vakantie, lijkt me heerlijk!

 • Reageer Petra 31 oktober 2020 at 05:08

  Yes zo’n fijn kookboek is zeker welkom hier nu we onze zomervakantie net als vorig jaar in het water hebben zien vallen, deze keer door corona uiteraard. Zo kan ik onze kinderen toch van andere culturen laten proeven!!! Al l is het op een iets andere manier dan we in gedachten hadden… 🙂

 • Reageer Emmy 31 oktober 2020 at 05:54

  Ik ben altijd in om nieuwe steden te ontdekken, nieuwe mensen, smaken en gerechten te leren kennen.
  Maar omdat reizen nu even niet kan, haal ik graag de smaak en geuren van mijn favoriete stad in huis met dit kookboek.

 • Reageer Fleur 31 oktober 2020 at 06:41

  Oh ik zou dolgraag weer even naar mijn geliefde Maastricht (gestudeerd daar) gaan maar wat je zegt, zonder horeca nu niets aan! Ook een buitenlandse stedentrip lijkt me heerlijk. Maar bij gebrek aan mogelijkheden waan ik me graag op vakantie door dit kookboek!

 • Reageer Mireille 31 oktober 2020 at 09:54

  Even wegdromen over leuke citytrips en thuis de bijbehorende gerechten maken. Goede voorpret voor als we weer mogen reizen en onze zoon van nu 5,5 maand de wereld kunnen laten zien.

 • Reageer Bianca 31 oktober 2020 at 12:05

  Oh ja! Wij doen graag mee! Wij zijn allebei heel erg van het koken, en zouden graag een stedentrip doen door het boek! Ik loot dus graag mee.

 • Reageer Merel 31 oktober 2020 at 16:01

  Oh leuk! Als wij niet naar die steden toekunnen dan halen we het eten maar naar ons! 😃

 • Reageer Letje 2 november 2020 at 08:40

  Ziet eruit als een heerlijk boek, met fijne recepten! (Of andersom 🤣)

 • Reageer Berber Oldenbeuving 3 november 2020 at 16:44

  Oh, ik van dat mijn zusje Janneke en haar man Cor dit wel heel erg verdiend hebben.. wat een gedoe, borstkanker, operatie, bestraling, straks nog chemo en dat allemaal in deze stomme coronatijd..

 • Reageer Jolijn 7 november 2020 at 15:32

  Oh wat leuk! Ik ben benieuwd naar het boek! Tjonge wat hebben wij een reislust! 🌍

 • Laat je reactie achter