Lees

Als je niet kunt leunen kun je ook niet steunen

Deze maand schreef ik een column in het magazine Mamaleest: een nieuweling in het moeder-tijdschriftenschap. En die column mag ik hier ook delen!

#durftevragen

“Leun nu maar tegen mij aan,” zegt mijn haptotherapeut. Ik sta in haar praktijkruimte en doe een poging. “Nee, echt leunen,” zegt ze als ze mijn poging wat halfbakken vindt.

Het is de tweede opdracht. Bij de eerste opdracht leunde zij tegen mij aan en moest ik steun bieden. Ik stond stevig naast haar en liet haar met haar volle gewicht op mij leunen. Maar andersom durfde ik mijn volle gewicht niet op haar te laten rusten, bang om haar tot last te zijn. Het was duidelijk: ik vond het prettiger om te steunen dan te leunen. Sterker nog: ik bleek verdomd veel moeite te hebben met leunen. Het was een behoorlijk confronterende metafoor voor wat er verkeerd was gegaan in mijn leven. Met een tweejarige dochter die slecht sliep en een man met de ziekte van Pfeiffer was ik volle­dig op de zorgmodus overgegaan. Ik wilde iedereen ontzien, maar het kwam niet in mijn hoofd op dat ik zelf misschien ook vaker mocht leunen. Ik had toch alles onder controle? Tot ik ont­dekte dat dat niet zo was.

87 procent vindt hulp vragen moeilijk

Toen ik jaren later mijn boek Mom You Can schreef, interviewde ik tientallen vrouwen die werk en moederschap op een fijne, prettige manier combineerden. Vrouwen die zowel een leuke moeder waren als toffe banen hadden. Ik ontdekte dat ze een aantal kenmerken met elkaar deelden. En daarmee kwam ik achter hun ‘geheime formule’ die -eerlijk is eerlijk- uit behoorlijk voordehand liggende zaken bleek te bestaan. Zo waren deze vrouwen bijvoorbeeld niet bang om hulp te vragen. Ik besloot dat onderwerp uit te diepen. Naast erover lezen, deed ik via mijn Instagram­account een poll naar dit onderwerp: 87 procent van de 564 vrouwen die reageerden, gaven aan dat ze hulp vragen moeilijk vonden en 89 procent zei dat het hen zou helpen als ze er beter in zouden zijn. Ik was dus niet de enige…

Vragen is een daad die getuigt van intimiteit en vertrouwen

Ik ben door schade en schande wijs geworden. Ik heb geleerd dat je door hulp te vragen niet als last wordt gezien, maar dat mensen het juist fijn vinden als ze je tot steun kunnen zijn. Vragen is een daad die getuigt van intimiteit en vertrouwen, las ik in het boek De kunst van het vragen van Amanda Palmer. Elkaar om hulp vragen zorgt voor verbondenheid, voor warmte, troost en genegenheid. Én het zorgt ervoor, dat je je kunt richten op de dingen die jij goed kunt en die je leuk vindt. En dat is dan weer handig als je werken en moederen wilt combineren. #DTV: leun dus maar lekker op mij dan leun ik, wanneer nodig, lekker terug.

Durf te vragen (het mag echt) is een van de succesfactoren voor meer geluk in werk en moederschap. In mijn boek Mom You Can vind je het hele succesrecept, bestaande uit negen succesfactoren. Mom you can is verkrijgbaar in alle bekende boekhandels en natuurlijk ook online te bestellen.

Mamaleest? Wat is dat dan voor blad?

Mamaleest is een hartstikke mooi nieuw blad dat sinds dit voorjaar bestaat. Het wordt gemaakt door Daniëlle, Katja en Esther. Drie moeders die besloten dat het tijd was voor een nieuw magazine boordevol eropuitjes, knutselideeën en leesartikelen waar zowel moeders als kinderen blij van worden.

Mamaleest verschijnt drie keer per jaar. De tweede editie ligt nu in winkels zoals Bruna, AKO, The Read Shop, Bijenkorf en Primera. Alvast een indruk krijgen van de stijl en inhoud van het blad? Kijk dan even op mamaleest.nl.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter