Kook

Kapsalon met oesterzwammen

Rotterdamkenner Nina, auteur van Time to momo – Rotterdam zorgde ervoor dat deze kapsalon in het kookboek Stedenlust terecht kwam. “Rotterdam is de stad waar de kapsalon is uitgevonden: een eigentijdse variant op een ‘patatje shoarma’. De kapsalon ontstond in 2003, toen kapper Nathaniël Gomes al zijn lievelingsingrediënten samen in een bakje liet doen door shoarmazaak El Aviva.” Het lijkt mij het perfecte gerecht om de week mee af te sluiten.

Dit heb je nodig voor 2 personen:
– 300 g oesterzwammen
–  3 el olie
–  1 tl shoarmakruiden (of meer naar smaak)
–  1⁄4 tl gerookte paprikapoeder (mild of pikant)
–  400 g friet naar keuze
–  olie, om te frituren
–  75 g jong belegen kaas, geraspt
–  1⁄2 kropje little gem, in dunne reepjes
–  een stukje komkommer, in halve plakjes
–  een handje kerstomaatjes, gehalveerd
–  1⁄2 rode ui, in halve ringen
–  hot sauce, voor erbij

Voor de knoflooksaus:
– 3 el Griekse yoghurt
– 3 el mayonaise
– 1 teen knoflook, geperst
– citroensap, naar smaak
– enkele sprietjes bieslook, fijngeknipt

Zo maak je het:
Maak de knoflooksaus door in een kommetje de ingrediënten te mengen. Breng op smaak met zout en peper.

Scheur de oesterzwammen in grove repen. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak ze op hoog vuur al omscheppend enkele minuten tot ze wat beginnen te slinken. Voeg de shoarmakruiden en het paprikapoeder toe en bak kort mee tot de oesterzwammen zacht en mooi bruin zijn. Breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur.

Verwarm de ovengrill voor. Bak de friet volgens de aanwijzingen op de verpakking in de frituurpan.

Verdeel de frietjes over twee ovenschaaltjes en verdeel er de oesterzwammen en vervolgens de kaas over. Zet de schaaltjes kort onder de grill in de oven tot de kaas is gesmolten. Blijf erbij, want het gaat sneller dan je denkt.

Neem de schaaltjes uit de oven en verdeel er de little gem, komkommer, tomaten en ui over. Sprenkel er de knoflooksaus over. Serveer met hot sauce.

Time to Momo: stedenlust

Dit recept komt uit het prachtige kijk- en kookboek Stedenlust. Een boek dat bestaat uit favoriete lokale gerechten van Time to momo-schrijvers uit verschillende steden. Als je dit boek doorbladert krijg je niet alleen zin om te eten, maar ook heel veel zin in fijne stedentripjes. Het boek kost €30,00 en is onder andere hier te koop.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter