Kook

Relax Mama in-10-minuten-klaar-menu

Als reactie op mijn weekmenu van vorige week (met maaltijden die handig zijn als iedereen op andere tijdstippen eet), stelde Nanny de vraag: “Wat maken jullie als het eten in vijf, maximaal tien minuten klaar moet zijn?” Het meest relaxed is het natuurlijk als je iets kunt opwarmen dat je de avond of het weekend ervoor in alle rust hebt gemaakt. Of als je iets uit de vriezer kunt halen. Maar wat nou als je geen tijd hebt gehad om van te voren iets te maken? En de vriezer ook even geen optie is? Hieronder vijf maaltijden die echt snel klaar zijn (met dank aan veel input van jullie op mijn Instagram story).

Maandag: Stamppot rauwe andijvie

Stamppot rauwe andijvie werd een paar keer genoemd. Anniek schrijft “Stamppot rauwe andijvie met kant en klare aardappelpuree uit de magnetron. Ons gezin vindt dat heerlijk!” Onze magnetron is al een paar jaar stuk dus ik volg Doreens en Natasja’s advies en maak de andijvie met voorgekookte aardappelen uit het versvak (ongeveer 7 minuten koken. Gaat nog sneller als je het water eerst in de waterkoker kookt). Zij doet er blokjes komijnenkaas en gebakken champignonplakjes (gesneden kopen) en gebakken spekjes door (kun je in één pan bakken). Annoeska gaat ook voor de adijviestamppot, maar die eet het met puree uit een zakje. Het kan allemaal 🙂

Dinsdag: Snelle pasta met…

Het allersnelst is verse pasta en die is ook nog eens het lekkerst wat mij betreft. Als ik aan snel denk, dan denk ik direct aan pasta met verse pesto (en spekjes of kip en champignons), maar andere snelle pasta’s zijn:

  • Tip van Lenneke: Tortellini met broccoli en kaas. De broccoli kookt ze gelijk met de tortellini, met een bouillonblokje erin. Na het afgieten geraspte kaas erdoor en klaar. Je kunt er ook nog room en hamblokjes doorheen doen.
  • Tip van Neeltje: pasta met tomaatjes, spekjes, rucola en pijnboompitten met een dressing van Hüttenkase en groene pesto (het is een lauwwarme pasta).
  • Tip van Eefje: Verse pasta met rode saus. Op een diep bord met rucola de pasta en wat saus doen. Stukjes mozzarella erover en pijnboompitten erover en klaar. Voor de rode saus kun je het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt. Volledig uit een pot, of je koopt een zak Italiaanse groente, fruit dat met knoflook en je gooit er tomatenblokjes bij. Ook zo klaar.
  • Tip van Cerline is ook erg favoriet en snel hier: pasta met spinaziesaus. Ui, knoflook en champignons en spekblokjes fruiten. Diepvries spinazie a la crème toevoegen tot het ontdooid en warm is.
  • Tip van Hannah: pasta carbonara, bijvoorbeeld deze.

Je kunt heel veel dingen ook al gesneden kopen, zoals plakjes champignons of gesneden ui. Scheelt toch weer tijd.

Woensdag: Noodles met roerbakgroente en garnalen

Inges en Kristels favoriete snelle gerecht: noodles. Of zoals Kristel het noemt ‘wokkie’. Met Oosterse wokgroenten. En Inge doet er ook nog garnalen bij. “Woksausje erdoor en hup, binnen tien minuten klaar,” aldus Inge. “Of in plaats van woksaus een currypasta met wat kokosmelk,” zegt Deborah. “Zo klaar!”

Donderdag: Wraps met stukjes kipschnitzel

Wraps werd sowieso veel genoemd. Simone zegt dat haar ultimate go-to voor de kinderen wraps met kipcorn of kipstukjes is. En daar is bij ons thuis Teun het gloeiend mee eens. Tomaatjes erbij en geraspte kaas en hij is superblij.

Maar goed, wraps kun je met heel veel dingen snel vullen, met roerbakgroenten en kipreepjes. Of met gehakt, Mexicaanse groenten, blikje chilibonen, saus en kruiden, en creme fraiche en geraspte kaas. Of met… wat je toevallig nog in huis had.

Vrijdag: Tomaten-spinazie-omelet met brood

Voor een snelle vegetarische dag kreeg ik deze omelet-suggesties van Hanna: tomaten spinazie omelet. Lekker met brood. Of een zak soep.

Ook populair

Verder wordt bij een snelle maaltijd vaak couscous(salade) gemaakt, pitabroodjes met shoarma of falafel, voorgekookte krieltjes bakken, broccoli erbij en worstjes, of het röstiprutje van Manou: Salami in blokjes even bakken, diepvriesrösti erbij en dan als laatste doperwten erbij. Beetje peper en eventueel cajunkruiden en… serveren met pindasaus.

Oja de verse spinazie van Manikske lijkt me ook lekker: Uitje fruiten, halve snacktomaatjes erbij, verse spinazie erbij laten slinken. Dan wat nootjes of pijnboompitten toevoegen eventueel en kaas erover.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik in ieder geval heb geleerd is dat je nog best veel kan maken in tien minuten. Ik hoop dat er iets nuttigs en lekkers voor jullie bij zat!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter