Kook

Relax Mama-weekmenu 39

Ik was een weekend weg, dus was blij dat Marina aanbood om deze keer een puber-weekmenu te maken. Marina van der Wal is opvoedkundige en moeder van twee zoons van 22 en 24 jaar die nog thuis wonen. Je kunt haar kennen van haar lezingen of optredens over pubers of misschien zag je haar in de media over dit onderwerp. Daarom deze week een puber-proof weekmenu. Met tips voor goed vullende tussendoortjes die je echt nodig hebt met hongerige pubers in huis en met recepten voor zaterdag en zondag.

marina_03_beetje-opgeruimd-kopie-300x300

Foto: Anne Beentjes

Marina’s weekmenu

Ik heb het van mijn moeder geleerd, menulijsten maken. Zij zat elke zaterdagmorgen met stapels Tips (de betaalvariant van Allerhande die ter ziele is) om zich heen. Op maandag aardappelen. Op dinsdag vis, want dan was er markt en op donderdag aten we altijd vleesloos. Zo’n strakke indeling hou ik zelf niet aan…

Maar goed, een puberweekmenu dus. Want, pubers in huis hebben invloed op je leven, óók op de manier waarop je ’s avonds eet. Ze eten gewoon meer, hebben continu honger, kijken tien keer per dag in de koelkast, je moet rekening houden met sport en huiswerk en er lopen vrienden de deur plat die misschien willen mee-eten. Daarom hier eerst wat tips voor goedvullende tussendoortjes

Tussendoortje voor hongerige pubermagen: poffert, kruidkoek, quiche

In het weekend bak ik op zondagmiddag een kruidkoek of een zogenaamde ‘poffert’; een plak van deze ‘cakes’ is een geweldig tussendoortje voor de altijd hongerige pubermagen en het feit dat noch de kruidkoek noch de poffert het eind van de week haalt is waarschijnlijk het beste bewijs dat het gewaardeerd wordt. Ook quiches (bijvoorbeeld deze van Rudolph) doen het geweldig goed; een stevig tussendoortje. Daarnaast zijn we een soepgezin; er is bijna altijd soep in huis. Vers, ingevroren of pruttelend op het gas. Ik maak altijd een dubbele portie; vanwege die bodemloze magen…

Recept Kruidkoek a la Mieke

Mijn moeders kruidkoek maak je door de volgende ingrediënten in een kom door elkaar te mengen:

collage-mieke

– 4 dl melk
– 400 gr bloem
– 375 gr bruine basterdsuiker
– 4 tl backin
– 2 el keukensiroop
– 2 tl kaneel
– peper en zout
– kruidnagelpoeder
– gember (optioneel)
– handje rozijnen en/of krenten

– Proef even het beslag of de ingrediënten een beetje naar jullie smaak op elkaar zijn afgestemd.
– Giet het beslag in een cakeblik en bak ongeveer 2 uur op 160 graden.
– Je kent de truc vast wel: met een breinpen prik je (schuin) in de koek om te kijken of deze gaar is. Een kruidkoek mag best wel een beetje klef zijn.

Maandag: Bietenprei-stamppot van mijn moeder

Op maandag eten we de bietenprei-stamppot van mijn moeder. Het recpt komt uit de oude receptenmap die ik nog van haar heb. Voor de laatkomer, die na de voetbaltraining eet, bakken we het kliekje na de voetbaltraining op. Het wordt er eerlijk gezegd alleen maar lekkerder van… Omdat de zoet zure bietjes ‘uit een potje’ komen, eten we er wel een frisse salade bij.

Hier is het recept voor 4 personen:
– 1 kg aardappelen voor stampot. En als ik het heel druk heb koop ik stiekem kantenklare aardappelpuree
– 1 grote pot zoetzure bietjes (hak)
– 300 gram rundergehakt
– 3 stronken prei in ringen (waar ik altijd nét even de kook over laat gaan)
– melk
– (room)boter

Kook de aardappelen en maak er aardappelpuree van met melk en boter, bak ondertussen ook het gehakt rul en laat de pot bietjes uitlekken. Voeg het gehakt (met braadvet), de bietjes en de prei door de puree. Goed doorroeren en op smaak peper en zout er bij.

Dinsdag: vegetarische bonenstoof

Eind van de middag is er hockeytraining. Dat betekent dat we wat later eten. Voor de hongerige thuisblijvers is er de quiche die ik zondag gemaakt heb en in kleine porties heb ingevroren. De dinsdag is bij ons ook de ‘vleesloze dag’ (één van de jongens vindt dit ook de avond bij uitstek om bij vriendjes te gaan eten omdat hij niet echt het gevoel heeft dat hij iets mist…) We eten deze keer deze bruine bonenschotel.

Woensdag: visschotel anders

De man komt later thuis. We koken met z’n drietjes. Dat kost wel even wat gedoe want een game spelen is natuurlijk een stuk leuker… Als één van ons later thuiskomt staat er eigenlijk altijd een ovenschotel op het menu. Makkelijk om één (of meer) porties apart te maken. Vanavond wordt het deze visschotel.

Donderdag: pompoensoep

Hockeytraining voor de jongste. We stillen de eerste honger bij de thuisblijvers met deze soep. Dezelfde soep die door de jongste zoon ook voor de training gegeten wordt.

Vrijdag: patatdag

Ik geef het toe: ongezond tot in ons bot. Maar deze oude traditie hebben we door de jaren heen in ere weten te houden. We halen patat en eten dat vóór de tv. De grap is dat we met elkaar op de bank een soort van ‘spijbelsfeertje’ hebben; eten voor de tv mag natuurlijk niet maar we doen het lekker toch!

Zaterdag: pasta met tonijn

Op zaterdag doen we ook niet te moeilijk: deze pasta met tonijn. Wij eten er een salade bij.

Zondag: avocado, eendenborstfilet en bitterkoekjestoetje

Op zondagavond eten we altijd met elkaar. Er mogen op deze avond wel mensen bij, maar er gaat niemand áf, zeg maar. Het is het familiemoment waarop we ook met elkaar het huiswerk van de jongens en de plannen en verplichtingen voor de komende week bespreken. We weten op deze manier wat de anderen bezighoudt en merken dat we meer betrokkenheid creëren; de jongens weten het als we een spannende bespreking of lezing hebben en denken graag mee. Op z’n pubers natuurlijk; leuke tips en adviezen maar niet altijd even bruikbaar.

We koken op zondag ook zoveel mogelijk met z’n viertjes. Oók als dat gezeur oplevert bij het opstarten. De ervaring leert dat gemopper binnen een kwartier uitdooft en we het daarna gezellig hebben. Voorgerechtje, hoofdgerecht én een nagerecht. Zelf ben ik geen toetjesmens maar de jongens des te meer…

Een deel van de maaltijd eten we met de tv aan: sport. Ik heb er niet zo heel veel moeite mee. Tijdens de koffie komen alle agenda’s op tafel. Het is een rommelige maar wel heel innige maaltijd bij de start van onze week.

schermafbeelding-2016-10-23-om-18-04-35Voorgerecht is op verzoek met avocado. Let wel op met de pepertjes! Wij doen hier altijd de helft van…

Als hoofdgerecht eendenborstfilet. De jongens zijn er écht dol op en af en toe maken we het. Vooral vanwege de financiën… En er bij bospeen uit de oven (volgens dit recept). Bij ons elke keer weer een succes!

Door de week ben ik niet zo scheutig met toetjes. In het weekend gaan we los! Vriendin Marjan is echt goed met toetjes. Helemaal als het om zo min mogelijk inzet en zo veel mogelijk effect gaat. Van haar hand dit bitterkoekjesrecept.

Bitterkoekjestoetje met kwark

Men neme kwark met vanillesmaak en een pak bitterkoekjes. De bitterkoekjes pluk je in kleine stukjes die je even in een droge koekenpan roostert. Eerst strooi je tweederde van bitterkoekjes op de bodem van een gezellig glas, daarna de vanillekwark en later ook nog wat bitterkoekjes als garnering er gezellig overheen.

Marina van de Wal

marinaMarina is opvoedkundige (hoewel haar zoons hier regelmatig aan twijfelen). Sinds begin negentiger jaren heeft zij haar medewerking verleend aan tal van ouderavonden, opvoeddebatten en motivatiebijeenkomsten rondom de thema’s opvoeden, ouders en pubers. Het seizoen 2015/2016 ging ze het land in met haar theatertoer ‘puber in huis, een toer!’ die ze ook seizoen 2016/2017 weer doet.

Marina is co-auteur van Het enige echte eerlijke puberopvoedboek en dit jaar verschijnt VRIJ(be)WIJS, een boek over seksuele opvoeding dat zij samen met Bram Bakker schreef. Meer info over Marina op: marinavanderwal.nl

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter