Kook

Weekmenu uit grootmoeders tijd

Fiet heeft onlangs het prentenboek ‘de Vergeetziekte’ geschreven. Een boek op rijm voor iedereen met een opa, oma of ander familielid met de ongrijpbare ziekte dementie of Alzheimer. Om te vieren dat het boek vanaf deze week te koop is, maakte zij deze week het weekmenu in het thema ‘grootmoeders tijd en vergeten groente’.  Het boek is ook een eerbetoon aan haar eigen schoonvader -opa Jan voor haar kinderen Janne en Ties- die helaas aan de gevolgen van dementie gestorven is.

Maandag: Couscous met snijbiet

We starten de week met snijbiet. Een groente die wij niet vaak eten maar zeer de moeite waard is vanwege de frisse bite en veelzijdigheid. Je kunt het met aardappels eten maar ik kies er vandaag voor om het met couscous te combineren. Wellicht moet je even zoeken waar snijbiet te koop is. Mij lukt het meestal bij de groenteboer of op de markt. Wil je er wel vlees bij eten? Dan is het goed te combineren met (gerookte) kip. Op de site van Plantaardigheidjes kwam ik dit dit lekkere recept tegen (met de tip dat het als lunch ook erg lekker is). 

Dinsdag: Raapstelen stamp

Heb je ooit raapstelen gegeten? Vroeger aten we het vaak en werd het door mijn moeder ook wel ‘keeltjesstamp’ of ‘Hulkstamp’ genoemd. Het is een voorjaarsgroente en ik haal het op de markt of bij de (biologische) groenteboer. Dit recept van Made by Ellen is een lekkere variant. Lekker met een stukje witvis of filetlapje.

Woensdag: Ovenschotel met prei en gehakt

Ovenschotels vind ik altijd fijn op een werkdag. De avond van tevoren maak ik deze alvast en op de dag zelf schuif je de ovenschotel in de oven en heb je toch goed en voedzaam gegeten. Eef kookt zo heeft een lekkere variant van deze ovenschotel.

Donderdag: Gekookte aardappels, rode bieten en vissticks met uiensaus

Dit gerecht doet me ook echt denken aan ‘vroeger’, Hollandser wordt het haast niet.
Kook de (vastkokende) aardappels gaar. Maak dan de uiensaus, hier vind je een recept op 15gram.be.
Verwarm voorgekookte bietjes (zelf vind ik die in een zakje van de groente afdeling van de supermarkt het lekkerst maar uit een pot of blik kan natuurlijk ook) en bak de vissticks. De uiensaus is lekker op zowel de aardappels als de vissticks. Ben benieuwd of Teun ook houdt van uiensaus bij zijn favoriete vissticks Elsbeth?

vissticks kasteel
Vrijdag: Kervelsoep

Mijn eigen lievelingssoep in een weekmenu! Gelukkig kunnen wij kervel uit de moestuin van mijn vader halen, maar kervel is ook te koop op de markt, bij de groenteboer of in blik in de supermarkt (verse kervel is wel mijn favoriet). Koop meteen wat meer kervel als je ook het feestdiner van zondag wilt maken. Hier vind je het recept voor kervelsoep op de site van ‘Lekker van bij ons’. Heerlijk met een stokbroodje erbij om het weekend mee in te luiden.

Zaterdag: Ovenfriet met citroen mayonaise en kip

Op zaterdag hebben we wel een lekker frietje verdiend. Volgens Made by Ellen is dit de lekkerste ovenfriet: Ovenfriet van Made by Ellen. Ze heeft ook een recept voor lekkere mayonaise erbij. Heerlijk met kip van de barbecue (of ook uit de oven). Nu we deze week al zoveel groente gegeten hebben, hoeft er niet perse groente bij. Misschien een frisse komkommersalade voor de extra vitamines.

Zondag: Bavette met kervel

Opa Jan bestelde in een restaurant vaak een lekker biefstuk. Om te vieren dat mijn prentenboek ‘de Vergeetziekte’ te koop is en om opa Jan te eren, maken we dit feestgerecht van Francesca kookt.
Hier vind je het succes recept,  we hebben het al vaker gemaakt. Het klinkt wellicht lastig, maar het is goed te doen en echt overheerlijk! En zo zie je maar dat kervel veelzijdig inzetbaar is. En we sluiten meteen de week af met de laatste ‘vergeten groente’: pastinaak.

Ben je benieuwd naar het boek ‘de Vergeetziekte’?
Het is een hartverwarmend verhaal op rijm over dementie met prachtige illustraties. Het boekje (16×16 cm) is te koop voor €19,95 (excl. verzending). Stuur een bericht naar devergeetziekte@hotmail.com

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter