Lees, Tiener

Stuiterende jongens en brandnetels

‘Hoi Elsbeth, Fabian zegt dat Teun, Tijn en Xavi hebben afgesproken om Among Us bij jullie te gaan spelen. Is dat iets wat je bekend voorkomt?’ lees ik als ik WhatsApp open.
‘Oh nee, niks over gehoord. Is op zich wel goed, behalve dat ik eerst nog iets anders met Teun had gepland,’ app ik terug.

‘Iets anders gepland’ klinkt wat vaag, want dat we van plan zijn brandnetels te plukken om er pesto voor vanavond van te maken, aan dat idee moet ik zelf nog even wennen. Maar dat is dus het plan dat we voor deze dinsdagmiddag hadden opgevat nadat we zondag samen het televisieprogramma Zapp Your Planet keken, dat nu ook als serie te zien is op NPO 3. ‘We zien de laatste tijd wel vaak programma’s over hoe het met de wereld gaat hè,’ zeg ik als de presentatrice een rap zingt over tekort aan water op de planeet. Ik dacht aan de documentaire A life on our planet die we samen keken, waar hij vervolgens echt verdrietig van werd. ‘Ja maar in dit programma geven ze je tenminste geen schuldgevoel,’ hoor ik naast me.

Nu maar hopen dat de game-afspraak van Teun geen roet in het eten gooit.

We zagen hoe een jonge ontwerper Shakira heeft ontdekt hoe je water uit de lucht kunt halen door in haar ontwerpen de natuur te imiteren, we zagen hoe twee meiden de strijd aangaan met wegwerpmondkapjes en we zagen hoe we duurzamer kunnen eten door zelf brandnetels te plukken. En dat leek ons wel wat. Nu maar hopen dat de game-afspraak van Teun geen roet in het eten gooit.

Maar nee, een uurtje na het berichtje van Fabians vader sta ik met drie stuiterende jongens toch brandnetels te verzamelen. Dat vonden ze nog wel een leuke activiteit voor aanvang van hun game-afspraak. Al snel ontdekken we dat mijn tuinhandschoenen beter bestand zijn tegen prikkende planten dan de wollen handschoenen van Tijn’s moeder. De tas is snel gevuld en een kwartier later lopen we met volle tas naar huis, waar ze door stuiteren naar de Lego-tafel, om vervolgens stuiterend achter laptops en telefoons te gaan zitten.

Terwijl ik me in de keuken buig over de pesto, hoor ik in de huiskamer onenigheid over een potje Among Us. Of is het toch Brawl Stars? De blender overstemt het geluid van hun stemmen en ik hoop dat ze er zelf uitkomen. De brandneteljeuk voelen ze in ieder geval niet meer.

De schemer valt, de jongens hebben zich van huiskamer verplaatst naar keukentafel waar ze met net iets te hard volume iets zitten te tekenen aan de hand van een YouTube-filmpje. Zelf ben ik positief verrast door het mengsel dat verdacht veel op ‘echte’ pesto lijkt en ik laat de jongens proeven. We zijn het er over eens: dit doet niet onder voor de pesto die we normaal eten. En deze is nog duurzaam ook.

Ik laat de jongens nog een kwartier samen spelen en vindt het dan mooi geweest, heb behoefte aan rust in huis en rust aan mijn hoofd. Mijn ‘jullie moeten naar huis,’ wordt niet enthousiast ontvangen. Laten we zeggen: het was een geslaagde middag.

Pasta verpesto de planet niet

De pesto van Zapp Your planet was dus echt een succes. Wij gaan hem zeker nog een keer maken. Je vind het recept op de pagina van dit televisieprogramma dat iedere zondag rond 17.15 uur op npo3 wordt uitgezonden.

Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met Zapp Your Planet, een serie van de NTR.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax mama budgetmenu - Club van relaxte moeders 20 november 2020 at 13:39

    […] heb je mijn blog van afgelopen woensdag gelezen over brandnetelpesto. Daarin vertelde ik dat we brandnetels hadden geplukt en daar pasta […]

  • Laat je reactie achter