Kook

Weekmenu special: 11 x bbq zonder vlees (maar met kaas, vis en groente)

Ik hou van barbecuen! Maar nu het barbecue-seizoen al een tijdje bezig is, heb ik ook wel behoefte aan andere gerechten erop dan vlees. Toen ik voor de zomervakantie een video samen met John West opnam in mijn tuin, kreeg ik het idee om deze weekmenu-barbecue-special te maken (beetje jammer dat het weer in Nederland de komende week niet meewerkt, maar wellicht heb je er tijdens je vakantie of later wat aan!). Ik heb mij laten inspireren door het recept uit de video en verder onder andere door wat ik tijdens mijn vakantie in Frankrijk en Spanje tegenkom. Hieronder mijn favoriete vis-, groente- en kaasrecepten voor de barbecue én op nummer 11 het te gekke bbq-toetje van Sanne.

1. Zalm-kebabspiesjes

Het recept van deze zalm-kebabspiesjes zette ik vorige week online. Je vindt het hier. Ik had er nooit aan gedacht om zalm uit blik te gebruiken voor een barbecue, maar dat kan dus en ik vond deze spiesjes verrassend lekker. Onderaan het weekmenu vind je de video die we maakten in onze tuin.

2. Kaas: camembert ‘kaasfondue’

Kaas op de barbecue heb ik ook helemaal gevonden de laatste tijd. Mijn favoriet is de camembert op de barbecue, die een soort mini-kasfondue wordt. Je maakt het als volgt: Koop camembert in zo’n houten doosje. Verwijder de plasticfolie rond de camembert en doe hem terug in het doosje. Plaats dit op de barbecue en laat mooi zacht worden. Je kunt er ook kruiden naar smaak in steken, of knoflook. Wij hadden hem vorige week op de camping helemaal puur. Ook lekker. Als hij helemaal zacht is, snijd je de bovenkant open zodat je je brood er in kunt dopen. Op de foto hieronder die ik vorige week maakte zit het houten doosje er niet meer om. Maar dat kan dus wel!

3. Kaas: gegrilde halloumi

Mijn andere favo is halloumi. Zo smaakvol en nóg makkelijker dan de camembert hierboven. Halloumi is een stevige kaas (uit Cyprus) die perfect is om te grillen doordat hij niet smelt en een lekkere bite heeft. Besprenkel een stuk halloumi met een beetje olie en leg hem daarna op de grill tot hij aan beide kanten goudbruin is. Je hoeft er geen zout of peper op te strooien, hij is nogal zout (lekker!) van zichzelf. Op deze site vind je een uitgebreidere beschrijving én nog meer kaas-inspiratie.

4. Mijn favoriete barbecue-groente: Gepofte zoete aardappel

Oké, op de foto hieronder ligt er een kipspiesje naast mijn favoriete groente-gerecht, maar negeer die  gewoon en concentreer je op deze goddelijke groente. Je maakt hem als volgt: verpak zoete aardappels in zilverfolie, gooi ze in het vuur en haal ze er weer uit als je met een prikker hebt gevoeld dat ze zacht zijn. Ik eet hem altijd met sour cream, koriander en jalapeno pepers. Maar je kan er natuurlijk van alles bij eten. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer inspiratie.

5. Brood: crostini met tomaat

Op de site van Elle eten zag ik dit recept voor crostini’s met tomaat. Ook perfect als je een stokbrood hebt liggen dat al een beetje oud is. Je vindt het recept hier.

6. Een klassieker: maiskolven!

Dit is misschien een inkopper, maar ik heb hem eigenlijk onlangs weer opnieuw ontdekt: hele maiskolven op de barbecue. Vergeet ze niet tijdig te draaien (zoals wij deden) en eet ze met boter en beetje zout als ze mooi goudbruin zijn.

7. Inspiratie uit Spanje: pimientos de padron

Deze rakkers eet ik hier in Spanje al een paar dagen op rij (zie de foto hieronder van een terras van gisteren) en maak ik thuis zelf ook af en toe: pimientos de padron. Het schijnt dat je deze groene pepers tegenwoordig ook bij, bijvoorbeeld, Alber Heijn kunt kopen. Ik koop een variant hierop altijd bij de Turkse groentewinkel. Je kunt de pepers direct op de grill leggen, maar ik vind het handig om een aluminium grillbak te gebruiken. Grill ze tot ze beginnen te kleuren en dien ze op met grof zeezout. Je kunt ook dit recept bekijken.

8. Gamba’s met knoflook (uit de zak)

Gamba’s met knoflook! Hoe goddelijk zijn die. Wij hebben ze al een paar keer op de camping gegeten. Trucje van Henno: pers of snij ’s middags alvast wat knoflook en doe dat, samen met wat olijfolie in de zak van de gamba’s. Dan kan het lekker intrekken en omdat je het in de zak doet, hoef je geen schaal vies te maken. Scheelt afwas. Verder volgt er geen echt recept; het is een kwestie van grillen tot ze er lekker uitzien. Zoiets:

9. Balsamicochampignons op spies

Verder kun je natuurlijk allerlei groentes op spiesjes doen die jij of je koters lekker vinden. Mijn oog is op deze champignons op spies gevallen. Je vindt het recept hier op de site van leukerecepten.nl.

10. Allerlei vis: Grillen, pakketjes, spiesjes

Eigenlijk zijn allerlei soorten vis lekker op de barbecue. Een stuk zalm grillen, sardientjes in zijn geheel grillen, vispakketjes maken met visfilet en wat gesneden groentes erbij. Ik kan hier een heleboel verzinnen, maar ik vond dit blog van BBQkampioen.nl waar het eigenlijk allemaal heel handig op een rijtje is gezet.

11. Beste BBQ-toetje ooit

Dit BBQ-toetje deelde Sanne vorig jaar al met ons en hij verdient zéker een plek in dit menu, want: echt zoooooo lekker.
Het enige wat je nodig hebt, is: een stukje aluminiumfolie, een banaan en een Snickers (of andere chocola).
Je snijd de Snickers in stukjes en de banaan in de lengte door. Let op: laat ‘m wel in de schil zitten! Stop de stukjes chocola in de banaan en vouw ‘m dicht in de folie. Leg ‘m zo’n tien minuutjes op de barbecue. Daarna is je banaan lekker zacht en de chocola en karamel gesmolten. Even laten afkoelen en dan uitlepelen.
Op de foto heeft Sanne het toetje trouwens gemaakt met chocola waar Smarties in zitten. Ook succesvol.

Ik wens jullie nog veel BBQ-plezier!!! Liefs, vanuit Spanje!

Ps. Voor iedereen die de nieuwsbrief ontvangt. Ik heb een zomerstop ingelast. Vanaf 6 september is hij er weer wekelijks. Voor als je de nieuwsbrief nog niet ontvangt, maar wel wekelijks op de hoogte gehouden wil worden: via deze link kun je je abonneren!

Ps 2. Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.

Ps 3. Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

Ps 4. Vind je het leuk om mijn vakantie-avonturen in Spanje en Frankrijk te volgen? Dat kan via mijn Insta-story.

Ps 5. Hieronder het filmpje dat ik voor John West maakte in onze tuin!

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer BBQ zalm-kebabspiesjes - Club van relaxte moeders 14 augustus 2019 at 09:17

    […] met vis en groente! Ik ga er komende week een heel weekmenu over maken, maar vandaag alvast dit gerecht op de site, dat ik kreeg van John West toen we samen de […]

  • Laat je reactie achter