Kook

Relax Mama zomermenu van Fiet

Ook voor deze laatste hectische werkweek neem ik met beide handen het aanbod van Fiet van Mourik aan te helpen met het weekmenu. Fiet werkt op een basisschool als intern begeleider en heeft al een week vakantie dus was relax genoeg om dit te doen ;). Ze is moeder van de tweeling Janne en Ties die na de zomer naar groep 3 gaan en woont samen met Frank en de tweeling in Helmond. Op haar nieuwe instagram-account Fietilifeiten leeft ze haar andere hobby’s uit.

Fiet: “Eerder maakte ik al eens het ‘stevige kost’ weekmenu voor de club. Omdat ik nog vol inspiratie zit met zomerrecepten heb ik aangeboden om (in mijn eerste vakantieweek) het weekmenu te maken. In de zomervakantie vind ik het leuk om nieuwe recepten uit te proberen in combinatie met ‘makkelijke-snel klaar recepten’ om zo lang mogelijk van de vrije zomerdagen te genieten.”

Maandag: Spaghetti met zelfgemaakte pastasaus

We beginnen met een (voor mij) bekend en makkelijk te maken gerecht. Aangezien de zwemles nog gewoon doorgaat, zorg ik dat er iets snels en voedzaams op tafel komt. Vaak maak ik de saus op maandag zodat ik alle groente en kruiden die ik nog over heb van het weekend erin kan gebruiken. En ik maak een extra grote portie zodat ik veel in kan vriezen voor de komende weken. Altijd makkelijk (en verspillingsvrij)! Het recept kan nogal variëren maar dit is mijn basis:

In ieder geval ongeveer 6 tomaten, 4 paprika’s, wortels. Maar vaak voeg ik nog bleekselderij, courgette, (lente)ui, peterselie, tijm toe (of net wat dus nog op moet wat in de koelkast ligt). Snijd de groente in grove stukken en laat het ongeveer 20 min pruttelen in een laagje water met een bouillonblokje en wat zout en peper. Na 20 minuten giet je er wat water af (anders is het misschien te dun) en pureer je het met de staafmixer. Dan rul je gehakt (of een dagje zonder vlees kan uiteraard ook) met een blikje tomatenpuree en voeg je er een hoeveelheid saus bij naar wens. Spaghetti (of andere pasta) erbij en klaar!

Dinsdag: Ovenschotel zalm (of kip) in teriyakisaus

Op Instagram volg ik verschillende foodlovers, daar doe ik veel inspiratie op voor lekkere recepten. Via Smaakmenutie kwam ik deze ovenschotel tegen. En dat leek me makkelijk (en het ziet er heerlijk uit). Ook handig dat ik (en de kinderen) een visliefhebber ben en Frank niet. Maak ik er gewoon twee schalen van. Het advies is om er rijst bij te eten maar omdat we deze week al een keer rijst hebben, maak ik er denk ik noodles bij. Je vindt het recept hier.

Woensdag: Panzanella salade – Italiaanse broodsalade

Dit gerecht lijkt me lekker op een warme dag. Wellicht een stukje vlees of vis op de bbq erbij? Ik vond het recept via het Instagram-account Bites by Bo. Het recept vind je hier.

Donderdag: Griekse rijstsalade met kipgyros en tzatziki

Rijstsalade staat al een tijdje op mijn wensenlijstje om een keer te proberen. De combinatie met kipgyros/-shoarma is verrassend. Kipshoarma van de Turkse slager vind ik het lekkerst. Maar je kunt ook kip gebruiken met gyroskruiden lees ik in het recept dat ik vond bij Oh my foodness.

Vrijdag: Hamburgers & Milkshake

We sluiten de week af met comfort food. Hamburgers op een broodje met allerlei lekkers erbij (cheddar, komkommer, tomaat, ananas, augurk…) De kinderen vinden het altijd een feest als zij hun eigen hamburger mogen beleggen. Als saus gebruik ik weer een recept van Oh my foodness: Meng 2 eetlepels Heinz sandwichspread Tuinkruiden, 1 eetlepel YoFresh, 1 theelepel ketchup en een ½ theelepel azijn door elkaar en klaar is je (big mac) saus!

Als toetje eten we een zelfgemaakte milkshake. Het recept vond ik bij Uit Pauline’s keuken. Neem ongeveer 100 gram diepvriesfruit, voeg een grote beker melk toe en een scheut (vanille) yoghurt. Even mixen met de staafmixer en klaar! (Je kunt er eventueel wat ranja of zoetstof aan toe voegen om het wat zoeter te maken)

Ook lekker als tussendoortje overigens (en nog best gezond toch?)

Zo, dan pak ik nu de koffers in om te gaan ontdekken welke gerechten in Macedonië lekker zijn om te eten. Fijne vakantie (alvast)!

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Dit is mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu goes Japan - Club van relaxte moeders 23 juli 2021 at 16:55

    […] ze haar andere hobby’s uit. Fiet: “Eerder maakte ik het zomermenu en het stevige kost weekmenu voor de Club van relaxte Moeders. Na het lezen van Elsbeth’s […]

  • Laat je reactie achter