Kook

Melanzane alla Parmigiana

Manon Proper is moeder van een tweeling uit 2014 en een drieling uit 2016. Regelmatig heeft ze het gevoel dat ze een bistro runt. En zo kwam het idee voor haar kookboek Bistro Manon. Waar dit recept ook in staat.

Manon: “Aubergine is voor kinderen een lastige groente om te leren eten. Ik begrijp het wel; aubergine kan rubberachtig zijn van structuur en zelfs een beetje sponzig aanvoelen in de mond. Deze melanzane is echter zo lekker dat kinderen nauwelijks doorhebben dat ze groente eten.

Ik gebruik voor dit gerecht taleggio, een kaassoort die goed smelt en ver- krijgbaar is bij de goede kaasboer. De kaas ruikt heel sterk dus schrik niet als je de ijskast opendoet. Niet iedereen heeft een goede kaasboer in de buurt; vervang de taleggio dan door mozzarella.

Je kunt deze melanzane in het weekend maken en in z’n geheel of in por-
ties invriezen voor later in de week. Als ik dit maak, maak ik meestal twee grote schalen (de dubbele hoeveelheid van dit recept) zodat ik – meestal – iets overhoud.”

Voor 4 personen heb je dit nodig:

  • 1⁄2 portie basistomatensaus(500 ml; zie pag. xx)
  • 3 aubergines (0,9-1 kg in totaal),in de lengte in plakken van1 cm max.
  • fijn zout
  • extra vergine olijfolie
  • 100 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 150 g taleggiokaas of 250 g buffelmozzarella (1 grote bol),in blokjes van 2 x 2 cm
  • ± 40 g verse basilicumblaadjes(gewogen zonder steeltjes)

Zo maak je het:

Als je nog geen tomatensaus gemaakt hebt, begin hier dan mee. Dan is de saus klaar wanneer je hem nodig hebt.

Bestrooi de aubergineplakken met fijn keukenzout. (Wees niet te zuinig, het meeste zout dep je er later weer af!) Leg de plakken op elkaar in een kom en laat ze minimaal 15 minuten staan. Het (bittere) vocht dat in de aubergine zit, wordt op deze manier uit de plakken getrokken. Er ontstaan kleine druppeltjes vocht op de plakken.

Leg de plakken aubergine naast elkaar op een dubbele laag keukenpapier, een schone theedoek of een hydrofiele doek. Dep de aubergine goed droog met een tweede doek of extra keukenpapier.

Schenk wat extra vergine olijfolie in een kommetje en gebruik een kwastje (of je vingers) om de plakken aubergine aan beide kanten te bestrijken. Bak de plakken in porties aan beide kanten in ± 5 minuten lichtbruin in een grill- pan of koekenpan op hoog vuur. Leg de plakken op een bord en herhaal op deze manier tot alle plakken gebakken zijn.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een ovenschaal van ± 20 x 30 cm in met extra vergine olijfolie. Verdeel de Parmezaanse kaas in twee delen; een deel is voor tussen de lagen, het andere deel strooi je op het laatst over het gerecht.

Nu kun je beginnen met het maken van de lagen; ik maak er meestal drie. Verdeel een schep tomatensaus over de bodem van de schaal. Verdeel een derde van de aubergineplakken over de saus en schep er tomatensaus over. Leg nu verspreid over de schaal een derde van de blokjes taleggio. Verdeel wat blaadjes basilicum over de taleggio en bestrooi met een klein deel van de Parmezaanse kaas. Herhaal deze stappen tot je aubergine, taleggio en basilicumblaadjes op zijn. Op de bovenkant strooi je de rest van de Parme- zaanse kaas. Sprenkel er eventueel nog een beetje olijfolie overheen.

Zet de ovenschaal ± 25 minuten in de oven. Zodra de kaas goed gesmolten is, is de melanzane alla Parmigiana klaar om te serveren.

Bistro Manon

Bistro Manon is een heel fijn (en lijvig) kookboek met heerlijke hoofd- en bijgerechten: je kiest het hoofdgerecht en daar geeft ze passende bijgerechten bij: Marokkaanse gehaktballetjes met saffraanrijst of kies voor couscous. Een Indiase curry met gekookte rijst, of met naanbrood of raita. Naast de (internationale) receptuur geeft Manon tips over de voorraadkast, slimme kooktechnieken en diverse basisrecepten. Het boek kost €25,95 en is onder andere hier te koop.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Weekmenu Bistro Manon - Club van relaxte moeders 17 september 2021 at 07:57

    […] Het eerste recept dat ik uit het kookboek van Manon haal is de Melanzane alle parmigiana, oftewel een Italiaanse ovenschotel met aubergine. Je hebt er wel even tijd voor nodig, net als wel meer gerechten uit het hoofdstuk ‘Hoofdgerechten’. Dit hoofdstuk dus vooral doorbladeren als je zin en tijd hebt om te koken. Ik gok dat Henno maandag wel zin heeft om dit te maken. Je vindt het recept hier. […]

  • Reageer Marieke van Vught 20 september 2021 at 01:35

    Zou heel graag de melanzan4 willen maken
    Zouden we in het recept ook de ingrediënten van de basistomatensaus mogen ontvangen? Deze ontbreekt nu in het recept. Dankjewel alvast voor het heerlijke recept😘
    Liefs, Marieke

  • Laat je reactie achter