Kook

Het relax-mama-sportende-kinderen-weekmenu

Het ene kind moet naar voetbaltraining, de ander naar ballet, zelf wil je ook nog een lesje in de sportschool pakken en er moet ook nog gegeten worden. Mijn dochter Keet sport zeker zes dagen in de week, we letten daarom erg goed op haar voeding. Bovendien neemt ze minstens twee keer in de week eten mee naar het skatepark in Den Bosch waar ze traint of komt ze later binnenvallen als wij al gegeten hebben. Voor iedereen met sportende kinderen die óf snel wat moeten eten, of juist later aanschuift, deze week een weekmenu dat voedzaam, maar niet te zwaar is en dat op te warmen of mee te nemen is. Met dank aan John West voor de twee toegankelijke visrecepten in dit weekmenu. 

Wij vervallen voor Keet nogal eens in dezelfde vriezermaaltijden. Ze neemt heel vaak pasta met tomaat en ricotta (a.k.a Pasta van Luca) mee of die met de ballen van buurman Jaap. Ik probeer deze week de vriezer eens te vullen met wat nieuwe dingen.

Maandag: tortilla’s met spitskool en tartaar

Toen voedingsdeskundige Brenda Frunt een tijdje terug bij mij op bezoek was, kreeg ik haar kookboek Goud op je bord (met de ondertitel: Voor iedereen die van sport en lekker eten houdt). Ze schreef het samen met Erik te Velthuis, die chef is in de keuken van het Centrum voor Topsport en Onderwijs in Papendal. Dat boek leek me een mooi startpunt voor dit weekmenu. Mijn keuze viel op de tortilla’s met spitskool en tartaar (Je vindt het recept ook hier). Ik probeerde deze tortilla’s uit op Keet en ze zijn goedgekeurd. In plaats van ‘gewone’ wraps gebruikte ik trouwens de tortilla’s van No Fairytales die niet alleen heel lekker zijn, ze bestaan ook nog eens voor 45% uit groente en ze hebben een mooie kleur. (Je vindt ze trouwens in het koelschap!). 

Dinsdag: Pasta pesto met zalm

Pasta pesto is natuurlijk altijd goed, want: snel, op te warmen (maar koud ook lekker) en (bijna) iedereen lust het. Ik koos deze week voor dit recept van John West, waar naast de pesto ook nog doperwtjes ingaan, zalm en feta. En die zalm is weer goed voor de vitamine D, omega3 én voor eiwit. En eiwit is belangrijk voor Keet, aldus het sportvoedingsadvies dat we ooit voor haar kregen. Ik denk overigens dat ik de feta vervang voor mozzarella, dat wordt hier in huis meer gewaardeerd.

Na haar training ’s avonds neemt Keet een goeie bak yoghurt of kwark met granola om nog meer eiwit binnen te krijgen voor spierherstel.

Woensdag: Geroosterde tomatensoep mét rode linzen

Een voedzame soep op woensdag. Ik doe mijn eigen tomatensoep uit het boek Relax Mama in de keuken, maar ik gooi er ook nog wat rode linzen door om hem extra voedzaam te maken. Ik maak een extra grote pan, zodat we ook nog een paar porties kunnen invriezen. Je vindt het recept hier.

Donderdag: Noodles met kip en broccoli

Dit gerecht probeerde ik vorige week uit en het beviel bij de het hele gezin goed (met de aantekening dat ik het Teun in losse delen gaf). Ik haalde het recept uit het ‘Helden in de Keuken’-kookboek van van Jumbo, omdat ik wist dat daar ook sporters in stonden. Dit kip-noodle-gerecht stond erin als favo food van Sven Kramer. Het bevat aardig wat eiwit en koolhydraten (ook belangrijk voor Keet). Overigens gaf ik er een eigen twist aan; wij aten het met noodles in plaats van rijst, ik verving de oestersaus voor teriyakisaus én ik gooide er nog cashewnoten overheen (en dat is weer goed voor vitamine e, calcium en ook voor eiwit).

Vrijdag: Omeletpannenkoekjes met tonijn

Voor het laatste filmpje dat ik met John West opnam bakten we een recept dat ik ook van sportchef Erik te Velthuis kreeg: omeletpannenkoekjes met tonijn. Ik trok eerst even mijn wenkbrauwen erbij op, want de combinatie van rozijnen en tonijn leek mij niet gelijk een gouden combi. Maar je raadt het al: het is hartstikke lekker. Voor Keet een ideaal recept want je kunt het makkelijk meenemen, ze zijn koud en warm lekker en het zit bomvol eiwit. Je vindt het recept hier.

  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hierRelaxMama_3D
Relax Mama in de Keuken

Ken je mijn boek Relax Mama in de keuken al? Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Dit weekmenu heb ik geschreven in samenwerking met John West.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter