Leer, Relax

6 tips om een toffe camping te vinden

De zomervakantie ligt al weer even achter ons. De herfstvakantie staat voor de deur. Vanuit mijn kantoor zie ik onze camper in het najaarszonnetje op de parkeerplaats staan. De camper die volgende maand naar de winterstalling gaat. Als het even lukt probeer ik voor die nog één laatste nachtje in de camper mee te pakken.

Al zoekend naar een leuke plek voor dat laatste nachtje, bedenk ik dat ik in de loop der jaren steeds beter ben geworden in toffe campingplekken vinden. Iets wat ik niet altijd in de vingers heb gehad. Om jullie mee te laten profiteren van de camping-vind-vaardigheden die ik heb opgedaan de laatste jaren, deel ik hier graag een paar belangrijke tips met jullie!

Tip 1: Vraag tips aan vrienden!

Met stip op één staat de tip: vraag rond. Als je zo’n beetje weet waar je heen wilt, zijn de mensen die je leuk vindt je beste referentiekader. Gooi je vraag op tijdens een verjaardag, tijdens de lunch met leuke collega’s of  bij een schoolborrel. Heb je én gelijk een leuk gespreksonderwerp en wie weet een toptip. Of gooi je vraag op Facebook en verzamel daar de leukste tips online.

Tip 2: Bedenk of de plek geschikt is om op de bonnefooi heen te gaan of niet

Ik vind van te voren plannen lastig. Ik houd ervan om tijdens de vakantie zelf te bepalen of we links- of rechtsaf gaan. Maar voor sommige plekken is dat niet handig. Zo wilden we onze vakantie vorig jaar op een beetje luxe camping starten met vrienden aan de Franse Atlantische kust in Lacanau. En laat dat nou net een plek bij uitstek zijn waar je het er beter niet op kunt gokken (vooral niet als je verzekerd wilt zijn van een plek naast elkaar). Gelukkig wist mijn vriendin Daphne dat beter dan ik en zij boekte dan ook ruim ruim van te voren (ja maanden voor vertrek) via Yelloh Village een camping vlak aan het strand. Inclusief supertof zwembad, allerlei activiteiten voor de kinderen én op loopafstand van het dorp.

Tip 3: Koop (of leen) leuke boeken of tijdschriften ter inspiratie

Ik ben sinds vorig jaar fan van de I Love the seaside-boeken. Die zijn er voor Frankrijk, Portugal en Spanje. Er staan campings in, maar ook leuke plaatjes, barretjes, winkels en restaurant. Het is niet dat wij persé de campings uit deze gids kiezen, maar de boeken inspireren me wel om in bepaalde gebieden te gaan zoeken.

Ook de serie Rustiek Kamperen blader ik graag door. Deze gidsen zijn er voor allerlei landen in Europa. Iedere gids bevat 100 campings die voldoen aan de criteria: rust, ruimte, omgeving, ontvangst, kleinschaligheid en sfeer.

Tip 4: Google maps en trip advisor zijn je beste vrienden!

Zittend in de camper naast Henno die aan het stuur zat, verzuchtte ik deze zomer bijna dagelijks: ‘Hoe deden we dat vróeger in vredesnaam?’ Sinds de uitvinding van de smartphone, Google maps én de onbeperkte data in Europa is campings zoeken écht een stuk makkelijker geworden (zowel vooraf, als tijdens de reis).

Ik zoek als volgt: terwijl Henno aan het koersen is (ja hij is meestal degene achter het stuur), type ik in Google maps de plaats waar we heen willen in met het woord camping erachterEn plop! daar verschijnen alle campings in de omgeving van de plek waar we willen zijn. Vervolgens tik ik de rode pinnetjes aan om de details van de campings te bekijken. Vergelijk ik de verschillende foto’s die je online van die campings kunt vinden en als ik twijfel check ik nog even hoe ze op Tripadvisor worden beoordeeld. Op deze manier vond ik bijvoorbeeld camping Playa la Arena in Spanje, waar we afspraken met vrienden die ook net in die regio waren. Een kleine camping die niet alleen aan een prachtige baai lag in de buurt van Santander, maar die ook nog een uitmuntende gin tonic-kaart met 17 verschillende gin tonics bleek te hebben.

Tip 5: Vraag tips tijdens de reis aan mensen die je ontmoet

Verder heb ik de mooiste wild-kampeerplekken in Galicië gevonden door tips van mensen die ik tijdens de vakantie ontmoette. Dus ben je aan het rondreizen? Houd vooral je oren en ogen open een vraag wat de favoriet plekken zijn van andere vakantiegangers.

Tip 6: Download handige apps

Tot slot: er zijn allerlei apps die je kunnen helpen campings of camperplekken te vinden. Wij hebben vooral gebruik gemaakt van de app Campercontact. Hierin staan wildkampeer-plekken, campings en serviceplaatsen voor campers verspreid over 39 landen in Europa.

Ook zoek ik wel eens in de ACSI Campings Europa app en ik zie nu dat die ook een app Klein & Fijn Kamperen hebben. Denk dat ik die ook maar eens ga uitproberen.

Anyway… mijn vakantiekriebels zijn door het schrijven van dit blog al weer aangewakkerd. Ga ik nu echt op zoek naar dat leuke plekje voor de herfstvakantie…

De campings die ik in 2017 in Frankrijk en Spanje bezocht vind je hier:

De toffe plekken waar ik in 2018 kampeerde in Galicië die volgen nog. Die reis heb ik nog niet uitgeschreven.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer - Club van relaxte moeders 4 juni 2020 at 14:54

    […] doen we juiste een iets langere stop van bijvoorbeeld vijf of zes nachten. Vorig jaar schreef ik dit blog met 6 tips om onderweg toffe campings te vinden. Voor aankomende zomer heb ik, nogal tegen mijn gewoonte in, de meeste campings in Nederland al […]

  • Laat je reactie achter