Relax

10 x waarom je niet op vakantie moet in Galicië (Noord-Spanje)

Ik schreef het al in mijn vorige blogpost over de voordelen van campervakanties: ik ben verliefd geworden op Noord-Spanje en wel specifiek: Galicië. Wie mijn reis heeft gevolgd op Instagram heeft de beelden erbij gezien en kan het zich misschien voorstellen. Het is zo mooi en ongerept. En het is natuurlijk wel de bedoeling dat dat zo blijft. Daarom leek het mij een goed idee om een aantal redenen op te geven om absoluut niet naar Galicië te gaan.

1. Veel te rustig

Galicië is onnoemelijk saai. De stranden zijn leeg en ongerept. Er zijn geen wilwaterparken. Op de stranden zijn geen waterfietsen of jetski’s te huur. Je kunt er ook niet bungee jumpen. Je kunt er hoogstens op een aantal plekken surflessen boeken. Of een kano huren. Wandelen is ook een optie. Je zou er bijna zelf relaxed van worden. Of creatief.

2. Geen animatieteam op de camping

De campings zijn over het algemeen klein en basic. Geen vrolijk uitgedost animatieteam dat je kinderen vermaakt, geen kinderdisco, geen Chuchuwa.

Geen stampende beats tot ’s avonds laat, alleen het geruis van de zee. We hebben niet eens een mascotte gezien. De kinderen moeten zichzelf dus vermaken op een kleine eenvoudige speeltuin of op het strand. Als je goed zoekt, vind je misschien een  camping met een zwembad. Anders zul je het met de zee moeten doen.

3. Geen hittegolf

Waar de meesten van jullie deze zomer niet wisten waar je het zoeken moest van de hitte moesten wij het doen met een schamele 25 graden en ja ook hier en daar een bui.

4. Je waant je niet in Spanje

Door dat klimaat is het in heel Noord-Spanje veel groener dan je van Spanje zou wensen. Je waant je niet eens in Spanje. Soms heb je het gevoel dat je door de Schotland rijdt, soms waanden we ons zelfs in Zwitserland.

5. Wijn is te goedkoop

Een groot nadeel van Galicië en eigenlijk van heel Noord-Spanje: voor een goed glas wijn betaal je €1,20. Je snapt dat dat ik veel meer wijn dronk dan goed voor me was.

6. Geen kindermenu’s met kipnuggets

Er zijn niet veel zekerheden in het leven. Maar dat er overal ter wereld kindermenu’s met kipnuggets worden geserveerd, daar durfde ik tot deze zomer op te vertrouwen. Maar in Galicië kwam ik mooi van een koude kermis thuis. Die kinderen van mij hebben geen kipnugget gezien. Ze moesten het doen met Patatas en Calamaris. Armoe troef.

7. Weinig Nederlanders

Vorige week las ik een nieuwsbericht in het AD met de titel ‘Britse (81) beleeft ‘rampzalige’ vakantie in Spanje: te veel Spanjaarden.’ Heel herkenbaar. Ook in Galicië heb ik erg veel Spanjaarden gespot. We hebben heus ook wel Nederlanders ontmoet hoor. Maar het houdt niet over. De restaurants en campings zijn ook niet echt op ons ingesteld. Alles is in het Spaans en nergens een fatsoenlijke Oranje-bar. Ik kan niet wachten tot ik weer eens gewoon een frikadel kan bestellen.

8. Geen of slechte wifi

Een beetje storyen op Instagram, je kinderen even op jouw telefoon een YouTube-filmpje laten kijken, het nieuws checken op de vakantiefoto’s van je buren op Facebook en plop je bent door je databundel heen. Want tja, op de meeste campings waar wij de afgelopen twee weken stonden, was de wifi slecht of afwezig, dus is het data roamen geblazen. Ver-schrik-kelijk. Mijn kinderen gingen uit pure ellende soms gewoon een boek lezen. Of torens bouwen van stenen.

9. Je kunt de campings niet reserveren

Misschien ben je de afgelopen jaren gewend om maanden van te voren je vakantiebestemming te boeken, zodat je verzekerd bent van een goede plek. Ga je naar Galicië dan gaat dit hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Reserveren doen veel campings niet aan. ‘Kom maar gewoon langs,’ kregen we meestal terug als we het toch probeerden. Je wordt gewoon gedwongen om met de dag te leven. Niet te doen.

10. Als je er bent geweest wil je nooit meer weg

Als je al deze ellende weet te trotseren dan is er nog het grootste nadeel. Dan kan het zomaar zijn dat je je hart verliest aan deze plek op de wereld. Dat je jezelf betrapt op het checken van de huizenprijzen. Dat je ontdekt dat je hier een vrijstaand huis kunt kopen aan de kust voor een prikkie. Maar helaas, dan dringt de realiteit zich op en het einde van de vakantie. En dat je kinderen weer naar school moeten en jij weer aan het werk. Gelukkig heb je dan de foto’s nog.

Ik ga ervan uit dat ik je nu wel hebt kunnen overtuigen om niet naar Galicië op vakantie te gaan. Voor degenen die toch nog wel willen gaan… vinden jullie het leuk als ik een blog schrijf met de plekken waar wij geweest zijn?

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Anneke 20 augustus 2018 at 13:27

    Ja! Waar ben je allemaal geweest? Ik wil ook wel zo’n rotvakantie! ?

  • Reageer 6 tips om een toffe camping te vinden - Club van relaxte moeders 17 oktober 2018 at 10:36

    […] heb ik de mooiste wild-kampeerplekken in Galicië gevonden door tips van mensen die ik tijdens de vakantie ontmoette. Dus ben je aan het rondreizen? […]

  • Reageer Tineke 12 april 2019 at 22:54

    Heerlijk ik ben enthousiast en benieuwt naar al je andere vreselijke momenten op dit prachtige stukje op onze aardbol.

  • Laat je reactie achter