Relax

Wat je nog meer wilde weten over campervakanties (met kinderen) – deel 2

Vorige week kon je in deel 1 van deze serie de eerste antwoorden op prangende vragen lezen als: hoe doe je dat als je een uitstapje maakt? Raad je een camper aan met baby of dreumes? En: wat kost dat nou allemaal? Omdat ik nog veel meer vragen kreeg, hier deel 2 uit deze serie.

Naar hoeveel campings gaan jullie? En hoe bepaal je de route?

Wij hadden de afgelopen paar jaar de luxe dat we de hele zomervakantie weg konden. We maakten een flink tour Frankrijk en Spanje en zagen heel wat plekken. Dit jaar gaan we door de corona-omstandigheden korter en blijven we in Nederland, maar we maken wel weer een tourtje. Hoe we het altijd aanpakken? We bepalen grofweg de route die we willen gaan doen (waar we tijdens de trip ook van mogen afwijken als we opeens andere dingen leuk vinden of het weer tegen zit). Wij laten ons tijdens de trip ook leiden door waar we toffe skateparken kunnen vinden.

Hoe lang we op een camping blijven is verschillend. Soms blijven we twee nachten op een camping, of één nacht op een camperplaats, soms doen we juiste een iets langere stop van bijvoorbeeld vier of vijf nachten. Vorig jaar schreef ik dit blog met 6 tips om onderweg toffe campings te vinden. Voor aankomende zomer heb ik, nogal tegen mijn gewoonte in, de meeste campings in Nederland al vastgelegd.

Campings of camperplaats? Wij vinden het leuk om af te wisselen: soms staan we op een luxe camping met zwembad, soms op een camperplaats zonder luxe, maar die bijvoorbeeld op een toffe plek aan het strand is. En soms gaan we ergens ‘wild kamperen’. Wij vinden de afwisseling niet alleen leuk, maar het scheelt ook nog eens enorm in kosten om af en toe op een eenvoudige plek te staan.

Hier stonden we bijvoorbeeld op een camperplaats naast een kasteel én naast een verrassend leuk klein Frans restaurantje.

Is het makkelijk om op de bonnefooi plek te vinden? Ik heb alleen ervaring in Frankrijk en Spanje, waar het goed gaat. Als we naar een camping gaan bellen we vaak wel even de dag voordat we aankomen of terwijl we onderweg zijn, maar naar camperplaatsen en wildkampeerplekken rijden we op de bonnefooi. Het komt wel eens voor dat je op een plek bot vangt en verder moet trekken. Soms is het spannend. Maar dat zorgt er ook weer voor dat je op onverwachte plekken terecht komt en elke keer weer nieuwe avonturen beleeft. En dat is wat ik er juist zo leuk aan vind.

Krijg je een mooie plek op de camping of word je in een hoekje weggedrukt? Wij zijn nog nooit ergens in een gek hoekje weggezet. We zijn juist vaak op prachtige plekken terecht gekomen.

Met hoeveel slapen jullie in de camper?

Met hoeveel personen je in een camper kan slapen is natuurlijk afhankelijk van je camper. Zo volg ik op instagram Esther van de Paal (@Estherbabyccino) met haar prachtige gezin en zij slapen met zijn zevenen in hun camper! In onze camper kunnen we met zijn vieren slapen en dat is goed te doen, omdat wij twee vaste bedden hebben zoals ik in deel 1 schreef (een tweepersoons alkoof voor ons en een stapelbed voor de kinderen). Het voelt helemaal niet krap aan. In het stapelbed past trouwens ook prima een volwassene. We hebben ook nog een tentje bij ons voor als we een ‘aanhaker’ hebben. Teun vindt het ook fantastisch als hij in de tent mag slapen. Op de camper op vakantie en een tentje voor de kinderen is ook een optie. Maar wel weer een handeling extra en bovendien kun je niet op alle camperplaatsen een tentje kwijt.

Foto van @Estherbabyccino

Verder kreeg ik als reactie op mijn vorige blog een bericht van Josje die als klein meisje met de camper op vakantie ging en in een hangmat boven het stuur sliep. Wat me deed denken aan onze eerste vakanties met ons Volkswagen-busje, waarin we zelf een bedje voor Keet hadden gefabriceerd van een bank die je open kon klappen. Met een beetje creativiteit kun je dus ook een heel eind komen.

Wat doe je als het ’s avonds te koud is om buiten te zitten en de kinderen slapen?

Over deze vraag moest ik even nadenken. Want… hoewel wij de afgelopen jaren niet naar de warmste gebieden zijn gegaan (vorig jaar zaten we op ongeveer de enige plek waar geen hittegolf was), hebben we het in de avond nog nooit te koud gehad om buiten te zitten. Bovendien zijn onze kinderen inmiddels zo oud dat we vaak tegelijkertijd gaan slapen. Maar goed, mocht het toch zo zijn, dan hebben wij nog een plekje in de camper om aan tafel te kunnen zitten. Als dat een belangrijk punt is, dan is dat dus zeker een criterium om mee te nemen bij het uitzoeken van je camper!

Is het ook relaxt met kinderen die gruwelijk vroeg wakker zijn?

Nou… laten we voorop stellen, wat mij betreft is NIKS relaxt met kinderen die gruwelijk vroeg wakker worden. Maar een camper is nog altijd relaxter dan een tent. Je kunt je kind misschien nog even zoet houden met een scherm (want die kun je in je camper wel altijd goed opladen). Maar hé, je staat vast op een mooie plek op het moment dat je gruwelijk vroeg wakker wordt; je kunt ook samen de omgeving gaan verkennen (dit zou voor mijzelf vooral in theorie gelden, ik grijp eerder naar dat scherm).

Wat doe je bij camperpech?

Tja, hier hebben wij ook wel antwoord op, want met een camper van bijna twintig jaar oud, wil er ook wel eens wat mankeren. Wat je dan doet? Als je een camper huurt, zorg er dan voor dat de organisatie waarbij je huurt er voor je is als je pech onderweg hebt. Als je via Camptoo.nl huurt zorgen zij bijvoorbeeld voor al het papierwerk, benodigde verzekeringen, checklist en hulp onderweg.

Voor ons is de redding geweest lid te zijn van de anwb. Die zorgen er óf voor dat je camper wordt gerepareerd, of ze zorgen voor een vervangende camper. En verder bleek vorig jaar bij een lege accu op de warmste dag van het jaar ook dat de vrouwelijke charmes van vriendin Mariska en mij prima werkten om de accu weer opgeladen te krijgen. Wat ik inmiddels ook weet is dat er in ieder klein Frans dorpje wel een goede garage is te vinden waar je terecht kunt.

Genoeg hulp bij pech onderweg 😉

Waarom is met de camper op vakantie leuker dan met een tent of caravan?

Ik vond met de tent op vakantie gaan ook altijd leuk. Maar… de tent opzetten toch altijd wel een beetje gedoe. Ik ben zelf nog nooit met de caravan op vakantie geweest, dus daar kan ik weinig over zeggen. Wat ik leuk vind aan de camper is dat je, zodra je de straat uit rijdt, je direct een vakantiegevoel hebt. Je zit in je eigen huisje, het voelt anders dan je auto. Je hebt al je spullen bij de hand en je voelt gelijk de vrijheid. Eenmaal op vakantie kun je gaan en staan waar je wilt. Je kunt wegrijden zodra je wilt. En met de camper kun je op onverwacht mooie plekken staan in geweldige baaitjes, waar je met een camper of caravan niet terecht kunt.

Hoe zit het met sanitair? Douchen en wc schoonmaken?

Wij hebben een douche en een chemisch toilet in de camper. De wc gebruiken we vooral ’s nachts en onderweg. Of als we op plekken staan waar geen wc-gebouwtje is. Het chemisch toilet lozen kan op iedere camping en ook op camperplekken. Maar goed, dat is nou ook weer geen hobby, dus daarom maken we ook gebruik van de wc’s op de camping.

Douchen zou ook in de camper kunnen, maar wij vinden de douches op de camping eigenlijk prettiger. En vaak zijn er ook douches op het strand als je daar een camperplek hebt gevonden. Maar goed, het kan dus ook in veel campers.

Iemand vroeg me ook: hoe zit het met vieze wc’s onderweg? Ik moet zeggen dat ik op de meeste plekken de wc’s onderweg echt heel schoon vind. Het beeld van heel erg vieze wc’s in wegrestaurants is meer iets van vroeger. En kom je die wel tegen? Dan heb je dus fijn je eigen wc in de camper!

Waar kook je meestal op?

Wij hebben een drie-pits-gasstel in de camper. Dus die gebruiken we. Daarnaast vinden we het lekker om buiten te koken. Daarvoor hebben we een kleine barbecue, zoiets als deze. En we gebruiken deze superhandige eenpitter die op een gaspatroon werkt.

Klopt het dat je veel steden niet in mag met Diesel?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier zelf nooit tegenaan ben gelopen. Ik heb wel gehoord van milieuzones in steden. Daarvoor verwijs ik je graag naar dit blog.

Zijn er nadelen aan campervakanties?

Ik schreef eerder een blog met 14 redenen waarom campervakanties met kinderen ideaal zijn. Of er ook nadelen zijn? Ik moest hier eerlijk gezegd langer over nadenken. Zo kreeg ik van Liselotte de reactie: ‘Afbreken en opbreken lijkt me gezeik.’ Maar nee, het is een kwestie van luifel uitrollen en een paar stoeltjes en tafeltje buiten zetten en dan sta je. Dat je geen losse auto bij de hand hebt voor boodschappen en uitstapjes doen kun je als nadeel beschouwen en soms zou het handig zijn als je even snel een auto zou kunnen pakken ja. Maar in deel 1 beschreef ik al hoe wij daar mee omgaan en ook dat zie ik dus niet als groot nadeel.

Maar… het heeft veel met je mindset te maken. Een campervakantie is iets anders dan een vakantie waar je langere tijd op één plek staat. Dat kún je met een camper ook doen, maar dan mis je juist het mooiste aan camper rijden. En dat is dat je op iedere locatie kunt stoppen. Je kunt overal slapen, of overal eten, picknicken waar je ook heen rijdt en je bent nooit afhankelijk van anderen. Toen wij voor het eerst een echte camper huurden gebruikten we hem nog te veel als caravan. We hadden nog niet de echte camper-mindset en stonden lang op één camping. Inmiddels hebben we het camper-virus te pakken. We durven weg te rijden, rond te trekken en op avontuurlijke plekken te gaan staan. ‘Camperen’ is anders denken, andere beslissingen nemen, je realiseren dat je niet vast zit aan een plek. Camperen is ’s ochtends wakker worden en je erop verheugen dat je op een hele andere plek kunt lunchen. Als beginnend camperaar moet je daar even in groeien. Ik noem het een lenigheid erin krijgen. Of dat wat voor jou is? Dat hangt natuurlijk helemaal af van wat je van een vakantie verlangt. Zoals je ziet, ben ik niet helemaal objectief 😉

Tip: camper huren van particulier via Camptoo

Vind je het leuk klinken en zou je het wel eens willen uitproberen? Je kunt natuurlijk altijd eerst een kijken of je het iets vind door een weekend of weekje een camper te huren. Ik ben fan van het deelplatform Camptoo.nl. Daar huur je campers rechtstreeks van een eigenaar. Camptoo koppelt de eigenaren met de huurders, maar zorgen ook voor al het papierwerk, benodigde verzekeringen, checklist en hulp onderweg. Kijk hier voor het camperaanbod van Camptoo!

Heb je trouwens zelf een camper (of caravan) die je wel eens zou willen verhuren? Dan kun je je ook aanmelden bij Camptoo.nl. Check dat hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

  • Reageer Rob 10 juni 2020 at 17:55

    Wat heb je toch een leuke schrijf stijl en boeiend. Ik lees t achter elkaar

  • Reageer Eveline 13 juni 2020 at 14:25

    Super leuk en handig, dank je wel! Ik vraag me alleen af hoe en waar je wild gekampeerd hebt in Frankrijk en Spanje, ik dacht dat dit alleen mocht in bepaalde Scandinavische landen.
    Wij hebben dit jaar een camper gehuurd en hadden het plan om naar Noorwegen te gaan vanwege de mogelijkheid van wildkamperen. Nu zijn we waarschijnlijk genoodzaakt ons plan aan te passen dus horen heel graag nog tips over wildkamperen in andere Europese landen! Thanx bij voorbaat!!
    Groetjes, Eveline

    • Reageer Elsbeth Teeling 15 juni 2020 at 09:39

      In Spanje hebben we op op prachtige plekken gestaan in Galicie. Dat waren vaak parkeerplaatsen in supermooie baaien. In Frankrijk hebben we iets minder wil gekampeerd, maar vooral op camperplaatsen. Je kunt sowieso de app Campercontact gebruiken. Maar als je even googelt vind je er nog wel meer. We krijgen vaak de beste tips terwijl we onderweg zijn, van andere mensen. Hoe de officiele regels zijn in Frankrijk en Spanje weet ik niet precies. Maar vanuit mijn ervaring zeg ik: daar kan het 😉

  • Reageer Wat je altijd al wilde weten over campervakanties (met kinderen) - deel 1 - Club van relaxte moeders 16 juli 2021 at 10:13

    […] Eerder deelde ik al mijn enthousiasme over campervakanties in mijn blog met 14 redenen waarom campervakanties met kinderen ideaal zijn. Toen ik vervolgens op Instagram vroeg of er nog vragen waren over campervakanties stroomde mijn mailbox vol. Genoeg vragen en stof om een blog te schrijven. Of eigenlijk een heel boekwerk. Daarom een blog in twee delen. Hieronder deel 1 en deel 2 vind je hier. […]

  • Laat je reactie achter