Leer

Samen spelen samen delen? Eva weet raad!

Samen met Eva Bronsveld schreef ik het boek Maakt me niet uit wie er begon. In dat boek kun je lezen hoe je het beste kunt handelen bij ruzies in huis, wat je doet bij dagelijkse fitties en hoe je je kind leert het bij te leggen. Toen we dat boek schreven kregen we al aardig wat vragen binnen over het onderwerp ruziënde kinderen. Ik heb Eva zo ver gekregen om alvast een paar vragen te beantwoorden. Misschien heb je er ook wat aan! Zoals deze vraag van Merel, die zou willen dat haar zoontje iets makkelijker kon delen

Merel: Mijn zoontje van vijf heeft veel moeite met delen van speelgoed. Dit zorgt soms voor lastige situaties. Bijvoorbeeld als er vrienden met kinderen op bezoek zijn. Dan mogen die kinderen van hem bijna nergens aankomen. Ik ben dan constant bezig met hem corrigeren waardoor het totaal geen gezellig bezoekje wordt.

Eva: “Delen is ook moeilijk, en niet alleen voor veel kinderen trouwens. Jij leent je auto vast ook niet te pas en te onpas uit aan al je buren en als je net een nieuwe jurk hebt, zit je er waarschijnlijk ook niet op te wachten dat je vriendin hem in diezelfde week naar een feestje draagt. Het is dus gewoon heel fijn voor een kind om wat spullen te hebben die helemaal alleen van hem of haar zijn en waarvan hij of zij mag beslissen wie ermee mag spelen.”

Geef het gevoel van controle

Juist als iets helemaal ‘van jouw zoon’ mag zijn, kan ze pas echt leren om vrijgevig te worden. Er is niks altruïstisch aan als ze haar auto aan een vriendje uitleent puur omdat haar ouders dat als regel hanteren.
De kans is dus groot dat het voor je zoontje makkelijker wordt om te delen als je samen met hem een selectie maakt van het speelgoed dat hij écht voor zichzelf wil houden. Dit speelgoed zet je dan gewoon apart als er bezoek komt. Dit geeft hem al een gevoel van controle waardoor het iets makkelijker wordt om zich flexibel op te stellen ten opzichte van de rest van het speelgoed. Als je hiermee bezig bent, kun je gelijk eens bij hem peilen wat hij moeilijk vindt aan het delen. Misschien is hij bang dat haar speelgoed stukgaat of dat hij het niet meer terug krijgt. Door dit soort zorgen te erkennen en vervolgens uit te leggen dat jullie daar altijd een oplossing voor zullen bedenken, wordt het ook makkelijker.

Zeker in het begin is het wel slim om hem ook tijdens het bezoek te helpen door moeilijke momenten even te bespreken. ‘Het valt niet mee hè, je maakt je zorgen dat je pop stukgaat. Kijk eens hoe goed Sem voor haar zorgt?’, of ‘Je bent bang dat je neefje je auto straks mee naar huis neemt hè? Ik zal er persoonlijk op toezien dat hij hem hier achterlaat hoor.’
Op die manier leert hij er vanzelf op vertrouwen dat delen niet zo spannend is en kunnen jullie hopelijk snel  allebei wat meer genieten van jullie bezoek.

Meer leren hierover?

Ik hoop dat dit antwoord van Eva je al wat helpt. Maar je kinderen helpen bij leren ruzie maken kan gewoon lastig zijn. Het is best logisch als je dat niet gelijk als een pro in de vingers hebt. Wil je er wel meer over leren? Eva kan hier heel goed en veel uitgebreider over vertellen.

Daarom organiseerden we op 13 mei een webinar hierover. Heb je het webinar gemist, maar gun je je kinderen wel een betere band en minder ruzie? Kijk dan naar de opnames van het webinar. Die kun je aanschaffen via deze link! Het webinar kost €14,95.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter