Kook

16 fijne wortel-recepten

Het kan zomaar zijn dat je de komende weken vaker wortels in huis hebt dan anders. Vorig jaar rondom deze tijd vroeg ik op Facebook of iemand nog een fijn recept voor me had. Daar kreeg ik wel 160 reacties op! Ik heb ze nog eens doorgenomen voor dit jaar en 16 wortelrecepten (bij- en hoofdgerechten) voor jullie op een rijtje gezet.

1. Wortelsoep van Jamie

Dagmar (met wie ik aanstaande zaterdag ga koken bij Mathijs Maaltijdbox) tipte mij gisteren op deze wortelsoep van Jamie Oliver: wortelsoep met sinaasappel en gember. Als verse-soepen-addict en fan van Jamie lijkt dit me een hele fijne.

2. Bijgerecht: Wortelfrietjes

Deze tip kreeg ik van meerdere van jullie. Op de site van EasyDailyfood vind je hier een recept.

3. Bijgerecht: Worteltjes van de boswachter

Bij Barbara Bovenschen eten ze graag worteltjes van de boswachter. Zij maakt het ongeveer zoals dit recept van de boswachtersvrouw, alhoewel zij er geen room bij doet. Dat kan dus ook.

4. Bijgerecht: Geglaceerde worteltjes

Erica Schot en anderen tipten geglaceerde worteltjes. Ik vond dit recept op de site van Francesca kookt. Lekker als extra groente bij een pasta bijvoorbeeld!

5. Bijgerecht: Coleslaw

De coleslaw is sinds deze zomer een van mijn nieuwe favorieten, want het is een toprecept voor bij de bbq. Ik maakte hem toeval zaterdag nog voor bij een broodje pulled pork. Ik gebruik altijd dit recept.

6. Bijgerecht: aardappel-wortelkoekjes

Mijn buurtgenote Emma Goudswaard gaf vorig jaar op de Facebook-post de tip om aardappel-wortelkoekjes te maken. Ik vond online alleen dit gerecht. Lijkt mij lekker. Bedoelde je dit Emma?

7. Bij- of hoofdgerecht: Wortel/courgette pannenkoek

Bij Charlotte Thijssen is de wortel-courgette pannenkoek favoriet. Het is blijkbaar een oud recept van Jamie Oliver, maar ik vond hem hier op de site van CookLoveShare.

8. Hoofdgerecht: Stamppot met bospeen, sjalot en grove mosterd

In mijn nieuwe kookboek Power to the pieper vond ik deze variant op de klassieke hutspot. In plaats van winterwortel en ui, wordt hier een bos bospeen, 8 sjalotten en een gepeld teentje knoflook gebruikt. Die kook je samen met 1¼ kg aardappels gaar. Stampen met 125 ml melk, een eetlepel botere en 2 el grove mosterd. En dan heb je een hutspot met een net iets vollere smaak.

9. Hoofdgerecht : Provençaalse ovenschotel

Annabel te Hennepe maakt van de wortel een ovenschotel. Met wortel (liefst winterpeen), pompoen en zoete aardappel. Maak van alle groenten schijven, doe ze in een ovenschaal, bestrooi ze met Provençaalse kruiden en wat olie en schuif het in de oven. Zij eet het met sla met zongerijpte tomaat en olijven. Klinkt goed!

10. Hoofdgerecht: Oranjestamp van Maria

Maria Bjelobrk gaf het recept van een oranjestamp. Bij haar thuis een groot succes. Dit is haar recept:

– 1 Winterpeen
– 3 zoete aardappels
– 1 kleine pompoen
– laurierblaadje
– 2 kruidnagels
– naar smaak: kurkuma, komijn, chilipoeder, kaneel

Alles in gelijke stukken snijden en koken met zout, het laurierblaadje en de kruidnagels. Afgieten als het gaar is. Stampen zonder kruidnagel en laurier. Op smaak brengen met kurkuma, komijn, chilipoeder en kaneel. Zout naar smaak toevoegen. Wil je het geheel wat meer binden snij er dan nog 2 aardappels doorheen en een klodder crème fraiche bij het stampen. Maria eet het met brocolli en stoofvlees.

11. Hoofdgerecht: Pittige wortel-krieltjesschotel van de man van Kirsten

Kirsten van Valkenburg noemt zichzelf een fervente wortelhater. Haar man bedacht dit recept zelf, om haar toch wortels te laten eten. En het lukte. Ze waarschuwde me wel voor het aantal pannen….

Wat heb je nodig?

 • Worteltjes klein gesneden
 • Krieltjes
 • Chorizoworst in plakjes gesneden
 • Gesnipperde uit
 • Puntpaprika door midden gesneden snijden en zaadlijsten verwijderd.

Pan 1: Kook de worteltjes en bak ondertussen krieltjes.

Pan 2: Bak ook de chorizo bakken en haal deze uit de pan.

Daarna in pan 2: Verwijder een gedeelte van het bakvet en bak in het overgebleven bakvet de ui.

Ondertussen in pan 3: de puntpaprika bakken.

Terug naar pan 2: Als krieltjes en wortels goed zijn, bij de uitjes kieperen. Daarna naar eigen smaak hoeveelheid sweet chili sauce (uit fles) toevoegen. Laat nog even zachtjes pruttelen. Leg dan de puntpaprika’s bovenop het bij elkaar gevoegde gerecht en klaar ben je!

12. Hoofdgerecht: Gehakthachee met groentepuree van 24kitchen

Jantine Mans tipte mij op dit gerecht van 24 Kitchen: gehakthachee met groetepuree. Op deze pagina vind je het recept én een filmpje waarin Rudolf het klaar maakt. Het lijkt mij wel lekker!

13. Hoofdgerecht: Pastasalade met wortel en gerookte kip

Cynthia van Niedek maakt pastasalade van haar wortel volgens dit recept. Zij laat alleen zelf de bleekselderij weg.

14. Hoofdgerecht: Kidsproof milde rode curry met groente en kip

Van Susan van Smulpaapje kreeg ik dit recept voor een curry waar ook wortels in gaan. Volgens haar kidsproof. En hij lijkt mij heerlijk. Maar of mijn kinderen daar in mee gaan betwijfel ik….

15. Hoofdgerecht: mijn eigen super lekkere klassieke lasagne Bolognese

Door mijn eigen favoriete lasagne gaat ook een flinke winterwortel. Die kun je dus ook prima maken. Ik gaf het recept een paar weken geleden in dit weekmenu.

16. Worteltaart

Worteltaart of carrot cake! Die kreeg ik van heel veel van jullie als tip. Dat vind ik nou super lekker, maar heb ik uiteindelijk nog nooit zelf gemaakt. Misschien dat het er ooit van gaat komen. Dan maak ik hem volgens dit recept van Uit Paulines Keuken.

En verder….

… eet Eloise de Jong ze met honing en hazelnoten uit de oven. Eet mijn nichtje Ineke ze rauw met een klodder heksenkaas. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon aan de konijnen geven. En als je er echt klaar mee bent, schijnt het paard van Sinterklaas ook heel erg van appels, komkommers of suikerklontjes te houden…..

Wil je op de hoogte blijven van de Relax Mama-recepten en wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, abonneer je dan nu gratis via onderstaande formuliertje!

 

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Red jezelf | alive 26 oktober 2017 at 13:04

  […] biologische winterpenen/ aardappelen, goedkoop en voedzaam en je kan er veel mee maken. Bakken, in de oven, soep en salade. […]

 • Reageer Wortel wortel groente tekengroenten van – QVS 22 april 2019 at 00:10

  […] 16 fijne wortel-recepten – Club van relaxte moeders […]

 • Reageer Relax Mama marktmenu - Club van relaxte moeders 15 juni 2019 at 00:57

  […] lentedag. Ik kan alleen nog niet goed kiezen wat ik er mee ga maken. Elsbeth verzamelde eens eerder allerlei wortelrecepten (ideaal voor in december) en ik heb eerder deze oosterse wortelsoep gedeeld in een kleurrijk […]

 • Laat je reactie achter