Deze week maakte mijn kantoorgenoot Saskia een vegan weekmenu voor ons. Ze eindigde het menu met deze fantastische snack: de wortelhotdog. Het recept van de wortelhotdog komt uit het tweede kookboek van De Veldkeuken. In het oorspronkelijke recept staan de wortels 1 uur en 30 minuten in de marinade in de oven en dan nog 1 tot 2 uur op 90 graden met het deurtje op een kiertje. Maar Saskia heeft de tijden een beetje aangepast voor de snelheid.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- Wortels van ongeveer 100 gram per stuk
Voor de marinade:
- ½ ui
- 2 knoflooktenen
- 1cm verse gember, geschild in stukjes
- 1 tl venkelzaad
- 2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl oregano
- ½ tl chilivlokken
- 1 laurierblaadje
- 2 el tomatenpuree
- 100 ml water
- 2 el ketjap
- 4 el lichte sojasaus of shoya
- 1 el gembersiroop
- 1 el azijn
- 1 tl zout
Erbij:
- 4 tl mosterd
- 4 el mayonaise vegan
En zo maak je het:
- Verwarm de oven op 180 graden
- Doe alle marinade ingrediënten in een keukenmachine/blender en pureer tot gladde saus
- Kook de wortels even tot ze beetgaar zijn
- Leg de wortels in ovenschaal. Giet de marinade erover. Dek af met aluminiumfolie en bak de wortels ongeveer 1 ½ uur gaar in de oven. Het laatste half uurtje had ik het folie weggehaald
- Meng de mosterd door de mayonaise en besmeer de broodjes
- Leg de zuurkool op het broodje
- Leg de wortels op het broodje
- Spuit wat ketchup op de wortels
- Bestrooi met wat gebakken uitjes
Klaar!
De Veldkeuken 2
Dit recept komt uit het kookboek De Veldkeuken, het tweede kookboek. In het boek zijn alle recepten seizoensgebonden én vegetarisch of veganistisch. Van geurig olijvenbrood, zalige bietenquiche en feestelijke rabarbertrifle tot gezonde eigentijdse gerechten als gefermenteerde groenten, speltburgers en wortel-hotdogs.Meer dan 130 recepten waarmee je ook thuis Veldkeukengerechten elke dag op tafel kunt zetten. Het boek kost €29,95 en is onder andere Receptvegaveganvegetarisch
1 Reactie
[…] Save the best for last ;). Dit wordt echt smullen! Het recept van de wortelhotdog in het tweede kookboek van De Veldkeuken. In het oorspronkelijke recept staan de wortels 1 uur en 30 minuten in de marinade in de oven en dan nog 1 tot 2 uur op 90 graden met het deurtje op een kiertje. Ik heb de tijden een beetje aangepast voor de snelheid. Je vindt het hele recept hier. […]