Kook

Relax Mama marktmenu

Ga jij graag naar de markt? Ik vind het heerlijk. De groenteboer die ‘AAAARDBEIEN, BEIEN, BEIEN!’ roept, Lieve en Pepijn die altijd ergens een koekje, mandarijntje of snoepje krijgen en dat je met grote tassen vol voor weinig geld weer naar huis fietst. Het liefst met een prei die uit je tas steekt. Als ik dan naar huis fiets, met die volle tassen en die ene uitstekende huiselijke prei, voel ik me net alsof ik m’n leven op orde heb. Heel fijn.
Deze week krijg je van mij een menu vol groenten van de markt én met een kersenbonus! 

Maandag: de laatste asperges

Het aspergeseizoen eindigt traditioneel op Sint Jan, 24 juni. Voor ons deze week dus de laatste keer asperges. Wij eten ze graag gekookt, met een eitje, gebakken aardappeltjes en gebakken zalm. Mijn lief maakt heel lekkere hollandaisesaus. Toen we elkaar leerden kennen was hij namelijk chef-kok, dat heeft zo z’n voordelen! Het is even een kunstje om zelf hollandaisesaus te maken (of te ’tikken’ zoals het eigenlijk heet), maar het is wel echt veeeel lekkerder!

Dinsdag: curry met bloemkool en garnalen

‘Moooooooie bloemkoleeeeeeeh!’ Vandaag eten we bloemkool. Deze curry is erg geliefd bij ons. Kook rijst. Snijd de bloemkool in roosjes, kook ze (niet te lang) en giet af. Snipper twee uien en fruit ze, doe dan de bloemkoolroosjes erbij en twee lepels groene currypasta. Roer even door elkaar. Doe er een blikje kokosmelk bij en laat even doorkoken tot de bloemkool gaar is. Voeg als laatste roze garnalen toe en laat die de paar laatste minuten meekoken. Kook de curry zonder deksel, zodat-ie een beetje inkookt en niet te nat wordt. Als je ervan houdt, kun je er koriander overheen strooien.

Woensdag: melanzane

Vandaag gaan we Italiaanse melanzane maken van de aubergines die ik op de markt kocht. Het is even wat werk, omdat je de aubergines zorgvuldig moet snijden, door de bloem moet halen, bakken en daarna nog in de oven moet doen, maar het is het waard! Die zachte aubergine, met tomatensaus en knapperige kaaskorst en dan een stuk brood door de tomatensaus halen en opeten, blaadje basilicum erbij. Heerlijk! Ik heb er nu al zin in.

Donderdag: wraps met tonijn, spinazie en zongedroogde tomaten

Vandaag proberen we een nieuw recept uit. Vroeger deed mijn moeder dit standaard. Eén of twee keer in de week testten we een nieuw gerecht en na afloop mochten we stemmen of het recept in ‘de map’ mocht of niet. Vandaag gaan we deze wraps testen. Ik heb spinazie gekocht en ik ben gek op tonijn en zongedroogde tomaten, dus ik denk dat dit een hit wordt. Lieve en Pepijn zullen het ook lusten, al vrees ik een beetje voor de courgette. Die zal ik maar in het midden verstoppen.

Vrijdag: iets met winterpeen

Ik hou van tegenstellingen als winterpeen kopen op een lentedag. Ik kan alleen nog niet goed kiezen wat ik er mee ga maken. Elsbeth verzamelde eens eerder allerlei wortelrecepten (ideaal voor in december) en ik heb eerder deze oosterse wortelsoep gedeeld in een kleurrijk weekmenu. Ik denk dat ik toch voor de soep ga, een ideaal vrijdaggerecht omdat het zo goed samengaat met een borrelplank. Even kijken of er genoeg overblijft om een worteltaart van te maken.

Toetje: kersen

Het is weer kersentijd! Haal ze gerust, want ze zijn weer heerlijk. En doe meteen de cherry challenge.  Wij deden dat vroeger thuis altijd en aangezien alles tegenwoordig een challenge heet, deel ik ‘m zo met jullie. Zo moet het: neem het kersensteeltje in je mond en leg er een knoopje in. Is het gelukt? Dan kun je goed zoenen! Wij deden dit vroeger altijd en guess what? Ik kan het nog steeds! Kun jij het?

Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ieder weekend wordt er een nieuwsbrief verzonden met daarin het weekmenu en alle blogs van die week. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter