Kook

Eenpansgerecht van kikkererwten met wortel, dadels en gemarineerde feta

In het vorige OTK-boek van Ottolenghi, Shelf Love, was een heel hoofdstuk gewijd aan eenpansgerechten. ‘Maar,’ zeggen ze, ‘daar stopte het niet voor ons: we blijven voortdurend op zoek naar ‘gooi alles in één pan’-maaltijden. De ingrediënten kunnen daar wat rondhangen en zich met elkaar vermaken, waardoor hun smaak optimaal wordt en er bovendien ook minder afwas is.’ In het recept hieronder moeten de kikkererwten eerst een nacht geweekt worden om goed gaar te worden, maar… je kunt natuurlijk ook gewoon een pot kikkererwten kopen die al geweekt zijn.

Dit gaat er in (voor 4 – 6 personen):

  • 300 g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt in royaal koud water met 1 theel. zuiveringszout
  • 1 ui, gepeld en grofgehakt (150 g)
  • 6 tenen knoflook, gepeld en grofgehakt
  • 25 g verse gember, geschild en grofgehakt
  • 1 grote groene chilipeper, met zaadlijsten en al grofgehakt (15 g)
  • 15 g verse koriander, grofgehakt
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1½ theel. gemalen komijnzaad
  • 1½ theel. kaneelpoeder
  • 2 medjooldadels (45 g) schil verwijderd en grofgehakt (40 g)
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 4 wortels (500 g) geschild en in 2-3 grote, schuine stukken
  • 2 verse laurierbladeren
  • ¼ theel. zuiveringszout
  • 2 eetl. citroensap
  • 5 g peterselie, grofgesneden
  • zout en zwarte peper

En voor de gemarineerde feta:

  • 150 g Griekse feta, grof verkruimeld
  • 1 theel. karwijzaad, geroosterd en grof gekneusd in een vijzel met een stamper
  • 1½ theel. fijngeraspte citroenschil
  • 5 g peterselie, grofgehakt
  • 75 ml olijfolie

Zo maak je het (30 minuten actief en daarna 2 uur in de oven)

1. Verhit de oven tot 160 °C. Giet het weekvocht van de kikkererwten af en zet ze opzij.

2. Doe de ui met de knoflook, gember en groene chilipeper in een keukenmachine en pulse een paar keer kort tot alles heel fijn gehakt maar niet gepureerd is, schraap zo nodig de wand van de kom af en toe schoon. Voeg de koriander toe en pulse nog een paar keer tot alles is vermengd.

3. Verhit de olie in een grote ovenbestendige gietijzeren pan met een passend deksel op halfhoog tot hoog vuur. Voeg het uienmengsel toe en laat alles af en toe roerend 4 minuten smoren, voeg de komijn, kaneel, dadels en tomatenpuree toe en laat alles nog 1 minuut sudderen tot het lekker geurt. Doe de uitgelekte kikkererwten, wortels, laurierbladeren, het zuiveringszout, 1¾ theelepel zout, 1,2 liter water en een flinke draai versgemalen zwarte peper erbij en breng alles aan de kook, schep zo nodig het schuim van het oppervlak.

4. Zet een deksel op de pan en zet hem 2 uur in de oven, tot de kikkererwten botergaar zijn en de saus dik en vol van smaak is. Roer het citroensap en de peterselie erdoor en laat de bonen circa 10 minuten afkoelen.

5. Maak terwijl de kikkererwten koken de gemarineerde feta door alle ingrediënten hiervoor in een kleine schaal te mengen. Zet opzij zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.

6. Verdeel het kikkererwtenmengsel over 4-6 diepe borden en verdeel op elk ervan wat feta, serveer de rest apart erbij.

OTK 2 – Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker

Dit recept komt uit het tweede Test Kitchen boek van Ottolenghi. In dit boek laat de Ottolenghi Test Kitchen zien hoe je op eenvoudige maar indrukwekkende wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets ‘extra’s’ kunt geven.
Denk aan een harissaboter die je geroosterde champignons, gestoomde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maken. Of een tamarindedressing op gebakken kurkumaeieren die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk. Maar ook desserts die je kunt perfectioneren en vervolgens kunt aanpassen aan je favoriete smaakcombinaties, zoals een basismousse omgevormd tot koffiemousse met tahini-fudge. Het boek is onder andere hier verkrijgbaar en kost € 26,99

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax mama weekmenu ottolenghi - Club van relaxte moeders 16 december 2022 at 14:41

    […] Laat je bij dit gerecht niet afschrikken door de lange lijst ingrediënten. Het makkelijke is dat je bij dit gerecht alles in één pan gooit en vervolgens de oven het werk laat doen. Heerlijk op thuiswerk-dagen of je vrije dag! Je vindt het recept hier. […]

  • Laat je reactie achter