Relax

12 tips die je helpen de ballen hoog te houden!

Het blijft een uitdaging, de planning van een gezin soepel laten lopen. Net als je denkt alles goed georganiseerd te hebben, blijkt er óf een kind ziek te worden, is er een studie-, stakings- of juffendag waar je even geen rekening mee had gehouden, blijkt de risottorijst die je had ingepland uitverkocht te zijn, of loopt alles uit omdat je dochter het record staren naar de tv op één been wil verbreken net op het moment dat jullie de deur uit willen. 

Het is topsport: alle ballen hooghouden. En de ene keer gaat dat hooghouden makkelijker dan de andere keer. In het kader van ‘die andere moeders doen ook maar wat’ vroeg ik vorige week naar jullie organisatietips. Tips die ik met veel interesse heb gelezen, want mijn planning liep na de zomervakantie direct al in de soep. De beste, nuttigste en slimste tips zet ik hier voor jullie (en voor mezelf!) op een rijtje. Oftewel: zó doen ‘die andere moeders’ het!

1. NEE is ook een antwoord

Deze tip, die zowel Terry als Wanda gaven, is voor mij de belangrijkste reminder voor de komende maanden. ‘Zeg ook eens NEE. Moet je leren maar is af en toe zoooooo lekker!’ aldus Terry. Niet heel je agenda volplannen dus, zoals ook Wanda tipt. Want zelfs al zijn het allemaal leuke dingen, soms is het gewoon te veel en blijf je rennen. Drie verjaardagen op één dag? Je dag is een stuk relaxter én grote kans dat je meer geniet als je er voor eentje kiest. Dan weet je zeker dat je daar ook met je volle aandacht kunt zijn. Die andere twee jarigen kun je dan eens op een rustig moment bezoeken.

Gelukkig vind je deze reminder ook in de Relax Mama Agenda 😉

2. Schrijf alles op

De tip schrijf alles op kwam vaak voorbij. Of zoals Machteld zegt: verplaats de organisatie van ‘in je hoofd’ naar ‘in de agenda’. Want ja, opschrijven heeft heel veel voordelen: ‘niet alleen wordt je hoofd helder door op te schrijven wat erin zit, maar het afstrepen geeft ook nog eens een supergoed gevoel,’ aldus Elske Marije. Opschrijven helpt loslaten, geeft overzicht en geeft ook je gezinsleden inzicht in wat anders misschien alleen in jouw hoofd speelde. Nynke voegt hier nog aan toe: Leer iedereen in het gezin aan om afspraken, uitjes, feestjes, trainingen etc. zelf erin te schrijven(als je kinderen hebt die dat kunnen). Ga niet zelf overal achteraan, staat het niet in de agenda…dan weet mama het dus niet!’

Tip van Ilona: zet (of leg) de agenda ergens open neer waar iedereen hem kan zien. Gebruik bijvoorbeeld een kookboekenstandaard.

3. Schrijf alles direct op

Oké opschrijven is een goeie tip. Maar de toevoeging schrijf alles direct op is ook een waardevolle. Zoals Tessa’s regel: ‘Alles Moet Direct In De Agenda. Niet denken; dat schrijf ik zo wel op.’ Want kennen we niet allemaal die vergeten studiedag? Dus: pak de jaarkalender van school er NU bij en neem even tien minuten de tijd om alle studiedagen, schoolreisjes, de komst van de schoolfotograaf, juffendagen en wat al meer te noteren in de agenda (bij voorkeur natuurlijk in die Relax Mama agenda hè…).

4. Plan lege dagen

Over direct inplannen gesproken, Arnica zegt: ‘Zet ook meteen een aantal kruizen/blokken in de agenda die je vrijhoudt om tijd voor jezelf of je gezin te hebben. Echt een must om een relaxte mama te zijn!’ Tja, daar zit wat in. Als tijd met jezelf of met je gezin erbij inschiet, dan is het misschien tijd om ook dit daadwerkelijk in te plannen.

5. Zeg het met plaatjes (op een planbord)

Liane: ‘Planning is een ding, het opschrijven ook, maar het zien van een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Voor kinderen die nog niet kunnen lezen, maar ook voor kinderen die wel lezen is een plaatje fijn.’ Vaak kwam de tip om hier een whiteboard voor te gebruiken, naast je gezinsagenda. Elvira zegt: ‘Maak gebruik van een magneetbord en plak er met magneettape pictogrammen of plaatjes op; duidelijk en visueel overzichtelijk voor kinderen en stiekem voor jezelf ook fijn.’

Ik ben zelf al jaren fan van dit planboard dat Rianne van Gezinnig.nl ontwikkelde voor haar gezin en voor haar handige webshop.

Dit planboard, inclusief 80 magneetjes, kun je hier kopen voor €29,50.

6. Gebruik handige apps

Marijke tipte de app Klender waar iedereen van het gezin (met telefoon) de planning kan zien en bewerken (gedeelde agenda). Ook voor boodschappenlijstjes kun je heel handig apps gebruiken, zodat je op een centrale plek de boodschappen hebt staan en het lijstje toegankelijk is voor wie de boodschappen dan ook doet. Tessa gebruikt hiervoor de app Wunderlist. In dit blog staan nog tien handige apps opgesomd.

7. Leg de lat iets lager en gebruik het woord ‘begin’

Goed zijn in plannen is één ding, zaken uitvoeren is weer iets anders. Zo ook bij Brenda die aangeeft een kei te zijn in organisatie, alleen gaat het mis bij de uitvoering. De tip die haar de afgelopen weken heeft geholpen is het gebruik van het woord BEGIN. Brenda zegt: ‘Organiseer je taken met de woorden ‘maak een begin aan…,’ ‘beginnen met…,’ etc. Het voelt makkelijker te doen en voíla, er komt ook eens wat terecht van de planning.’

8. Bereid dingen ’s avonds al voor, begin de dag met meer rust

Sabrina zegt: ‘Om de ochtendstress een beetje te verminderen, trek ik de kinderen vaak ‘s avonds in plaats van hun pyjama meteen de schone kleren voor de volgende dag aan (natuurlijk nog geen spijkerbroek). Scheelt ‘s ochtends veel getreuzel en gehuil en ‘s nachts is eigenlijk het enige moment dat ze toch niet vies worden.’ Sabrina’s tips spreek misschien niet iedereen aan, maar de tip om ‘s avonds al zoveel mogelijk voor te bereiden, helpt velen van jullie door de dag heen:

Een aantal van jullie bereidt een avond van te voren al het eten voor de volgende dag voor (Annemieke voegt er nog aan toe: ‘koop een slowcooker!’ Zij zet het eten de volgende ochtend in de slowcooker zodat het klaar is als ze thuis komt). Anderen maken s’ avonds de broodtrommels voor de volgende dag al klaar, kiezen alvast kleding uit of zorgen ervoor dat het koffiezetapparaat startklaar is. Zo kun je de dag met meer rust beginnen.

9. Slim huishouden

Er kwamen ook een paar tips binnen in de categorie ‘huishoud hacks’ die ik jullie niet wil onthouden:

 • De schone-was-wasmanden van Daphne: ‘Naast een wasmand voor de witte/gekleurde en donkere was heb ik voor mijn dochters en mij en mijn partner een eigen wasmand. Of eigenlijk: schone was-wasmand. Vouw de was meteen op en leg het in de juiste wasmand. Als je geen zin hebt om het meteen in de kast te leggen, heb je het zo uit de mand gepakt. En de rest van het gezin dus ook. Zelfredzaamheid hoera!’
 • De opruimmand van Mandy:Koop een leuke grote rieten mand (of gebruik gewoon een wasmand) waar je einde van de dag alle spullen in kunt verzamelen die in de verkeerde kamer terecht zijn gekomen en mee naar boven kunt nemen om alles weer op zijn plek te leggen. Ook ideaal als je (schoon)moeder plotseling op visite komt en je wil even gauw opruimen… Gooi alle troep erin en gooi hem in de kelderkast…’
 • Coba maakt een schoonmaakjaarplanning en
 • Liesbeth geeft als tip om dubbele porties te koken wanneer het gerecht en de tijd het toelaat en deze dan in te vriezen. ‘In onze megavriezer,’ voegt ze toe. Wat wat haar betreft ook een tip is als je de ruimte hebt.
10. Maak een weekmenu

Doe als Simone en vele anderen die op de oproep reageerden: ‘maak één keer per week een weekmenu met bijbehorende boodschappenlijst op basis van je plannen voor de aankomende week (en probeer de meeste boodschappen in 1x te halen). Geen inspiratie voor een weekmenu? Laat je inspireren door mijn Relax Mama weekmenu’s en print ook het toepasselijke formuliertje! De echt goed georganiseerden onder ons doen ook weekboodschappen. Dat neem ik me ook iedere keer weer voor, maar op de een of andere manier lijkt dat voor mij een brug te ver 😉

11. Vraag op tijd om hulp

It takes a village to raise a child, is een van mijn favoriete uitdrukkingen sinds ik moeder ben. Oftewel: onthoud dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Debby zegt: ‘wees niet verlegen om hulp in te roepen.’ Hulp vragen is een vaardigheid die we niet allemaal hebben geleerd in onze jonge jaren. Vaak red je jezelf wel als je nog geen kinderen hebt. Als je nog vooral voor jezelf moet zorgen. Ik heb er dan ook best lang over gedaan om dit onder de knie te krijgen en vind het nu nog wel eens moeilijk. Maar guess what? Veel mensen vinden het leuk om te helpen. Daarom: wees niet verlegen om hulpt te vragen. En als dat lastig is of niet lukt, bekijk dan of hulp inhuren een optie is:

 • besteed vervelende schoonmaakklussen uit aan een huishoudhulp,
 • huur een keer een oppas in als je echt krap zit,
 • laat boodschappen bezorgen als je stress krijgt van de supermarkt, of
 • maak eens gebruik van een maaltijdbox. Dan hoef je nog minder na te denken, te plannen en het scheelt je een ritje naar de supermarkt.

Lennie gaf als tip: ‘vraag op tijd om hulp.’ Dat op tijd vind ik wel een zinnige toevoeging. Want ik laat de dingen meestal te lang liggen, zodat ik op het laatst stress krijg, omdat ik het niet geregeld krijg. Mijn uitdaging voor de komende weken is dus vooruitzien en op tijd oppas regelen als dat nodig is.

12. Rust in je hoofd is rust in je gezin

Carla zegt: ‘Rust in je hoofd geeft rust in je gezin.’ Hoe dan? Nou bijvoorbeeld zo:

 • Carla: Zorg ervoor dat je iemand hebt waar je je ei kwijt kunt zodat je rust creëert bij jezelf. Moeders weten immers alles, maar soms weten ze niet hoezeer ze iemand anders nodig hebben.’
 • Severine: ‘Ga met de fiets naar je werk. Dat doe ik om alle rompslomp onderweg uit mijn hoofd te laten waaien en ontstresst aan de avondrush met kinders te beginnen! Works every time.’
 • Mascha: ‘Mediteer! Zodra ik de spaghetti in m’n hoofd rustig heb verloopt de rest van de dag ook stukken beter.’
 • Riekje: ‘Leg je telefoon weg. Af en toe merk ik ineens weer hoeveel ik scroll op Facebook en Instagram. Dan zijn er zo weer twintig minuten voorbij. Als ik dat weer merk ineens, dan leg ik mijn telefoon ’s ochtends in de kast of doe hem in mijn tas.’

En ach… misschien moeten we ons er vooral bij neerleggen dat er af en toe een bal valt, want hé zo erg is dat toch ook weer niet? Of zoals Nathalie zegt: ‘Zorg dat iedereen ‘s avonds nog leeft en een schone onderbroek aan heeft, dan ben je al een heel eind.’

De Relax Mama Gezinsagenda

De Relax Mama Gezinsagenda is een agenda voor het hele gezin. Naast ruimte om al je afspraken per persoon bij te houden, vind je in de agenda ook iedere week een Relax Mama-uitspraak, een Relax Mama-rijtje, een weekmenu of ruimte voor een extra aantekening. En bij het begin van iedere maand vind je een dubbele pagina met een artikel, illustratie of spreuk. Lennie, Ilona, Imne, Tessa en Sabrina waren de gelukkigen die de Relax Mama Gezinsagenda hebben gewonnen. Mocht je hem toch willen hebben, de agenda is hier te koop. Hij kost €19,99.

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Annemieke 13 september 2018 at 17:24

  Bol.com zegt niet leverbaar?! ??

 • Reageer Jojo-effect - Club van relaxte moeders 22 september 2018 at 21:47

  […] denk aan een tip uit het blog dat ik vorige week schreef over alle ballen hoog houden. Het was een tip die me deze week al een […]

 • Reageer Zo klaar je het leukste klusje dat altijd blijft liggen - Club van relaxte moeders 8 februari 2019 at 00:35

  […] ik bij dit klusje een regel die ik vorig jaar leerde van Brenda toen ik een blog schreef met 12 tips die je helpen de ballen hoog te houden. Brenda zei: ‘Organiseer je taken met de woorden ‘maak een begin aan….’ Het voelt […]

 • Reageer Zorgverzekering afsluiten voor het hele gezin? Zo doe je dat goed en eenvoudig - Club van relaxte moeders 15 november 2021 at 12:02

  […] je als moeder vaak genoeg ballen in de lucht hebt te houden dat weten we allemaal. En naast alle dagelijkse en ad-hoc dingen waar je druk mee bent, zijn er ook […]

 • Laat je reactie achter