Ik zou het vorig jaar in de kerstvakantie doen. En daarna in de meivakantie. Of nou ja… het staat alweer jaren op mijn lijstje: foto’s ordenen. Of op zijn minst in de cloud zetten. Of ergens anders waar ze voorgoed en altijd netjes opgeborgen en terugvindbaar zouden zijn. En er weer eens een boek van maken. Want ze zijn leuk, die foto’s op Instagram, maar zo’n boek heeft toch net wat meer. Het laatste boek dat ik maakte is al weer zes jaar geleden.
Maar nu ga ik het echt doen. Want ik weet nog van het laatste boek dat het ook heel leuk was om te doen, en vooral: om het door te bladeren als het af is. En ik weet nog dat ik er toen tips over had opgeschreven: mijn leerpunten. Dus die pak ik er bij, en hoop dat jij er ook wat aan hebt!
1. Begin gewoon (vandaag nog) 2. Start niet te moeilijk 3. Kies een formaat dat bij je past 4. Denk na over je indeling 5. Denk Marie Kondo bij het importeren van je foto’s 6. Durf te vragen 7. Varieer en experimenteer 8. Pimp! 9. Realiseer je: het is nooit af |
1. Begin gewoon (vandaag nog)
Natuurlijk heb je nog veel meer dingen te doen. Daarom hanteer ik bij dit klusje de regel die ik eerder leerde: ‘Organiseer je taken met de woorden ‘maak een begin aan….’ Het voelt makkelijker te doen en voíla, er komt ook eens wat terecht van de planning.’ Dus, hoppa ik zoek een handige site voor fotoboeken maken, vergelijk en kom dit keer uit bij Fotofabriek en ga er een kwartiertje mee aan de slag. Ik weet zeker dat je dan gelijk al de smaak te pakken hebt.
2. Start niet te moeilijk
Als je een paar jaar achter loopt met fotoboeken maken, dan is vraag één: waar begin je? Ik zou een fotoboek kunnen maken van onze laatste vakantie. Onze bruiloft (2015) moet ook nog steeds in een boek komen. Of ‘Teun door de jaren heen’. Slechts 3.241 foto’s uit te zoeken dan….
3. Kies een formaat dat bij je past
De periode of het thema gekozen, dan staat keuze twee al voor de deur. Ga ik een liggend, staand of vierkant fotoboek maken? Een large of XL formaat? Ik ga voor liggend A4, omdat de fotoboeken die ik ooit al heb gemaakt, ook in dat formaat zijn. Dan heb ik ondanks die tussenliggende jaren toch nog een soort van eenheid.
4. Denk na over je indeling
Tussen die 3.241 foto’s zitten foto’s die bij elkaar horen, maar ook losse foto’s. Van Teun op een schoolreisje, of Teun op een nieuwe fiets, Teun op vakantie, Teun aan het koken. Wat is nou een handige indeling? Chronologisch door de jaren heen? Of zou ik het thematisch aanpakken?
5. Denk aan Marie Kondo bij het importeren van je foto’s
Tja en dan komt het moeilijkste gedeelt: kiezen. Van die 28 portretten die ik van Teun maakte op het buurtfeest echt alleen die éne hele leuke, etcetera. Leg jezelf grenzen op. Een weekendje weg? Max twee pagina’s. Een week vakantie? Probeer het op vier pagina’s te houden. Meer is niet altijd beter. Ga voor het mooiste, niet voor het meeste.
6. Durf te vragen
Ik weet zeker dat er nog leuke foto’s zijn van onze burenborrels. Maar ik heb er niks van in mijn fotoalbum staan. Ik mis nog wat belangrijke momenten van 2021, omdat mijn WhatsApp geschiedenis is gewist toen ik van telefoon veranderde. Maar die staan vast in de WhatsApp-geschiedenis van anderen. Oftewel: schroom niet om foto’s bij vrienden op te vragen.
7. Varieer en experimenteer
Het handige van veel foto sites is dat er verschillende standaardindelingen voor pagina’s instaan die je kunt kiezen. Afhankelijk van hoeveel foto’s je op een pagina wilt. Je kunt per pagina een indeling selecteren en je foto’s verdelen. Past die ene foto niet goed in een bepaald kader? Kom je niet uit met de standaardindelingen? Er valt genoeg te kiezen.
8. Pimp!
Als alles er in staat kun je nog los gaan met kleurtjes, kadertjes en tekstjes. Of je blijft lekker sober, wat ik meestal doe. Ik plaats hier en daar een kleur, zet hier en daar een tekstje bij. Maar je kunt nog veel meer mee doen. Kadertjes of fotolijstjes om foto’s plaatsen of sjabloontjes met tekst waarin je foto’s kunnen.
9. Realiseer je: Het is nooit af
Het. Is. Nooit. Af. De perfectionist in mij had nog uren door kunnen gaan. Ja die ene foto kan er ook nog wel bij. En kan ik hier niet nog een leuke tekst bij schrijven? Is de pagina-indeling niet goed? Maar op een gegeven moment is het wel goed. En dan druk je gewoon op save en send en krijg je een paar dagen later een te gek boek op de deurmat. Waar je hele gezin superblij mee is. Want die weten niet welke keuzes jij allemaal nog wilde maken in je hoofd.
4 Reacties
Hoi, wat een goed idee!!
Ben met zwangerschapsverlof van nr 2 en moet het babyboek van mijn oudste dochter nog maken🙈🙊. Dus komende week maar eens aan de slag. Vraagje: in bovenstaand stukje staat dat de code tot 27-2 geldig is, maar als ik doorklik naar albelli staat er 18-2. Enig idee wat dat is? Hoor het graag, groetjes Patricia
Leuk blog en zeker goede stok achter de deur. Zoals Patricia hierboven schrijft, zag ik ook dat in het blog een andere einddatum staat voor de kortingscode. Wat is de precieze einddatum?
Ik hoor het graag.
Groetjes Marieke
Leuk! Ik ga direct aan de slag. Alleen staat bij albelli dat de code geldig is tot 18 februari. Even handig om te weten. 😉
[…] begin van het jaar had opgeschreven: boek afronden, tuin opknappen, zorgverzekering 2020 regelen, vakantiejaarboek maken, Teuns kamer schilderen, mogelijkheden webshop onderzoeken. Terwijl ik doorblader naar mijn […]