Relax

11 slimme tips om je kind groente te laten eten

Een paar weken geleden gaf ik Benja zijn eerste groente. Nogal trots vertel ik Joost die avond hoe goed dat ging. ‘Geef je hem nou echt als eerste hapje broccoli?’ reageert hij. ‘Dat vind ik zo vies!’ Ik besluit per direct een nieuwe huisregel te introduceren, namelijk: ‘Wat we ook eten, wij zijn altijd enthousiast.’ 

Joost heeft zo zijn voorkeuren en ja, die zal Benja natuurlijk ook binnen de kortste keren gaan ontwikkelen. Maar, mij krijgen ze niet gek die twee mannen. Toen Elsbeth een paar weken geleden bij de winactie van Jamie vroeg hoe jullie je kind gezond lieten eten kwamen er meer dan 400 tips binnen. Ik heb ze voor mezelf (en voor jullie) samengevat in deze lijst van elf!

1. Laat alles (ja álles) proeven
Tip 1 komt van Sanneke. Zij laat haar kinderen vanaf dag één alles proeven. Van oesters tot blauwe kaas en van spruitjes tot slakken, ze moeten alles proberen om daarna zelf te bepalen of ze het wel of niet lusten. Ik kan zelf nogal van de wat-de-boer-niet-kent-dat-eet-hij-niet-garde zijn, dus deze tip is niet alleen goed voor Benja, maar ook voor mij.

2. Creëer mini-Nigella’s en Jamies
Dit advies las ik niet alleen bij jullie reacties. Dit is ook een van Jamie Olivers belangrijkste tips: ga samen naar de (super)markt en laat je zoon of dochter de groente en het vlees of de vis uitzoeken. Oftewel: betrek je kinderen bij het kopen en bereiden van het eten en transformeer ze zo in mini-Nigella’s en Jamies. Houd jij mooi tijd over om een glas wijn in te schenken en je nagels te lakken. Bovendien: kinderen die koken hebben geen tijd om de tent af te breken. Een win-win-win-situatie dus.

Voor de die-hard groene vingers onder ons: leg een moestuin aan en verbouw jullie eigen groente. Leren ze direct dat eten niet in de supermarkt groeit. Trotse gezichten en lege borden gegarandeerd!

3. What you see is what you get
Een bord andijviestamppot met worst is veel leuker als het een lachende emoji is. Maak van de gehaktbal de drol-emoji en van de sperziebonen een gevangenis*. Of doe zoals Ameing: schep een kom rijst, pasta of havermout op en laat die kleine picasso’s het eten versieren met met alles wat er op tafel staat. Vergeet de foto niet te posten met #foodporn.

*Garantie geldig totdat ze de smoes ‘Het ziet er zo leuk uit, ik wil het niet stukmaken’ van de kinderen van Merlijn hebben ontdekt.

4. Ik lust je rauw
Deze tip is ultiem relax mama: Jamie Oliver geeft zijn kinderen bevroren doperwten (en maakte ze wijs dat het snoepjes zijn), Joy geeft die van haar ongekookte broccoli met yoghurtdip en bij Carolien likken ze hun vingers af bij ongebakken courgette met een dipsaus van crème fraiche.

5. It’s all in the name
Bij Elise zijn doperwten kaboutersnotjes, noemen ze spinazie piesnazie en eten ze oranje patatjes in plaats van wortels. Ook roze prinsessenstamppot in plaats van bietjesstamppot en monsterspaghetti met snot (spinazie) blijken succesnummers. Bij Elsbeth thuis heet een saucijzenbroodje piemelbroodje. Maar dat heeft dan weer niets met gezonde voeding te maken…

6. Wie niet weg is, is gezien
De belangrijkste les die ik van mijn vader leerde: eerlijkheid duurt het langst. Totdat Benja echt geen groente meer wil weten, want dan meng ik net zoals Robine pompoen door de pannenkoek met kaneel, pureer ik à la Louise de courgette, aubergine en ui die door de pastasaus gaat of verstop ik net als Margreet gepureerde courgette in de broccolisoep. Zonder dat tegen Benja te zeggen. Sorry pap…

7. Shake it baby
Stap 1. Zet de verwarming hoog.
Stap 2. Trek je bikini of zwembroek aan.
Stap 3. Blaas leven in de opblaaskrokodil.
Stap 4. Gooi verschillende soorten groente en fruit in de blender.
Stap 5. Schenk de inhoud over in een mooi cocktailglas.
Stap 6. Steek er een rietje in.
Stap 7. Waan je samen met je zoon of dochter op een hagelwit strand. Of in een subtropisch zwemparadijs.
Stap 8. Proost!

Een paar tips voor de beste smoothie: Pak je blender erbij, bijvoorbeeld deze Philips blender. Kies welke vloeistof je als basis gebruikt, bijvoorbeeld water, kokoswater, (amandel)melk, vruchtensap of yoghurt. Bedenk welk fruit je erin wilt doen. Banaan, mango, appel, peer of perzik zijn goed voor de basis. Gebruik waterrijke vruchten zoals druiven, watermeloen of sinaasappel als toevoeging, maar niet als je ‘basis’, want dan wordt de smoothie te vloeibaar. Voor extra gezond kun je natuurlijk een beetje groenten toevoegen (boerenkool, andijvie, peterselie, spinazie, misschien hebben ze het niet door…). En laat de blender dan zijn werk doen (wel alles eerst in stukken snijden natuurlijk ;)!

8. De sperziebonenmethode van Tischa
“Ik wil ook helemaal niet dat jij die vier laatste sperzieboontjes opeet,” zei Miloe tegen haar dochter die niet meer wilde eten. Terwijl zij verbaasd naar haar moeder keek, deed ze er nog een schepje bovenop: “Nee echt, ik maak nu even mijn eigen eten en als ik zo klaar ben wil ik niet zien dat jij je bord leeg hebt. En je weet dat ik ogen in mijn rug heb.” Razendsnel werkte haar dochter de boontjes naar binnen: “Kijk mama, ik heb ze toch lekker opgegeten.” Omgekeerde psychologie volgens kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa. Bestaat er iets leukers én effectievers dan dat?

9. Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!
Ik geef toe: als ik aan een feestbak denk dan zie ik vooral veel gele M&M’s voor me. Maar ik heb me laten verzekeren dat je kinderen net zo blij maakt met een bord – het liefst met vakjes – met allerlei verschillende soorten fruit, rauwkost en groente. Denk wortels, komkommer, tomaat, druiven, banaan, etc. Geef deze monkey platter rond een uur of vier, precies als ze trek krijgen in wat lekkers. Geen kind dat dan nog doorheeft dat jij ondertussen wat chocola naar binnen werkt.

10. Vroeger was alles beter
Eentje uit de oude doos: eet tussen de middag warm. Volgens Marloes is dat het ideale moment om je kind groente voor te schotelen, omdat hij of zij dan nog energie heeft om nieuwe smaken te ontdekken. Maar what’s new?! Onze opa’s en oma’s wisten dit allang.

11. Relax!
Mocht Benja er zo een worden waarbij al deze tips niet helpen, dan herhaal ik gewoon heel vaak het advies van Inge als een soort mantra in mijn hoofd: maak je er niet te druk om. Wat ze vandaag niet binnenkrijgen, eten ze morgen wel. Bon appétit!

Wil je weten hoe Jamie Oliver het doet? Lees hier hoe hij zijn vijf kinderen gezond leert eten en wat ze in huize Oliver doen bij chaos aan tafel. 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Verzin jij het leukste gerecht met Groente-idee? - Club van relaxte moeders 14 juni 2018 at 13:05

    […] het lijkt niet echt een match made in heaven. Sanne schreef al een keer een blog met daarin elf slimme tips om je kind groente te laten eten. Maar laten we eerlijk zijn, het blijft een uitdaging om bij je kinderen voldoende groente naar […]

  • Laat je reactie achter