Relax

Hoe ik weer een lezer werd in 4 tips

Ingelise is moeder van drie kinderen (van 9, 7 en 4) en blogt sinds dit jaar voor de Club over haar leven als moeder.

“Wat is dit voor boek mama?” vraagt mijn dochter van negen terwijl ze voor mijn boekenkast staat en er een dik boek uittrekt. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Het is Kruistocht in spijkerbroek! Toen ik net iets ouder dan zij was verslond ik de boeken van Thea Beckman. En die van Jan Terlouw en van Gijs Wanders. Ik was een echte boekenwurm.  

Maar ergens tussen de leeslijst voor het eindexamen en de komst van mijn kinderen is het lezen voor mijn lol een stuk minder geworden. Verder dan een boek of twee tijdens vakanties kwam ik niet meer. En dat vond ik eigenlijk ontzettend jammer. Want lezen is zo fijn. Het brengt je naar plekken waar je nooit geweest bent, je kan ermee terugreizen in de tijd en het zet je aan het denken. Daarnaast is het gewoon heerlijk ontspannend om weg te duiken in een boek.  Daarom besloot ik het een paar jaar geleden anders te gaan aanpakken. Dit is wat ik deed:

1. Ik lees op andere tijdstippen

Lange tijd had ik het gevoel dat ik pas ‘mag’ lezen als al het werk gedaan is. Dus ’s avonds als de kinderen naar bed zijn en het stil is in huis. Maar de realiteit is dat ik aan het eind van de dag altijd zo moe ben dat na twee bladzijdes de letters al gaan dansen voor mijn ogen. Dat schiet niet op natuurlijk. Daarom ben ik gaan lezen op andere momenten. In de lunchpauze van mijn werk bijvoorbeeld, of in het half uurtje na het eten als de kinderen nog even iets voor zichzelf doen.  Zelfs op drukke dagen zijn er altijd wel een paar loze momentjes waarop ik er best even een boek bij kan pakken.

2. Ik heb overal iets te lezen bij de hand

Helaas heb je op zo’n dood moment vaak je boek niet bij de hand. Als je eerst naar een andere kamer moet lopen om je boek te gaan halen, dan kies je toch sneller voor gedachteloos scrollen op je telefoon. Daarom zorg ik ervoor dat ik ook altijd een boek op mijn telefoon of Ipad heb staan, via zo’n e-reader-app. En pak je de volgende keer een ander apparaat, dan onthoudt de app altijd waar je de vorige keer was gebleven, superhandig!

3. Ik lees meerdere boeken door elkaar

Ik kwam er ook achter dat ik het helemaal niet erg vind om meerdere boeken door elkaar te lezen. Vooral als je verschillende soorten leest – fictie, non-fictie, geschiedenis -, stoort dat helemaal niet. Ik heb altijd een “gewoon” leesboek in de woonkamer liggen en een ander boek op mijn e-reader staan. En naast mijn nachtkastje ligt weer iets anders. Met sommige boeken ben ik zo wel wat langer bezig, maar dat geeft niet.

4. Ik werd weer lid van de bibliotheek

De bibliotheek, daar kwam ik alleen met mijn kinderen. Want ik had zelf nog zoveel ongelezen boeken in mijn kast, die moest ik eerst maar eens uitlezen. Maar een paar jaar geleden werd ik toch lid. En ik vind het heerlijk! Als ik nu een interessant boek voorbij zie komen, bijvoorbeeld via dit blog van Elsbeth, dan reserveer ik het gelijk via de app van de bieb. En vind ik het niets, dan breng ik het zonder schuldgevoel weer terug. Ideaal! Door Elsbeth’s blog haalde ik trouwens De dienstbode uit de bibliotheek, en die las ik helemaal uit.

Sinds ik deze dingen doe, lees ik weer veel meer. Van De zeven zussen tot Grunberg, ik vind het allemaal even leuk. De teller staat dit jaar al op veertig! Dit waren trouwens dit jaar mijn favorieten:

1. Het prachtige boek van Miloe: Daar praten wij niet over

2. Revolusi van David van Reijbroek over de geschiedenis van Nederlands-Indië

3. Klara en de zon, van Kazuo Ishigura (de schrijver van Remains of the day), een prachtig futuristisch verhaal over de liefde.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter