Relax

13 écht leuke kraamcadeaus!

“Geniet er maar van, zoveel cadeaus krijg je nooit meer,” zei mijn moeder toen ik het zoveelste pakje tijdens mijn zwangerschap met een grote glimlach uitpakte. Ze vergat daarbij even dat de kraamtijd nog moest komen, want na de bevalling van Benja leek het wel een soort koehandel bij ons thuis. Voor elk beschuit met muisjes dat ik smeerde, kreeg ik een kraamcadeau. Ik deel mijn top dertien graag met jou:

1. Neem eten mee – omdat de vraag ‘wat eten we vanavond’ een van de velen is waar kersverse ouders geen antwoord op hebben

Toen Benja net geboren was, kwamen mijn zusje en haar man rond etenstijd langs. Mét een grote pan macaroni. We bekroonden ze direct tot ‘lievelingsbezoek’. Joost en ik waren zo druk met Benja en het wennen aan de nieuwe situatie, dat boodschappen doen en eten maken snel van ons to-do-lijstje verdween. Daarom als absolute nummer 1 op deze lijst: eten. En dan is eten dat in de vriezer kan misschien nog wel het handigst.

Wil je echt pluspunten verdienen? Neem dan iets mee wat de afgelopen negen maanden het huis niet inkwam, zoals sushi, filet americain of carpaccio.

2. Hydrofiele doeken XL – omdat ze daar nooit te veel van kan hebben

Er zijn van die dingen waarvan ik een jaar geleden niet wist dat ze bestonden, maar waar ik nu geen dag meer zonder kan: hydrofiele doeken. De kleine variant kopen de meeste moeders zelf bij de Hema of Kruidvat, maar de grote zijn net zo onmisbaar. Helemaal die met een leuk design, zodat je elke keer dat je je kindje afdroogt extra vrolijk wordt.

3. Baby Shower Glove™ – om ouders’ grootste nachtmerrie te voorkomen

Om watervrees bij Benja te voorkomen, namen we hem al snel mee onder de douche. Heel gezellig, maar ook  spannend. Want zo’n nat lijfje is best glad. Dus de eerste keren onder de douche was ik vooral heel druk met ervoor zorgen dat Benja niet uit mijn vingers zou glippen. Een Nederlandse vader bedacht daarom de Baby Shower Glove™, een badstof handschoen die een groot deel van je onderarm bedekt en bij contact met water stroef wordt. Wat mij betreft verdient deze man een standbeeld.

4. Kinderboeken – omdat ze eindelijk een excuus heeft om die weer eens open te slaan

Wat moest Joost lachen toen ik Benja nog geen maand na zijn geboorte zat voor te lezen. Ik mompelde iets terug als ‘je kunt niet vroeg genoeg met taalontwikkeling beginnen’ en liet het feit dat ikzelf gewoon heel vrolijk van al die kinderboeken word, voor het gemak maar even achterwegen. Ik vond het dus heerlijk om boeken te krijgen!

Mijn ‘all time favorite’ is onze goeie ouwe Nijntje, die ik in Benja’s eerste maanden zo veel heb voorgelezen dat ik ze uit mijn hoofd ken. Hieronder nog een paar boeken die ik graag met Benja lees, voor als je inspiratie nodig hebt.

Ook favoriet bij ons thuis zijn de kartonnen boekjes over Gonnie het gansje. Bijvoorbeeld deze: Gonnie & vriendjes.

En ken je de prentenboeken van Charlotte Dematons al? Die zijn sowieso leuk om te geven en blijven heel lang leuk voor kinderen. Alle boeken van haar zijn prachtig, kies bijvoorbeeld voor dit zoekboek: De gele Ballon.

5. Grote-mensen-boeken – omdat ze vast wel eens een hart onder de riem kan gebruiken (en hij ook!)

Zeker de eerste periode met zo’n kleintje vond ik best heftig. Tips van ervaren moeders, harten onder de riem en de mogelijkheid om mijn ervaringen op te schrijven (zo leuk om nu terug te lezen!) hielpen mij erdoorheen. Dit zijn mijn favorieten:

 • Natuurlijk het lijfboek van de club Relax mama! (Omdat ze nu eindelijk echt bij de club hoort!)

 • Perfecte moeders bestaan niet om teleurstellingen te voorkomen. Want volgens mij wil iedereen een perfecte moeder zijn, maar lukt dat niemand (en dat is helemaal niet erg!)

6. Toffe invul- en plakboeken – omdat alles te snel gaat en je alles wilt onthouden

En omdat wij van de club zo’n fan zijn van Uitgeverij Snor ook twee invulboeken van Snor.

 • We wensen je… is een kraambezoek-boek waarin iedereen die op kraambezoek komt persoonlijke wensen voor jouw nieuwe mini-me kan opschrijven. In het boek vind je grappige, leuke vragen aan het bezoek en de kraamhulp en lekker veel plek om foto’s te plakken en je eigen commentaar op te schrijven.

 • Babyplakboek: Als je net moeder of vader bent van een kersverse baby, dan denk je misschien nog dat je je deze periode de rest van je leven zult herinneren. Maar man, wat vergeet je alles snel. Zo’n plakboek is dus écht leuk. En dan vooral eentje die ook nog eens heel leuk is. Zoals deze van Uitgeverij Snor!

7. Handzeep en handcrème – omdat schuurpapier en baby’s niet zo lekker combineren

Acht luiers op een dag verschonen betekent zestien keer je handen wassen. Geloof mij, de handen van een bouwvakker lijken van fluweel, vergelijken bij die van een pas bevallen vrouw. Niks geen overbodige luxe, een verzorgende handzeep en vette maar snel intrekkende handcreme vallen in deze periode in de categorie ‘eerste levensbehoefte’.

8. Mooie bos bloemen – omdat je buiten zo een beetje naar binnen haalt

Met een pasgeboren baby zit je vaak dagenlang binnen. Bij mij kwamen op een gegeven moment de muren op me af. Tot een vriendin met een groot veldboeket voor de deur stond. Ons hele huis én ik fleurde ervan op.

9. Bijdrage op de spaarrekening – omdat kinderen de hoofdprijs zijn én kosten

Sommige dingen wil je als ouders eigenlijk niet weten. Bijvoorbeeld dat een kind van kraambed tot studentenkamer ongeveer een ton kost… Voor al het bezoek dat wel van dit feitje op de hoogte is: stort een bijdrage op de spaarrekening van de baby. Ik kan geen nuttiger cadeau bedenken. Ook een goed idee: open zelf een spaarrekening voor de baby en stort er jaarlijks een bedrag op.

10. Gepersonaliseerd cadeau – want zelfs je naam is mooi

Een naam kiezen, ik vond het echt een opgave. Zeker omdat Joost en ik niet helemaal op één lijn zaten (hij koos oer-Hollands, ik ging voor wat originelers). Toen we het eens waren over de naam Benja, wilde ik het liefst van de daken schreeuwen dat onze zoon zo ging heten. Cadeaus waar zijn naam in is verwerkt, zoals deze naamslinger, een gepersonaliseerde Donald Duck of dit voorleesboek zal ik daarom ook nooit wegdoen.

Een cadeau waar het geboortekaartje in is verwerkt, is volgens mij ook altijd een schot in de roos. Bijvoorbeeld deze herinneringenbox of dit stoeltje.

11. Kippentraining of dosis girlpower – omdat iedereen blij wordt van een ander helpen

Ik geef direct toe: hoe leuk ik alle cadeaus ook vond, zonder was ik net zo gelukkig geweest met iedereen aan wie ik Benja kon showen. Een cadeau waarmee je iemand anders helpt, is daarom vaak net zo welkom. Geef bijvoorbeeld een kippentraining of een dosis girlpower. Hoe bijzonder is het dat de baby met zijn of haar geboorte de wereld op deze manier nu al een stukje mooier maakt?

12. Kraammand – omdat keuzestress een serieus probleem kan zijn

Vind je het net als ik een onmogelijke opgave om uit alle leuke dingen één cadeau te kiezen? Maak dan een mand met allemaal (kleine) cadeautjes. Zeker als je praktische dingen (speen, sudocreme, slabbetjes, kleding) afwisselt met speelgoed of voorleesboekjes zorgt jouw keuzestress voor een week lang feest!

13. Schapenvachtje – als je iets meer geld wilt uitgeven

Het kost iets meer, maar het is zooooo fijn. Zo’n klein zacht schapenvachtje waarmee je je baby overal kunt neerleggen. En in de koude maanden kun je zo’n vachtje ook in de kinderwagen leggen voordat je naar buiten gaat, Echt heel erg fijn!

Maar de allerbeste tip die ik kan geven is: vraag aan de kersverse ouders waar ze behoefte aan hebben. De verrassing is misschien wat minder groot, maar wat was ik blij met alle gekregen spullen die we anders zelf hadden moeten kopen. En heeft de baby een grote broer of zus? Vergeet dan niet wat (kleins) voor hem of haar mee te nemen. Want niet alleen net-bevallen vrouwen, ook kinderen worden heel vrolijk van cadeautjes uitpakken.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Hannie 11 december 2017 at 23:51

  Wat een bullshit…een combinatie van reclame en dingen die er echt niet toe doen!!!!Wees blij dat je bevallen zonder dat er echt iets is gebeurd….wees blij met je gezonde kind….en hoop dat er in de aankomende jaren niks gebeurd waarbij je kind alsnog gehandicapt wordt of jaren later opeens een diagnose krijgen. Geniet van gezondheid en normaliteit!!!!

 • Reageer Monique 8 april 2019 at 08:54

  Heh gezellig Hannie, mocht je dit ooit nog lezen: je maakt de wereld weer een stukje pessimistischer met je reactie, waarvoor dank! Anders maak jij even een leuk blogje over dat een fruitmand of een kaarsje aansteken een goed idee is als cadeau.
  Ik vond er, om de sluikreclame heen lezend, wel leuke ideeen bij staan.

 • Reageer Ellis 14 september 2019 at 06:31

  Net als hannie van normaliteit mag houden, mag elke andere mama onwijs genieten van al die heerlijke cadeaus.
  Ik ga morgen op kraambezoek en heb leuke ideeën opgedaan in het artikel!
  Niet alle mama’s hebben behoefte aan 6.000 rompertjes en zelfgebreide sokjes.
  De grote zus krijgt in dit geval een boekje van me (groep 3) om kleine zus voor te lezen. Voor grote broer lezen we nog even verder.

 • Laat je reactie achter