Lees

Zo krijg je een taakverdeling die naar je zin is

In mijn boek Mom You Can concludeerde ik al dat hét perfecte plaatje om werk en gezinsleven te combineren er niet is (bummer!). En er bestaat ook niet zoiets als een goede of een verkeerde onderlinge taakverdeling. Dat werd mij ook weer duidelijk toen ik de resultaten zag van het wasonderzoek dat ik hier op de Club deed in samenwerking met wasmiddelen-merk Lenor. Het belangrijkste is dat er een verdeling is die bij je past.

Uit mijn onderzoek naar wie bij jullie thuis de was doet blijkt dat 74% van de moeders hoofd wasmachine is en dat bij (slechts) 9% de partner het doet (ik ben dus een uitzondering!). Bij 13% van de gezinnen doen beide partners het en bij de resterende 4% gaat het anders. Daar helpen de kinderen bijvoorbeeld mee of is er überhaupt geen partner die iets kan doen. En wat blijkt ook? Voor velen van jullie is het helemaal goed zo.

“Ik doe de was hoor! Heeeeeerlijk!” schreef Natanja onder mijn post. En Roxanne schreef: “De was is heilig bij mij. Er mag niemand anders aankomen.” Maar er zaten ook wel types als ik tussen, zoals Moniek: “Mijn man doet al 20 jaar de was. Eerst was ik het, maar tegenwoordig is hij een expert. En heeft hij hele schema’s, dus ik mag me er niet mee bemoeien en zeker geen wasje tussendoor doen.”

Geen vaste formule

Hoe jij het samen met je partner doet (als je die hebt, tenminste), daar is geen vaste formule voor. De formule die bij jullie past, kunnen jullie alleen maar zelf bedenken. De vraag is natuurlijk wel: zijn jullie op dit moment beiden tevreden met hoe je het samen doet?

Francesca wilde het anders

Toen ik me vorig jaar voor het boek in dit onderwerp aan het verdiepen was, zag ik op Instagram een story voorbijkomen van foodblogger en moeder Francesca van Berk. Ze vertelde in haar story’s dat zij en haar man een ‘omdraaiweek’ hadden georganiseerd. Ik was getriggerd en vroeg haar hoe en wat. Ze vertelde me dat zij en haar man de huishoudelijke taken en zorgtaken ‘op papier’ vrij gelijkwaardig verdeeld hadden, maar dat zij steeds vaker het idee kreeg dat ze meer deed dan haar man. Francesca: ‘Toen we het er een keer grappend over hadden met vrienden, bleek hij dat ook te denken, gezien alle taken die hij oppakt. Ik had het gevoel dat we die onderhuidse onrust alleen konden wegnemen als we als het ware in elkaars huid zouden kruipen en afstand zouden nemen van onze eigen patronen.’

Toen besloten ze een week lang eens alle taken – met uitzondering van hun werk – om te draaien. Van kinderen naar school brengen, de was, boodschappen doen, koken, langs de lijn staan tot leesouder zijn op school. ‘Het begon als een grapje, maar het leek me wel een mooie uitdaging. Vaak worden de taken thuis stilzwijgend verdeeld en worden dingen na jaren toch meer voor lief genomen. Dan wil in drukke tijden het begrip voor elkaar nog wel eens verwateren.’

Zo begonnen ze aan hun omdraaiweek. Met slechts één regel: laat de ander jouw taken doen en bemoei je er niet mee. Na die week trokken ze een goede fles wijn open en evalueerden hun experiment. Francesca: ‘We bespraken taakverdeling op basis van tijd, behoefte, zin en onzin. En beseften dat we in tien jaar nog nooit zo’n gesprek hadden gevoerd. We kwamen tot een aantal belangrijke ontdekkingen, waardoor we een paar dingen gingen aanpassen.’

Vier leerpunten voor Francesca van de omdraaiweek:

 1. Francesca ontdekte dat ze ermee mag ophouden alles perfect gedaan te willen hebben, omdat niemand dat van haar verwacht behalve zijzelf.
 2. Ze ontdekten dat sommige dagindelingen onhandig waren (wie doet wat op welke dag?). Door kleine aanpassingen krijgt Francesca nu veel meer lucht.
 3. Francesca ontdekte welke taken haar man en zij juist wel graag doen en willen behouden.
 4. Ze kregen (nog meer) begrip voor elkaar en hebben meer inzicht gekregen in de ‘zwaarte’ van elkaars taken.

Doe mee en maak kans op het Lenor-waspakket

Wil jij ook een keer de balans opmaken in het huishouden? Samen met Lenor wil ik je dan graag uitdagen ook eens een paar ruil-je-taken-dagen in te lassen. Kijk samen met je partner naar de taken die op je bordje liggen en draai de boel eens om. En volgens de leerpunten van Francesca heel belangrijk: laat elkaar hier volledig in vrij. Bespreek na deze week jullie bevindingen en ga samen na of je iets wilt veranderen! Doe je mee? Spreek hieronder je intentie uit en maak kans op één van de 20 Lenor-waspakketten die ik mag verloten. Het pakket bestaat uit pods, parels en wasverzachter in de zeebries-lijn die samen zorgen voor een ultieme waservaring en je was echt superlekker laten ruiken. Dus….Wie gaat de was doen tijdens de ruil-je-taken dagen?

In het kader van wat taken ruilen heb ik deze week mijn wasmachine-moment al gehad. Gelukkig blijkt de wasmachine een knop ‘donkere was’ te hebben en kwam ik er met deze infographic van Lenor ook helemaal uit. Een kind doet de was!

Meer over de omdraaidagen van Francesca in Mom You Can en de Podcast!

In aflevering 8 van de Mom You Can podcast praat ik met mijn co-host Sanne Windey en Francesca van Berk over hoe wij thuis de taken verdelen. In deze aflevering die als titel heeft “wees een team (en geen concurrenten)” vertelt Francesca vertelt hoe ze erachter kwam dat ze sommige dingen eigenlijk anders wilde en wat ze toen gedaan heeft. Sanne Windey bekent dat haar man eigenlijk alles doet (behalve baren) en we bespreken wat het geheim is van succesvolle stellen.

Luister nu de Mom You Can-podcast via de player op deze site, of via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app.

Mom You Can – het boek

Alles over hoe je samen een sterk team vormt en nog meer leerpunten van Francesca staan ook in mijn boek Mom You Can. In dat boek bespreek ik negen succesfactoren die kunnen zorgen voor meer geluk in werk en moederschap. ‘Wees een team (en geen concurrenten)’ is de 8e succesfactor. Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Wil je blogs lezen over de eerste 7 succesfactoren? Die vind je hier.

Kom naar de Mom You Can-groep voor meer achtergrond-info en om ervaringen te delen.

Wil je meedoen met de challenges die bij de Mom You Can-succesfactoren horen? Speciaal hiervoor heb ik de Mom-You-Can-Facebook-pagina aangemaakt. Een besloten pagina waar ik de Mom You Can-challenge ga delen. Waar ik korte achtergrondinformatie zal geven, interessante filmpjes deel, en per aflevering één of twee uitdagingen geef. Maar waar jullie ook met elkaar jullie successen, vragen of struggles kunnen delen. Want we zijn tenslotte niet voor niets een club. Samen weten we meer. Samen zijn we sterker! Zin om mee te doen? Sluit je dan hier aan bij de Mom You Can-groep!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

10 Reacties

 • Reageer Alice Ermes 26 augustus 2020 at 10:43

  Wij hebben omruil-jaren.
  Voorheen was mijn man altijd van 5 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds van huis voor zijn werk.
  Dus kwamen de meeste taken op mij neer. Wel kookte hij altijd in het weekend, en deed dan ook de was en mij een uurtje kindvrij houden (vooral dat laatste, heerlijk).
  Nu werkt hij van 6-3 (ochtend-middag), en ik van 4-6 (avond-nacht).
  Hij kookt nu doordeweeks, ik in het weekend, hij doet de was, stofzuig en dweil.
  Wel merk ik dat grotere klussen te vaak blijven liggen (ramen wassen, grote sopbeurten).
  We vinden het beiden wel goed zo.
  Over een jaar is het misschien weer helemaal anders. Go with the flow, ook huishoudelijk.

 • Reageer Nikki 26 augustus 2020 at 12:34

  Mijn man werkt onregelmatig. Dus op zijn vrije dagen doet hij de was (soms met enige aanwijzing, 17 wasjes precies op kleur is echt echt niet nodig 😅🙊), maar zo precies de juiste verdeling. Overigens is hij ook nooit te beroerd een was op te hangen of op te vouwen 🙂

 • Reageer Amarens 26 augustus 2020 at 14:13

  Als wij gaan omdraaien dan moet ik mijn klusskils wel eerst verbeteren. Want terwijl ik veel in het huishouden doet, knapt hij met zijn twee rechterhanden ons huis op…. dus ik klaag niet :). Maar omdat we allebei full time werken is het zeker zinvol af en toe stil te staan of de balans voor beide nog goed is. Ik ga het gesprek aan en zal eens onderzoeken of er een ruil experiment kan ontstaan.

  Daarnaast smacht ik op dat Lenor pakket want wat ik doe…. m’n donkere was komt altijd muf uit de machine. Dus wie weet biedt dit pakket daarvoor uitkomst 🙂

 • Reageer kayleigh 26 augustus 2020 at 15:04

  Ik ben “thuismanager”, dus als we gaan ruilen dan mag ik 40 uur als timmerman aan de slag en mag mijn man 500 wassen per dag draaien!
  Kijken of hij dan nog steeds zijn sokken en andere kledingstukken op de grond laat liggen, 5 handdoeken per douchesessie gebruikt of regelmatig per dag omkleden haha!
  Ook vraag ik me af of de was er wel goed uitkomt, nee laat ik het maar lekker zelf doen haha!

 • Reageer Silke Giezen 26 augustus 2020 at 15:18

  Mijn man en ik doen beiden de was. ‘Omruildagen’, zijn dan wat lastig. Momenteel werkt hij meer dan fulltime en ben ik ivm corona bij huis komen te zitten, dus automatisch liggen de taken nu bij mij.
  Heel veel problemen met de was heb ik niet. We hebben een fijne machine met veel verschillende wasprogramma’s, ideaal! Manlief gebruikt eigenlijk altijd hetzelfde programma en vergeet nog wel eens dat hij de standaard instelling van 60 graden moet aanpassen 😉 en ik mij maar afvragen hoe het kan dat de kleding van de kinderen zo snel te klein zijn 🙂

 • Reageer Afra Peeters-Stans 26 augustus 2020 at 15:37

  Mijn man en ik doen eigenlijk het huishouden samen, net diegene die er tijd (en zin) in heeft doet de was, ruimt de vaatwasser uit en maakt het huis schoon. Gelukkig zijn we eigenlijk allebei wel schone types, dus het verslonst eigenlijk niet… wel zijn er uiteraard taken die wel altijd bij mij liggen, zoals het regelen van cadeautjes en de planning voor de activiteiten van de kinderen, taxi-chauffeuren naar de verschillende sportactiviteiten en de befaamde “woensdagmiddag”.. Daarentegen is mijn man vaak “chef voeding” en regelt ontbijt, lunch en kookt het avondeten als hij op tijd thuis is (en zo niet, dan doe ik het…). Boodschappen doen is dan ook echt zijn ding, daar bemoei ik me niet mee… We hebben het eigenlijk best goed geregeld….
  En in principe doen we dus al een beetje aan ruiltaken…
  Wat betreft het waspakket van Lenor: dat zouden we graag winnen, want met 3 kinderen en weet-ik-hoeveel sportactiviteiten per week, staat de wasmachine bij ons eigenlijk niet stil…en ik ben wel benieuwd naar die heerlijke geuren!

 • Reageer Inge Masselink 26 augustus 2020 at 18:06

  Als in ‘een kind kan de was doen’ leer ik mijn dochter van bijna 7 (we zijn met ons tweeën) graag hoe het werkt, zonder verwachtingen. Wie weet wat ik met haar kan ruilen… was sorteren tegenover haar kamer opruimen? Op de knopjes drukken tegenover de fiets binnen zetten? Ik voorzie een leuke uitdaging!

 • Reageer Patty 26 augustus 2020 at 20:50

  Momenteel zit ik echt in mijn after-nesteldrang fase. En ja dat is een woord haha. Bijna 2 maanden geleden bevallen dus uiteraard doe ik nu ik thuis ben veel meer in huishouden. En vooral de was is mijn doel zo lekker mogelijk te laten ruiken (heb ideale wasmiddel voor kleur nog niet gevonden). Wel doet de man de wasmachine aan maar wel als de wasmand vol staat voor zijn voeten 😉

  Ik ga het idee van omruildagen zeker is uitproberen. Zijn rol thuis is hoofd-tuinman dus dan moet nog wel enigszins goed komen.

 • Reageer Tanja 27 augustus 2020 at 19:18

  Wát een goed idee! Mijn vriend denk ook dat hij alles doet, maar als ik dan opsom wat ik ook alweer doe, beseft hij dat ook wel weer. Zo kan ik ook eens een weekje stilzitten 😂
  We gaan komend weekend verhuizen, dus goed idee voor in het nieuwe huis; nieuwe taakverdeling!

 • Reageer Inge 29 augustus 2020 at 06:08

  Omruilen, nog nooit aan gedaan🙈…
  Tijd voor een rigoreuze verandering dus! Dan maar wat kleren gekrompen of wat dan ook ;), tijd voor actie!
  Ik op de bank en hij bij de wasmachine knoppen:)
  Een kind kan de was doen zegt men toch? We shall see!💪🏻
  Net verhuisd dus tijd dat mama wat meer taken aan manlief geeft. Hoppa!💪🏻💃

 • Laat je reactie achter