Lees, Relax

Wat lezen wij deze zomer? 14 boekentips van ons!

Het is weer tijd voor onze jaarlijkse boekentips. Net als vorig jaar heb ik de moeders uit het bloggersteam van de club gevraagd wat zij van plan zijn te gaan lezen. Ze kwamen allemaal met totaal iets anders en ik moet zeggen dat het mij echt op ideeën heeft gebracht. Ik boek denk ik nog maar een weekje bij 😉

Elsbeth leest Max, Mischa & het Tet-offensief, en De Straat

Een paar weken geleden kocht ik het boek Max, Mischa & het Tet-offensief al. Eerlijk gezegd kocht ik het zonder dat ik wist waar het over gaat. Maar het feit dat het boek van de maand bij DWDD was, én dat iemand zei dat het beter is dan Een klein leven maakte dat ik hem blind durfde te kopen. Inmiddels heb ik gelezen dat het coming of age-boek is, dat zowel de Vietnam-oorlog wordt aangetikt als het festival Burning man én de aanslag op de Twin Towers, en dat het ‘een hypnotiserende vertelling’ is ‘die vele decennia en continenten omspant’. Het klinkt mij als muziek in de oren.

Verder ligt De Straat op mij te wachten. Ik ben heel benieuwd naar dit boek dat al in 1947 werd geschreven door Ann Petry en nu opnieuw is uitgebracht. De Straat was de eerste bestseller van een Afro-Amerikaanse. Het gaat over een jonge, zwarte, alleenstaande moeder Lutie Johnson in New York. Ze woont met haar achtjarige zoon Bub in een klein flatje in 116th Street in Harlem en is vastberaden om ‘de straat’ te ontvluchten. Door alles rondom #blacklivesmatter, ben ik me er de afgelopen weken flink bewust van geworden dat ik nog heel wat heb te leren over hoe het leven is of was voor mensen met kleur. Ik heb daarom veel zin in dit boek, waarover ik alleen maar mooie dingen lees.

Miloe leest De Achtbaantester

Miloe: ‘Toen ik las over het boek De achtbaantester van Nancy Olthoff dat wordt uitgegeven bij Orlando, waar ook mijn boek Daar praten wij niet over zal verschijnen, wilde ik het meteen lezen. De intrigerende titel en de beschrijving maakte me nieuwsgierig. De achtbaantester gaat over Herman die een beetje anders is, en ik heb een zwak voor mensen die een beetje anders zijn. Hij duwt bovendien alles wat pijnlijk is weg, ook een thema waar ik graag over lees, en die ingrediënten gecombineerd met knikkerbanen en suikerspinnen maken dat ik het debuut van deze schrijfster deze zomer erg graag wil gaan lezen!’

Sanne W. leest Drift en Eens ging de Zee te keer

Sanne: ‘Ach, de liefde, daar zouden ze eens over moeten schrijven. Drift verscheen in 2018 en staat al een tijd op mijn wil-ik-lezen-lijst. Het gaat over een jonge vrouw die wegloopt bij haar jeugdliefde en alleen haar dagboeken meeneemt. De recensies waren zeer lovend. Een boek dat omschreven wordt als ‘een genadeloze roman, met bittergeestige en hartverscheurende scènes’ en ‘het is de taal, de aandacht voor het woord, waardoor je deze roman verslindt’, wil ik graag lezen.

Ik ga steeds meer non-fictie lezen. Ik vond dat altijd alleen iets voor heel slimme mensen of mijn vader. (Of die heel slim is, laat ik even buiten beschouwing.) Tegenwoordig lees ik met veel plezier een biografie of familieverhaal. Eens ging de zee hier tekeer lijkt me ook erg interessant. Leven met water zit in ons Nederlandse dna en ik ben benieuwd naar de verhalen over de families die leefden aan de Zuiderzee en wat het met hen deed toen de Afsluitdijk er een zoetwaterplas van maakte.’

Cezanne leest Bonuskind

Cezanne: ‘Deze zomer ga ik Bonuskind van Saskia Noort lezen. Het boek wordt getipt als hét zomerboek van 2020, maar ik heb die aanbevelingen niet nodig. Ik heb al haar boeken gelezen, volg haar op Instagram en vind haar een inspirerend voorbeeld. Ze combineert succesvol schrijverschap met moederschap en is na al haar bestsellers nog steeds een frisse, eigentijdse wind in literatuurland. Ze strijdt voor meer eigentijdse schrijvers op de literatuurlijsten van de middelbare school, iets wat ik van harte toejuich. Haar nieuwe boek, Bonuskind, lijkt me weer veelbelovend. Een verdwenen moeder, een bezorgde dochter, een foute man…ik weet zeker dat ik ook dit boek weer in één adem uitlees.’

Sanne P. leest Labyrint

Sanne: ‘Mijn keuze is eigenlijk niet zo verrassend. Ik lees al twee jaar tijdens de zomervakantie Esther Verhoef. Gelukkig kan ik deze traditie voortzetten, want ze heeft net een nieuw boek geschreven: Labyrint. Dit keer geen spannend plot waar ik me uren in kan verliezen, maar dertien meeslepende verhalen waarmee ze de lezer ‘alle hoeken van het thrillergenre laat zien’, zo lees ik op de achterflap. Normaal gesproken laat ik korte verhalen altijd links liggen, want voordat ik er dan lekker inzit is het alweer afgelopen. Maar omdat deze zomer toch alles anders is dan normaal – niet naar het buitenland op vakantie, een nieuw huis – betreed ik ook op het boekenvlak een ander pad. Ik ben benieuwd of dit uitstapje voor herhaling vatbaar is.’

Lisa leest Woman van Lucy Woesthoff

Lisa: ‘Op de vraag “wat lees je deze zomer?” was mijn voornemen te kiezen voor een lekker zoetsappige roman. Zo eentje waarin je verdrinkt. Mijn aandacht tijdens het zoeken naar het zoetste exemplaar werd echter telkens afgeleid door het boek Woman, van Lucy Woesthoff. Woman is een boek dat de magische band tussen vrouwen omschrijft. De kracht tussen vrouwen is het maken van verbinding, van vrouw tot vrouw. Want mannen zijn fantastisch maar vrouwen, sorry mannen, zijn magisch.

Maar dit boek drukt je ook met de neus op de feiten omdat vrouwen nou eenmaal niet altijd lief voor elkaar zijn. En het duwt de vrouwenneuzen vervolgens dezelfde kant uit omdat vrouwen elkaar het beste begrijpen, opvangen, helen én verder brengen. Een ode aan alle vrouwen. Ik heb er zin in.’

Inge leest De dag dat ik mijn naam veranderde

Inge: ‘Ik heb mijn e-reader nieuw leven ingeblazen en ga De dag dat ik mijn naam veranderde lezen. Ik las een interview met de schrijfster Bibi Dumon Tak in Volkskrant magazine en het onderwerp triggerde me. Het gaat over een Anna die haar zus verliest en vervolgens niet aan rouwen toekomt. Er moet van alles gebeuren. Het gaat over macht en onmacht, over liefde en dood, over rouw en wraak en het is gebaseerd op een waargebeurde familiegeschiedenis. Niet echt lichte vakantiekost geloof ik, maar het lijkt me wel prachtig.’

Natanja leest Mijn moeders strijd en De tweede Berg

Natanja: ‘Murat Isik is met zijn boek is Wees Onzichtbaar alom bewierookt. Ik ben dan ook heel benieuwd naar dit volgende boek, dat vertelt over de ‘emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur, die zich verzet tegen haar achtergestelde positie als vrouw en probeert de regie over haar leven in eigen hand te nemen’. Ik smul van verhalen van krachtige vrouwen uit culturen die mij onbekend zijn. En loskomen uit een achtergestelde positie, dat juicht de feminist in mij altijd toe. Mijn moeders strijd staat zeker op de lijst! 

Ik ben nogal van de zelfhulpboeken (om vervolgens na het dichtslaan ervan alsnog maar wat aan te rommelen). Niks fijners dan op de camping je tegoed doen aan de inzichten van een ander, en je voor te nemen het na de vakantie écht állemaal ánders te doen! Het volgende boek trok daarom mijn aandacht; De Tweede Berg van David Brooks. ‘De zoektocht naar een zinvol leven’, staat eronder, nou, die eindigt natuurlijk nooit. De kritieken zijn positief, ik zag vier sterren in de reviews staan, dus ik zou zeggen: doe mij dat rijke en voldane leven dat hierin wordt beloofd!’

Daniëlle leest Pingping

Daniëlle: ‘Deze zomer lees ik Pingping van Mariët Meester. Het avontuur dat hoofdpersoon Lily gaat beleven spreekt mij aan. Op zoek naar een eenvoudiger bestaan, wordt ze geconfronteerd met mensen die juist het tegenovergestelde zoeken en geld najagen. Hebben of zijn, dat is de vraag waar deze roman om draait. En dat is een vraag die ik mezelf ook vaak stel. Ben benieuwd.’

Krissie leest De jongen, de mol, de vos en het paard

“Al meerdere keren kwam ik op social media prachtige tekeningen met quotes tegen uit het boek De jongen, de mol, de vos en het paard. Telkens waren die teksten zó raak! Na de bizarre maanden die we achter de rug hebben ben ik er echt aan toe een mooi en hoopvol boek te lezen. De jongen, de mol, de vos en het paard is een modern sprookje voor jong en oud. Honderd illustraties met poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen een jongen en drie dieren. Samen leren ze allerlei lessen die heuse levenswijsheden blijken te zijn. Ik kijk er nu al naar uit om dit boek te lezen op de camping in Zeeland waar we met zijn vieren een weekje naartoe gaan deze zomervakantie. Wegdromen bij dit boek vol positieve boodschappen; ik heb er zo’n zin in!”

Tot slot: heb je deze al gelezen?

Denk je: nou zo’n heel boek, daar kom ik echt niet doorheen?Dan is ons Club-columnboek Die andere moeders doen ook maar wat natuurlijk helemaal geschikt. Heb je zo’n vakantiedag waarop je het ene moment je kroost nog wilt doodknuffelen, maar ze vijf minuten later het liefst met tent en al enkele reis naar huis wilt sturen, pak dan dit boekje erbij en verstop jezelf achter het wc-gebouw. Lees en ontdek: die andere moeders doen ook maar wat. Echt! (en: hij is maar €9,99)

Heb je nog meer boekeninspiratie nodig? Vorig jaar maakten we dit blog met boekentips. Misschien staat daar nog iets van je gading tussen! 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Luversa 18 juli 2020 at 08:11

    Mooie tips mét diversiteit. Nice 👍🏽

  • Laat je reactie achter