Relax

Wat lezen wij deze zomer? 12 boekentips van ons!

Het is weer tijd voor onze jaarlijkse boekentips! Ik vroeg ‘die andere moeders’ uit ons bloggersteam wat zij van plan waren te gaan lezen en samen komen we tot deze fijne lijst van vakantieboeken.  Heb je zelf nog een toptip? We horen het graag.

Elsbeth leest De bijenhouder van Aleppo

Ik kreeg dit boek van mijn buurvrouw Maaike die hem zelf ademloos heeft gelezen. De bijenhouder van Aleppo is het verhaal van Nuri en Afra die moeten vluchten uit Aleppo als ze alles al zijn verloren: hun zoontje Sami, hun bezittingen en bijenvolken. Samen beginnen ze aan hun vlucht uit Aleppo, en hopen Engeland te bereiken. Volgens Maaike heel confronterend om te lezen hoe zo’n vlucht nou eigenlijk echt is en hoe onmenselijk het vluchtelingenbestaan is. Het verhaal gaat over de liefde tussen Nuri en Afra, hun liefde voor Sami, de liefde van Nuri voor bijen en over de verschrikkingen die ze tijdens hun vlucht meemaken. Ik was eigenlijk al overtuigd toen ik de mooie cover zag.

Ik ga trouwens nog meer lezen deze zomer, bijvoorbeeld het boek van Joël Dicker dat Miloe hieronder als tip geeft. En op dit moment luister ik naar ’t Hooge Nest. Dankzij de bindende tip van Sanne hieronder.

Sanne W leest Liefde, als dat het is en ’t Hooge Nest – Roxane van Iperen

Sanne: “Deze gaat niet op mijn lijst, want ik heb ‘m al gelezen. Maar jij móet ‘m wel op je zomerlijst zetten. De schrijver Roxane van Iperen woont in een prachtig huis in Naarden, genaamd ’t Hooge Nest. In ’t gelijknamige boek vertelt ze de bijzondere geschiedenis van het huis. De Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper runnen er namelijk één van de grootste onderduikadressen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is non-fictie, maar is geschreven als fictie. Ik vond het een ontzettend indrukwekkend en meeslepend verhaal. Ik wilde de hele tijd stukken voorlezen aan mijn lief en kon het maar moeilijk wegleggen. Juist omdat het ook heel feitelijk is, maken sommige fragmenten extra indruk. Lezen!

Op de site hebban.nl kun je een account aanmaken en bijhouden welke boeken je hebt gelezen, nog wil lezen of nu aan het lezen bent. Daar heb ik al een hele tijd het boek Noodweer van Marijke Schermer op mijn verlanglijstje staan, maar je weet hoe het gaat met boeken: er komen altijd alleen maar méér boeken bij. Nu is van Schermer alweer een nieuw boek verschenen: Liefde, als dat het is. Ik vind de titel al prachtig. Het boek gaat over een scheiding en wordt verteld vanuit verschillende perspectieven, de ex-partners, de nieuwe minnaars en de dochters. Het NRC schreef er een lovende recensie over waarin haar personages zo echt en herkenbaar genoemd worden en dat je voor allemaal wel iets voelt en wordt er geschreven: “Marijke Schermer is heel goed in het tonen van iets kleins waaruit een tragische waarheid spreekt.” Nu al zin in!”

Miloe leest De goede zoon en De verdwijning van Stephanie Mailer
Miloe: “Ik zat in de auto toen ik een radiospotje hoorde over De goede zoon.De schrijver vertelde zelf over zijn boek, ik weet niet eens meer precies wat hij zei, alleen dat de thematiek en de manier waarop hij sprak me intrigeerde. Nooit eerder las ik iets van Rob van Essen, en toen ik thuis kwam, Googelde ik zijn naam. Hij bleek tot een van de beste schrijvers van Nederland te worden gerekend, en zijn werk doet denken aan dat van de Japanse schrijver Haruki Marukami. Aangezien ik een groot fan ben van zijn boeken, wist ik dat dit De goede zoon deze zomer mee moest op vakantie. Het boek gaat over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder. Ik weet niet of ik er heel vrolijk van word straks op mijn strandbedje, maar gelukkig is dat, ook op vakantie, voor mij niet per se een criterium voor een goed boek.

De vorige twee boeken van Joël Dicker, De waarheid over de zaak Harry Quebert en Het boek van de Baltimores heb ik verslonden. Dikke, meeslepende pillen over verdwijningen en intriges. Toen mijn man thuiskwam met het derde boek van Dicker, De verdwijning van Stephanie Mailer maakte ik het hem dus meteen afhandig. Intussen ben ik halverwege en zie ik elke avond uit naar het moment dat ik weer verder mag lezen. Dicker houdt net als in zijn vorige twee boeken de spanning constant hoog, en elke bladzijde die je omslaat geeft je het gevoel dat je dichter bij de oplossing van het geheim komt. Tipje: koop ‘m als e-book, zeker als je gaat vliegen, dat scheelt een hoop gewicht!

Sanne P. leest Façade

Sanne: “Twee jaar geleden kreeg ik tijdens onze vakantie in Frankrijk Nazomer van Esther Verhoef voor m’n verjaardag. De dagen erna bracht ik door op het ligbed voor onze stacaravan – ik had alleen nog oog voor de letters op het papier (sorry Joost en Benja). Dit jaar gaan we weer naar Frankrijk. En toevallig heeft Esther Verhoef net een nieuw boek uitgebracht: Façade. Het verhaal gaat over jonge moeder Iris van der Steen die na een pijnlijke scheiding tijdens een roadtrip richting Portugal de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong ontmoet. Alleen is hij niet wie hij zegt te zijn… Ik stort me aankomende zomer dus op deze thriller. Hopelijk worden Joost en Benja daar net zo blij van als ik.”

Inge leest Zondagskind

Inge: “Ik kan het interview met Judith Visser bij ‘Pauw’ nog zo goed herinneren! Ze was uitgenodigd om over ‘Zondagskind‘ te vertellen, het boek dat ze geschreven had. Het gaat over een meisje dat opgroeit met het syndroom van Asperger in een tijd dat nog bijna niemand ervan gehoord had. Over háár dus. Over toen ze nog een klein meisje was dat van de wereld om haar heen maar weinig begreep. En terwijl ze vertelt hoe het voor haar is, dat elke vorm van contact maken met andere mensen een enorme opgave is, dat het sociaal wenselijke van aankijken en iemand antwoorden, voor haar totaal niet vanzelfsprekend is, ligt haar hond de hele tijd aan haar voeten. Zodat ze rustig blijft, zodat ze weet dat het goed komt. En terwijl ze praat, zie je dat Jeroen Pauw echt zijn best doet haar te volgen, maar tegelijkertijd zie je óók het ongeloof in Jeroen Pauws ogen: hoe dan? Hij begrijpt het oprecht niet. En dat is ook niet zo gek, want Asperger is best heel complex. Ik zag vooral een heel mooie, innemende, kwetsbare, eerlijke, grappige en dappere vrouw dat ik direct besloot: dát boek wil ik lezen! En dat ga ik deze zomer doen!”

Elise leest deze zomer… Niets.

Elise: “Het is eind februari. Ik zit op een bankje in mijn badpak. Voor mij strekt zich een zee uit die ik niet goed ken, omdat het een zee aan de andere kant van de wereld is. Als ik goed kijk, zie ik nog een stukje skyline van Sydney, de stad waar ik twee weken ben. Vanochtend heb ik een willekeurig pontje gepakt en ben ik hier beland, in Watson’s Bay. Een baai vol rustig zwemmende bejaarden en verder geen vertier. Mijn man en drie kinderen liggen al in bed, bij hen is het nacht. Ik hoef er niet uit als een kind huilt. Ik hoef morgen niet op te staan om 7 uur. Ik hoef de rest van de dag niet eens van dit bankje af te komen. Ik hoef niets.

Dat gevoel – dat ik eenmaal thuis natuurlijk à la minute weer kwijtraakte – daarover gaat Niets, van Maaike Helmer. Ze is journalist en founder van Stressedout.nl, het eerste online magazine over stress. In Niets vertelt ze haar persoonlijke verhaal – van haar pestverleden, haar internationale modellencarrière, diabetes diagnose tot haar journalistieke loopbaan en uiteindelijk de burn-out die haar wakker schudde. Niets belooft je te inspireren om meer rust te integreren in je dagelijkse leven. Ook als je níet op een bankje in Australië zit.”

Danielle leest… alles over Rosie

Daniëlle: “Een vriendin gaf mij het Rosie Project en het Rosie Effect. De achterflap van het Rosie Project overtuigde. Een succesvolle dertiger die moeite heeft met het vinden van de juiste vrouw en dan een 16-kantjes grote vragenlijst opstelt. En dan komt Rosie… die hij misschien ook nog kan helpen met het vinden van haar biologische vader. In die wereld van humor, romantiek en realiteit wil ik mij begeven deze zomer! Even geen opvoedtips maar de liefde! Denk trouwens dat het bij het Rosie Project blijft, aangezien de boeken die vorig jaar op mijn lijstje stonden ook nog steeds ongeopend in de kast liggen.”

Anke leest Nice

Anke: “Ik hou ervan als een boek past bij het moment. Dus dat het zich in de zomer/zon afspeelt als ik lekker in het zonnetje bij mijn tent zit. Boeken waarbij het verhaal zich in de winter/kou afspeelt lees ik dan liever onder de dekens in bed, als het buiten ook wat kouder is. Dus als ik de afbeelding op het boek Nice van Kiki van Dijk zie, weet ik al dat dit ééntje is die mee moet op vakantie. Doordat het een thriller is waarbij een familiegeheim de rode draad lijkt te zijn weet ik al dat dit helemaal in mijn straatje past en ik dit boek waarschijnlijk in één ruk uitlees.”

Lisa leest De Eilanden van Suzanne Vermeer

Lisa: “Ik ga deze zomer zelf op vakantie naar een eiland, dus lijkt De Eilanden van Suzanne Vermeer me een ideaal boek om in koffer te doen. Het boek bevat Zeven verhalen over zeven eilanden, zeven vrouwen, zeven geheimen. Dat is precies wat ik aan kan deze zomer. Geen dikke pil met een moeilijk verhaal. Maar behapbare spannende verhalen. Veel hoger moet ik de lat niet leggen dit jaar vrees ik ;). Ik begin met het verhaal dat zich op Ibiza afspeelt. Rarara waarom.”

Tot slot: heb je deze al gelezen?

De Eilanden is dus een goed boek als je zin hebt in verhalen, maar wil je nou nóg kortere teksten, dan is ons Club-columnboek Die andere moeders doen ook maar wat natuurlijk helemaal geschikt. Heb je zo’n vakantiedag waarop je het ene moment je kroost nog wilt doodknuffelen, maar ze vijf minuten later het liefst met tent en al enkele reis naar huis wilt sturen, pak dan dit boekje erbij en verstop jezelf achter het wc-gebouw. Lees en ontdek: die andere moeders doen ook maar wat. Echt! (en: hij is maar €9,99)

Heb je nog meer boekeninspiratie nodig? Vorig jaar maakten we dit blog met boekentips. Misschien staat daar nog iets van je gading tussen! 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Emelie 7 juli 2019 at 07:06

    Zondagskind is zo mooi!! Echt de moeite waard. Een fijne zomer

  • Reageer Wat lezen wij deze zomer? 13 boekentips van ons! - Club van relaxte moeders 10 juli 2020 at 15:16

    […] je nog meer boekeninspiratie nodig? Vorig jaar maakten we dit blog met boekentips. Misschien staat daar nog iets van je gading […]

  • Laat je reactie achter