Leer

Nieuwe fase in je zorgverzekering: je kind wordt 18 jaar

Kleine kinderen worden groot. De overgang naar volwassenheid brengt veel veranderingen met zich mee. Er breekt een compleet nieuwe levensfase aan voor je kind, waardoor er een aantal zaken geregeld moeten worden. Het afsluiten van een zorgverzekering is hier een van. Vanaf 18 jaar is je kind namelijk niet meer gratis met jou mee verzekerd. Heb je er weleens over nagedacht wat dit kan betekenen voor je zorgverzekering?

Een aparte zorgverzekering voor je kind

Tot 18 jaar kunnen kinderen gratis bij de ouders meeverzekerd worden. Hierna wordt je kind door zorgverzekeraars beschouwd als volwassene en moeten ze zelf verzekerd zijn tegen ziektekosten. Naast dat ze nu premie moeten gaan betalen krijgt je kind ook te maken met een verplicht eigen risico van € 385.

Kan je kind op jouw polis verzekerd blijven?

Dat kan zeker! Er is officieel geen leeftijdsgrens voor het meeverzekeren van je kinderen. Zeker als je kind nog thuis woont of studeert, kan het fijn zijn om je kind bij jou verzekerd te laten blijven.

Hierin heb je twee opties: je kunt je zorgverzekeringspakket aanpassen of samen een ander pakket kiezen, eventueel met een aanvullende verzekering die beter bij jullie past. Niks veranderen kan ook, dan behoud je de premie zoals die is. In beide gevallen betaal je voor je kind de volledige premie en eventueel het eigen risico van € 385.

Een studentenverzekering soms voordeliger

Toch kan het verstandig zijn om een aparte verzekering voor je kind te overwegen. Het kan zijn dat jij bijvoorbeeld een te uitgebreide polis hebt die niet past bij de zorgbehoeften van je kind. Hierdoor betaal je vaak onnodig een te hoge premie.

Bovendien bieden veel zorgverzekeraars ook een studentenpakket aan. Zo’n pakket bevat vooral de zorgkosten die studenten waarschijnlijk zullen maken. De overbodige dekkingen die vaak gericht zijn op ouderen zijn dan uit deze pakketten en dat scheelt weer in de premiehoogte.

Samen kiezen voor de juiste zorgverzekering

Als je kind staat te springen om de eigen vleugels uit te slaan, is het belangrijk om samen een weloverwogen beslissing te nemen over jullie zorgverzekering. Zo kunnen jullie ervoor kiezen om jouw huidige polis te behouden en eventueel het huidige pakket te veranderen of aan te vullen.

Of je kunt samen de mogelijke voordelen onderzoeken van een aparte studentenverzekering. Hoe dan ook, vergeet niet om naast al deze administratieve zaken ook lekker te vieren dat je kind volwassen is geworden!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter