Lees

Twijfelkont

Vroeger mochten we iedere dag één snoepje. In de houten kast in de woonkamer stond een groot vierkant blik met daarin de snoepvoorraad. Doosjes dummy’s, lange jans, zoute rijen, zure matten, halve apenkoppen omdat mijn vader de neus van fruitgum eraf snoepte en de oren liet liggen omdat hij geen drop lust. Als we een snoepje mochten, pakte mijn moeder dat blik en hield het voor onze neus. De geur van chemische zoetigheid kriebelde in mijn neus. Ik bleef eindeloos in die bak turen. Welke lijkt me lekker, welke is lekker groot, waar kan ik lang mee doen, waar zijn er nog maar weinig van? “Nou, nú iets pakken, twijfelkont. Ik ben geen uithangbord.”

Nog steeds ben ik niet goed in kiezen. Ik wil alles. Ik wil leuke klussen doen, ik wil mijn vrienden veel zien, feestjes vieren, uit eten, naar een museum met mijn lief, een ovenschotel maken voor mijn pas bevallen vriendin, een act bedenken voor mijn jarige zusje en een gepersonaliseerd slabbetje borduren voor de pasgeborene. O ja en natuurlijk een perfecte moeder zijn. Nog steeds.

De kinderen liggen op bed en ik kijk naar mijn agenda. “Oké,” zeg ik ’s avonds tegen mijn lief. “Ik kan morgen tot tien uur schrijven, dan moet ik lesgeven, daarna haal ik Lieve en Pepijn op en kunnen we naar de verjaardag van Bastiaan, daar kan ik dan een uurtje blijven en gaan we naar zwemles. Jij kookt dan, even kijken of ik dat ene recept nog kan vinden dat iemand me laatst stuurde. En volgens mij heb ik ’s avonds niks, kan ik misschien weer eens ukelele spelen, dat komt er steeds maar niet van!” Mijn lief hoort me amper, want hij staat onder de afzuigkap dertig pannenkoeken te bakken voor de carnavalsviering op school. Met z’n hardloopkleren aan.

Ik kijk naar de planning. Als ik ergens ‘ja’ tegen zeg, zeg ik tegen iets anders ‘nee’ en ik wil niks missen. Dan denk ik aan wat ik las in Mom You Can: ‘Waar zeg je ‘ja’ tegen als je tegen iets anders ‘nee’ zegt?’ Wat een mooie omkering! Als ik ergens ‘nee’ tegen zeg, kan ik met meer aandacht en liefde mijn andere activiteiten doen. Maar wat wil ik schrappen?

Op dat moment krijg ik een appje van Marjolein, de moeder van Bastiaan. ‘Bastiaan is ziek, de verjaardag gaat niet door.’

Keuzes maken. Nog even twijfelen wanneer ik ermee ga beginnen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Want daar krijg je energie van - Club van relaxte moeders 12 maart 2020 at 17:24

    […] als keuzes maken in de dingen die je deze week gepland hebt. Sanne besprak in haar blog Twijfelkont, van twee weken geleden, al één van deze inzichten. Namelijk dat moeite hebben met kiezen vaak […]

  • Laat je reactie achter