Lees

Voorbeeld

Lieve Elsbeth,

Deze keer geen stukje over mijn kinderen of mijn eeuwige gestuntel in huishouden en moederschap. Over hoe verschrikkelijk de zwemles weer was, dat ik niet weet hoe de wasmachine werkt of het allemaal helemaal niet meer zie zitten en alleen nog maar kan huilen.
Dit stukje gaat over jou. Je bent namelijk een enorm voorbeeld voor me en ik denk voor veel meer moeders.

Vanavond is je boeklancering. Je nieuwe boek Mom You Can! is klaar. Je hebt met allerlei moeders gesproken, onderzoeken gelezen, getypt, gelezen, getypt en nog eens getypt. Soms was je als een driftige peuter die het liefst de hele dag wilde krijsen omdat het allemaal te veel werd. Maar vaker zat je in een flow en was je een professor die op haar zolderkamertje de geheime formule voor het combineren van werk en moederschap had ontdekt. Ik heb zo’n zin om die te gaan leren!

Jaren geleden leerden we elkaar kennen bij een cursus kleinkunst. Ik maakte graag grappen over het moederschap en schreef soms iets op Facebook. Jij had al een aantal boeken op je naam staan en maakte plannen om een eigen website te starten. Voorzichtig polste je me of ik niet af en toe wat wilde schrijven. Wat voelde ik me vereerd! Natuurlijk wilde ik dat!

Al jaren lang sta je me vanaf de zijlijn aan te moedigen. In alles. Ik kreeg mijn tweede kind en zette mijn eerste stappen in het schrijverschap, ik kreeg een burn-out en krabbelde weer op en iedere keer zei je precíes het goede. Over lief zijn voor jezelf, over ballen in de lucht houden, jezelf serieus nemen maar ook weer niet té serieus. Er bestaat geen hogere moederkunde, maar zoals jij het doet, zo wil ik het ook. Ik kijk vol bewondering naar hoe je je kinderen stimuleert, hoe je ze hun eigen pad laat bewandelen zoals Keet met haar skateboardtalent en Teun met z’n musicalhart. Hoe je je eigen talenten benut door te schrijven en anderen daarin te helpen. En hoe je tegelijktijd een liefdevolle relatie met je geliefde weet te houden. (Oké, behalve als je pms hebt, dat vergeten we even.)

De manier waarop je de Club van Relaxte Moeders hebt opgezet zegt veel over je. Niet te veel zoetsappig getut, met humor en zelfspot, een hart onder de riem en vooral positief. Bij de Club vind je geen zeikerige stukken over hoe je kind je sociale leven heeft verpest, uitlacherige opsommingen van bijzondere babynamen of het shamen van moeders die thuis blijven/fulltime werken of fles- of borstvoeding geven. Want die andere moeders doen ook maar wat.

Ik zou je het liefst in een krimpmachine doen en op m’n schouder zetten als een soort moedermentor. Zodat je iedere keer kan zeggen dat ik het goed doe, dat je me kan waarschuwen als ik op de rem moet trappen en dat je me eraan kan herinneren hoe bijzonder het moederschap is als ik midden in de nacht stampvoetend een volgeplast matras sta droog te deppen.

Maar straks heb ik je boek. Ik ga het uitlezen en op m’n nachtkastje zetten. Dank je lieve Elsbeth, voor de bijzondere moeder die je bent en een groot voorbeeld. Voor mij en vast ook voor een hele hoop andere vrouwen.

Liefs,

Sanne

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter