Leer, Werk

De stresskip en hoe het beter werd

Hij is deze week uitgekomen: mijn boek Mom You Can! Een boek voor iedereen die (nog) meer geluk in werk en moederschap wil. Ik ontdekte tijdens het schrijven van dit boek daar de succesformule voor. In deze blogserie én in de besloten Mom-You-Can-Facebook-groep licht ik een tipje van de Mom You Can-sluier op. In dit blog succesfactor 1.

Toen ik twee jaar moeder was zat ik trillend van de stress onder een palmboom op Bali. Niet de slechtste plek om te zitten, maar ik kon er niet van genieten. Overweldigd door het moederschap, de nieuwe en onnoemelijk grote verantwoordelijkheid die daarbij kwam kijken en de lading hormonen die nog door mijn lijf raasden had ik mezelf in die eerste twee jaar moederschap keihard voorbij gerend en was ik veranderd in mijn eigen nachtmerrie: een gestresste moeder met afhangende mondhoeken.

Als ik wel eens over deze periode vertel aan mijn kantoorgenoot Sanne (die jullie kennen van haar blogs hier) dan kijkt ze me altijd wat glazig aan. Zij kent mij niet als een stressbal. Zij denkt volgens mij dat ik mijn hele leven al sterk en (redelijk) in balans door het leven ga. Maar niks is minder waar.

Je persoonlijkheid is niet in cement gegoten.

We zijn jaren verder. Hoewel ik vroeger geloofde dat ik nou eenmaal iemand was die af en toe stressaanvallen had, weet ik inmiddels dat je persoonlijkheid niet in cement is gegoten. Voor mijn boek onderzocht ik hoe het komt dat de ene vrouw werk en moederschap schijnbaar moeiteloos combineert terwijl de ander regelmatig op haar tandvlees loopt. Toen kwam ik erachter dat emotionele stabiliteit een belangrijk kenmerk is. Ik interviewde sterke vrouwen en las het in verschillende onderzoeken: ‘werknemers die emotioneel stabiel zijn, zijn beter in staat om werk en zorg te combineren.’

Herken jij jezelf nu meer in de stresskip dan je lief is? Er is hoop! Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen met het klimmen van de jaren sowieso emotioneel stabieler worden. Maar nog mooier is dat je deze groei zelf ook nog kunt versnellen.

Hoe dan? In Mom You Can bespreek ik dat uitgebreid, met voorbeelden uit mijn eigen leven, maar ook hoe andere vrouwen dat hebben aangepakt. Een paar dingen zijn in ieder geval duidelijk. 

1. Het loont om jezelf beter te leren kennen

‘Als je een bepaald patroon eenmaal ziet, kun je het niet meer negeren,’ las ik ooit in de bestseller De moed van imperfectie van Brené Brown. Ik heb veel gehad aan deze ene zin van Brené. Hoewel ik in mijn slechtste periodes geen benul had waarom ik misselijk van spanning in mijn lijf wakker werd, achteraf gezien waren die stressaanvallen meestal wel te verklaren. Het helpt om jezelf en je patronen beter te leren kennen. En dat was precies wat ik was gaan doen toen ik terug kwam uit Bali. 

2.  Het loont om lief te zijn voor jezelf

Op de een of andere manier is het voor velen van ons makkelijker om lief en menselijk te zijn voor een ander dan voor onszelf. Ben jij ook vaak boos op jezelf? Wees gerust: je staat hierin niet alleen. Vrouwen zijn en masse heel streng voor zichzelf. Maar! Uit honderden wetenschappelijke publicaties blijkt dat een compassievolle houding tegenover jezelf (oftewel lief zijn voor jezelf) ervoor zorgt dat je emotioneel beter in balans kunt blijven. Mensen met zelfcompassie blijven kalmer, kunnen zich beter aanpassen én voelen zich minder alleen.

3. Het loont om je blunders, je stress of piekergedachtes te delen

Ik kan zo een rijtje noemen waarom ‘we’ allemaal boos kunnen zijn op onszelf: omdat je weer je to-do-lijst niet af hebt, omdat je toch chips hebt gegeten, tegen je kinderen bent uitgevallen of een verjaardag vergeten bent. Volgens zelfcompassie goeroe Kirstin Neff is één van de onderdelen van zelfcompassie dat je inziet dat je niet de enige bent die ‘stomme dingen’ doet. (Hoera, je bent gewoon een mens!). Besef dat en misschien maakt het je milder.

De Challenge van deze week!

Bij iedere aflevering van deze Mom You Can-reeks hoort een Challenge. De Challenge bij deze succesfactor heeft te maken met het onderdeel zelfcompassie. Lief zijn voor jezelf gaat gemakkelijker als je je realiseert dat je niet de enige bent die tegen dingen aanloopt. De Challenge van deze keer is dan ook: Deel een blunder, ‘fout’, een piekergedachte, iets waar je je zorgen om maakt, iets waar je je voor schaamt of iets wat je stom vindt van jezelf met iemand.

Kom naar de Mom You Can-groep voor meer achtergrond-info en om ervaringen te delen.

Speciaal voor deze Challenge heb ik de Mom-You-Can-Facebook-pagina aangemaakt. Een besloten pagina waar ik de Mom You Can-challenge ga delen. Waar ik korte achtergrondinformatie zal geven, interessante filmpjes deel, en per aflevering één of twee uitdagingen geef. Maar waar jullie ook met elkaar jullie successen, vragen of struggles kunnen delen. Want we zijn tenslotte niet voor niets een club. Samen weten we meer. Samen zijn we sterker! Zin om mee te doen? Sluit je dan hier aan bij de Mom You Can-groep!

Vanaf vandaag ligt Mom you can in de winkels. Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Mom You Can de podcast! - Club van relaxte moeders 20 februari 2020 at 14:14

    […] stabiliteit. Het gaat over jezelf kennen en lief zijn voor jezelf. Daar schreef ik ook al het blog De stresskip en hoe het beter werd over. In de eerste podcast praat ik daarover met mijn gast Mariëlle Beckers en co-host Sanne […]

  • Laat je reactie achter