Kook

Vlugge aziatische viskoekjes van Jamie Oliver

Tijdens de presentatie van zijn boek 5 ingrediënten – Snel & simpel koken maakte hij ter plekke dit gerecht. Hij hakte de zalm heel behendig in kleine stukjes zonder naar zijn mes te kijken. En voor ik het wist lagen die lekkere viskoekjes voor mijn neus. Tja… zo makkelijk gaat het mij dan waarschijnlijk niet af, maar een moeilijk recept is het niet!

VOOR 4 PERSONEN – BEREIDINGSTIJD 22 MINUTEN

1 stengel citroengras

6 cm verse gemberwortel

½ bos verse koriander (25 g)

500 g zalmfilet, zonder huid, graten verwijderd

4 tl chili-jam (verkrijgbaar bij speciaalzaken of online)

Kneus de stengel citroengras op je werkvlak en trek het harde buitenste laagje eraf. Schil de gemberwortel en hak hem samen met de zachte binnenkant van het citroengras en de meeste koriander (met steeltjes en al) fijn. Houd een paar mooie korianderblaadjes apart en leg ze in een kommetje koud water.

Snijd de zalm op het fijngehakte mengsel op je plank in blokjes van 1 cm en schuif de helft van de zalm opzij. Hak de resterende helft superfijn – tot een soort puree – en meng er de grovere stukjes zalm, een snufje zeezout en zwarte peper door. Verdeel het mengsel in 4 porties en kneed er ongeveer 2 cm dikke koekjes van.

Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag met 1 eetlepel olijfolie op matig hoog vuur. Bak de koekjes 2 minuten aan elke kant, of tot ze mooi goudbruin zijn. Schep de chili-jam op de viskoekjes, giet een scheutje water in de pan, zet het vuur uit en kantel de pan zodat het water langs de koekjes vloeit. Serveer de koekjes met de uitgelekte korianderblaadjes.

Calorieën

277 kcal

Vet

17,2 g

Verz.vet

2,9 g

Eitwit

25,7 g

Koolhydr.

4,8 g

Suiker

3,8 g

Zout

0,7 g

Vezels

0,1 g

Recept: © Jamie Oliver Enterprises Limites 2017

Foto: © David Loftus, 2017

Dit recept komt uit het boek: 5 ingrediënten – Snel & simpel koken. Snel & simpel koken kost €29,99 en je kunt het hier al bestellen.

5 ingrediënten – Snel & simpel koken door Jamie Oliver is gepubliceerd door Kosmos Uitgevers. Recepten © Jamie Oliver Enterprises Limited, Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited 2017, door David Loftus

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Relax Mama-weekmenu ft Jamie Oliver 2 – Club van relaxte moeders 15 september 2017 at 15:23

    […] Dit recept maakte Jamie Oliver op de dag van zijn boekpresentatie. Toen hij het maakte zag het er best simpel uit…. Hij kon het volgens mij zelfs met zijn ogen dicht! Ik houd mijn ogen er liever bij open. Ik zat even te dubben wat ik er nou bij zou eten, rijst, noodles of pasta. Maar het wordt denk ik brood, zodat het  ‘visburgers’ worden (jullie andere suggesties?). Ik maak er deze zoetzure komkommersalade bij, die ik heb geleerd van Susan van Smulpaapje. […]

  • Reageer Relax Mama weekmenu 98: de beste nieuwkomers van 2017 - Club van relaxte moeders 8 mei 2018 at 14:20

    […] simpel koken mocht ik hem éé-op-één interviewen en een aantal recepten uit zijn boek delen. Deze viskoekjes maakte hij tijdens de perspresentatie ter plekke. Hij deed het uiteraard iets behendiger dan ik […]

  • Reageer Relax Mama weekmenu met de 5 P's (maar dan best gezond) - Club van relaxte moeders 22 november 2018 at 10:46

    […] is, maar dat gevoel heb ik in ieder geval wel. Terwijl de frietjes in de oven liggen maak ik er viskoekjes (of visburgers) van Jamie Oliver bij, die hij ooit live voor mijn ogen maakte, toen ik hem mocht […]

  • Laat je reactie achter