Kook

Sierlijke filotaart met snijbiet

Dit vegetarisch recept komt uit het kookboek Vega zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten, dat echt vol met super lekkere gerechten staat. Ik mocht een paar recepten delen waaronder deze Bolognese-saus, maar dan anders. In dit weekmenu vind je meer recepten uit Karin’s meest recente boek.

Karin: “Is het geen plaatje? Een soort Griekse spanakopita, maar dan met snijbiet en twee soorten kaas in een jas van ultraknapperig filodeeg. De propjes deeg bovenop maken het behalve koket ook nog eens extra krokant. Geen snijbiet in je moestuin? Met spinazie kan het ook.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 pak diepvries filodeeg (10 vellen, 225-250 g)
  • 300 g snijbiet
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 200 g cottage cheese/hüttenkäse
  • 150 g feta
  • 2 eieren
  • 75 g gesmolten boter
  • 1 handvol dille
  • 1 citroen (alleen schil)
  • 1 tl nigellazaadjes
  • scheut olijfolie

Zo maak je het (bereiden: 40 min (+ ontdooien), in de oven: 25 min):

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Laat het filodeeg een half uurtje ontdooien in de verpakking.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn. Fruit samen heel zachtjes in wat olie in een grote hapjespan of wok.
  • Snij intussen de stelen van de snijbiet in kleine stukjes, hak de bladeren grof. Doe eerst de stelen in de pan en bak 5-10 minuten mee tot beetgaar (proef!). Voeg dan de bladeren toe en laat op hoog vuur al omscheppend in 2-3 minuten slinken. Laat uit de pan afkoelen.
  • Doe intussen de eieren in een grote kom, plus de cottage cheese, verbrokkelde feta en fijngehakte dille. Rasp de citroenschil erboven. Klop alles goed door elkaar en breng flink op smaak met zout en (vooral) peper. Schep de afgekoelde snijbiet erdoor.
  • Klem een vel bakpapier vast op de bodem van een springvorm, liefst een vrij kleine, hoge (Ø 16-18 cm), dan krijg je een mooi hoog taartje. Vet bodem en randen in met gesmolten boter.
  • Bedek de vorm met wat kruislings op elkaar gelegde vellen deeg (± ⅓ deel), kwast tussendoor steeds in met boter. Zorg dat dat het deeg over de rand hangt. Doe de groentevulling erin. Vouw het overhangende deeg erover dicht. Maak de bovenkant helemaal dicht met weer wat stukken deeg over elkaar (± ⅓). Blijf te pas en te onpas kwasten met boter.
  • Scheur alle overgebleven restjes deeg in stukken en verfrommel die tot propjes. Bedek hiermee de hele bovenkant. Kwast ook weer in met boter. Bestrooi met nigellazaadjes.
  • Bak de taart ± 25 minuten onderin in de hete oven, tot hij gaar, krokant en goudkleurig is.
  • Lekker met: een tomatensalade.

TIPS:

1. Snijbiet doet het fantastisch in de moestuin, die vrolijk gekleurde stengels blijven maar groeien. Maar de betere groenteboer heeft het soms ook.

2. Geen snijbiet? Vervang door 300 g spinazie en een extra ui. Of met ontdooide diepvriesspinazie. Wel altijd goed uit laten lekken, want daar komt veel meer vocht uit dan bij snijbiet.

3. Vooraf maken kan prima. Bewaar goed afgedekt met folie (tegen uitdrogen) in de koelkast. Bak wel op het laatste moment, dan is hij het lekkerst.

3. Mix de bliktomaten even in de keukenmachine of met de staafmixer voor ze de pan in gaan, dat bevordert de sauzigheid. Of duw ze in de pan kapot met een pollepel.

Het boek Vega zonder pakjes & zakjes

Op veler verzoek heeft Karin Luiten nu een vrolijk vegetarisch kookboek gemaakt, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Het is echt een heel fijn boek geworden. Het boek kost €25,99 en je koopt het onder andere hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama vega-menu zonder pakjes en zakjes - Club van relaxte moeders 28 april 2022 at 09:45

    […] Hoe mooi ziet deze hartige taart er uit? Lijkt mij superlekker om een keer uit te proberen. Je vindt het recept hier. Zoals Karin in het recept schrijft: je kunt de biet ook vervangen voor spinazie. Je vindt het recept hier. […]

  • Laat je reactie achter