Kook

Relax Mama vega-menu zonder pakjes en zakjes

Al eerder maakte mijn kantoorgenoot Saskia voor ons het weekmenu. Omdat zij voor verschillende uitgeverijen werkt, hebben wij regelmatig de nieuwste kookboeken op ons kantoor. Afgelopen week kreeg ik het boek Vega zonder pakjes & zakjes op mijn bureau en Saskia beloofde er en een weekmenu van te maken!

Saskia: “Steeds vaker sta ik voor de schappen van de supermarkt en denk ik wat zit er allemaal in die pakjes en zakjes? Kan ik dit niet gewoon beter zelf maken, zoals ik dat al vaker doe voor pasta of de risotto, waar mijn man en kinderen dol op zijn. In een gezin met kleine kinderen wil je na het werken snel het eten op tafel hebben en dan greep ik vroeger vaak naar pakjes en zakjes. De kerrie madras was favoriet, binnen 15 minuten stond het eten op tafel. Zeker door mijn liefde voor eigengemaakte soep ben ik steeds meer met verse producten gaan koken en minder met pakjes en zakjes en echt, het is zoveel lekkerder.”

Maandag: Rodelinzenbolognese

We beginnen met een vegetarische Bolognese-saus. Schrik niet van de tijd die erbij staat aangeven, want het is maar 20 minuten actieve tijd, de overige tijd is lekker laten pruttelen in de pan terwijl je iets leuks doet 😉 Je vindt het recept hier. En het is voor acht personen, dus handig voor grote gezinnen, of voor een extra portie om in te vriezen.

Dinsdag: Kokoscurry met ananas

Chicken tonight eat your heart out. Dat kun je dus net zo goed zelf maken hè, en dan nog vega ook. Ook voor dit recept geldt: 20 minuten werk en de rest is wachten en af en toe roeren. Je vindt het recept hier.

Woensdag: Filotaart snijbiet (kan ook met spinazie)

Hoe mooi ziet deze hartige taart er uit? Lijkt mij superlekker om een keer uit te proberen. Je vindt het recept hier. Zoals Karin in het recept schrijft: je kunt de biet ook vervangen voor spinazie. Je vindt het recept hier.

Donderdag: Pulled pork oh nee jacked fruit

Zeg nou zelf… dit broodje ziet er toch echt uit als een broodje pulled pork? Maar nee, het is jacked fruit en dat koop je in blik (in de meeste supermarkten staat het tegenwoordig wel). Check hier het recept.

Vrijdag: Fatteh met champignons en aubergine

Kijk nou wat een plaatje dit gerecht. Karin liet zich voor dit gerecht inspireren door Nigella Lawson. Zij noemt dit gerecht Midden-Oosterse nacho’s. Toprecept voor de vrijdagmiddagborrel dus 🙂 Je vindt het recept hier op Karin’s eigen site.

Zaterdag: Eigen groentebouillon

Ik ben echt fan van zelf soepen maken, maar die maak(te) ik nog wel vaak met bouillonblokjes. Maar in dit boek van Karin Luiten zie ik een goeie (duurzame) tip voor zelf bouillon maken. Ik deel hem graag!

Nodig: 1 liter water, Zak vol restjes groente afval (spaar en bewaar dit in de vriezer), Bosje peterselie (mag ook alleen steeltjes zijn), ½ el zwarte peperkorrels, 2 laurierblaadjes, Zout.

Zo maak je het: Spaar alle schillen en was ze alvorens je ze in de vriezer spaart in een zak, denk aan wortel, prei, pastinaak, knolselderij, courgette, paprika, uienkontjes, peterseliestelen.
Doe alle schillen in een pan, voeg peper en laurierblaadjes toe, giet anderhalve liter water erbij, breng aan de kook. Op een hoog vuur een half uur laten pruttelen. Zeef de bouillon boven een schone pan en klaar is je bouillon. Hoe duurzaam is deze variant!

Zondag: Moederdag kanskaart!

Zondag is het moederdag! De dag dat je de hele dag lekker kan chillen. Een dag dat er natuurlijk voor je gekookt wordt. Geniet er van 🙂 Voor meer fijne moederdag-tips: check even dit blog.

Het boek Vega zonder pakjes & zakjes

Op veler verzoek heeft Karin Luiten nu een vrolijk vegetarisch kookboek gemaakt, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. De recepten in dit weekmenu van Karin Luiten bewijzen dat het echt geen gedoe hoeft te zijn. Karin is culinair journalist en bekend van haar onvermoeibare strijd tegen pakjes en zakjes. In haar laatste boek Vega zónder pakjes & zakjes staan 115 makkelijke recepten, inclusief het maken van groentebouillon, want tja bouillon kun je dus ook zelf maken en is echt geen gedoe. Het is echt een heel fijn boek geworden. Het boek kost €25,99 en je koopt het onder andere hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Sierlijke filotaart met snijbiet - Club van relaxte moeders 28 april 2022 at 09:44

    […] gerechten staat. Ik mocht een paar recepten delen waaronder deze Bolognese-saus, maar dan anders. In dit weekmenu vind je meer recepten uit Karin’s meest recente […]

  • Reageer Rodelinzen bolognese - Club van relaxte moeders 28 april 2022 at 09:45

    […] gerechten staat. Ik mocht een paar recepten delen waaronder deze Bolognese-saus, maar dan anders. In dit weekmenu vind je meer recepten uit Karin’s meest recente […]

  • Laat je reactie achter