Kook

Relax Mama weekmenu 106: 5 x vegetarische recepten

Mijn goede voornemen voor dit jaar is om regelmatig een compleet vegetarisch weekmenu in te lassen. Sowieso bevat ieder weekmenu een vlees- en visloze dag, maar mijn doel is om om de paar weken dus helemaal vegetarisch te gaan. Je zou denken dat dat als dochter van een vegetarisch opgevoede vader (inmiddels 75 jaar en volledig zonder vlees en vis opgegroeid) een eitje zou zijn, maar ik moet er toch altijd even over nadenken. Deze week heb ik dan ook mijn ouders ingeschakeld voor hulp. Samen kwamen we op deze bij f vegetarische recepten.

Maandag: Spinazie, aardappels en Franse kaassoufflés

We beginnen de week traditiegetrouw met aardappels. En met de lievelingsgroente van Keet (spinazie à la crème). Meestal eten we hier vissticks of kipschnitzel bij, maar vandaag dus niet. Het pronkstuk van vandaag is mijn moeders kaassoufflé (en dan dus niet de kaassoufflés zoals je die uit de snackbar kent. Maar zo’n ding dat je in de oven laat rijzen). Het recept komt uit het meer dan honderdjaar oude kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool van CJ Wannée. Mijn moeder had dat boek in de kast staan vroeger en ik heb het zelf ooit op een rommelmarkt gekocht, maar eigenlijk nooit ingekeken.

Dit heb  je nodig
– 100 gram boter of margarine
– 5 eieren
– 100 gram oude Goudse kaas (of iets meer zegt mijn moeder)
– peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet vier soufflépotjes (of ramequins) in. Mijn moeder maakt overigens altijd één grote soufflé in plaats van een paar kleintjes. Dus dan vet je één middelgrote ovenschaal in.
Splits de eieren (eigeel en eiwit apart in bakjes doen). Roer de boter of margarine tot room, voeg er één voor één de eierdooiers bij, de geraspte kaas en peper en zout.
Klop het eiwit  stijf en meng dit vervolgens zo luchtig met het boter/kaas/ei-mengsel. Vul dan de ovenschaal of de potjes voor de helft (de soufflé moet kunnen rijzen) en zet de potjes in de oven. Laat de soufflés ongeveer 20 minuten rijzen. Check af en toe even, zonder de oven te openen, want anders stort hij in!

Schermafbeelding 2017-01-28 om 15.42.42Dinsdag: Gnocchi tomatensaus met mozzarella en caponata

Dinsdag ga ik voor een van mijn favoriete groentegerechten: caponata. Voor als je het niet kent: het is een  (lauw)warme groentesalade, een oud Siciliaans gerecht. Je kunt het misschien nog het meeste vergelijken met ratatouille, maar dan lekkerder. Ik maak het uit het boek Basic Italien, maar dit online recept van Jamie lijkt er op.

Bij de caponata gnocchi met een simpel tomatensausje: gefruite ui, knoflook, gepelde tomaten uit blik, peper en zout. De gnocchi haal ik uit een pak. Die kook je (is heel snel klaar) en meng er stukje mozzarella door direct na het afgieten. Dan de saus en wat basilicum erover en klaar!

Woensdag: Vegetarische chili

Als we dan toch goed bezig zijn, dan deze week ook maar een recept met peulvruchten: chili maar dan zonder vlees, oftewel chili sin carne. Ik ga voor dit vegetarische recept van Francescakookt.nl.

Donderdag: Foe Yong Hai

Ik heb onlangs geëxperimenteerd met zelf maken van Fou Yong Hai. Toen gebruikte ik het recept van 24Kitchen waar ik nog niet helemaal tevreden over was. Ik kreeg via mijn Instastory de tip om dit recept van Keukenliefde.nl te gebruiken, dus ik geef het een tweede kans!

Vrijdag: Geroosterde tomatensoep, gegrilde haloumi en geroosterde pepers

Toen ik verder nog tips aan mijn ouders vroeg voor vegetarisch eten was dit het antwoord: “Vele soepen zijn goed. En champignons in een jasje: Champignons in ei en daarna in paneermeel rollen. In de olie frituren. Eventueel wat zout en peper toevoegen aan het geklopte ei.”

Dus op vrijdag gaan we voor een van onze lievelingssoepen, waarvan ik vind dat iedereen die in ieder geval één keer gemaakt moet hebben. De geroosterde tomatensoep uit mijn boek Relax Mama in de Keuken (tomaten de avond ervoor in de oven gooien terwijl je voor tv hangt). We eten er gegrilde haloumi bij (aanrader!). En als ik die tomaten in de oven aan het roosteren ben in de oven, zet ik er een ovenschaal met groene pepers (licht pittig) van de Turkse groenteboer bij (besprenkeld met olie en peper en zout), tot ze beginnen te kleuren. Die champignons in het jasje bewaar ik voor een andere keer, mam!

En dan nog even over dat honderd jaar oude kookboek…

Ik werd echt helemaal vrolijk van dat kookboek. Vooral toen ik de inleiding las. En wat blijkt? Mej. Want schreef dit kookboek in 1910 eigenlijk hetzelfde doel als waarmee ik ooit deze weekmenu startte, namelijk: “Dit kookboek wil ook tegemoet komen aan de moeilijkheden, waarmede zo menige huisvrouw te kampen heeft bij de samenstelling van het dagelijks menu – dat in vele gezinnen maar al te vaak aan chronische eentonigheid lijdt.” In iets andere bewoording schreef ik dat ook twee jaar geleden in het eerste Relax Mama-weekmenu.

En dan wil ik jullie deze nuttige tips uit het boek ook niet onthouden 😉 (let vooral op de rol van de huisvader).

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

 • Reageer Marieke Kneepkens 17 februari 2018 at 04:45

  Dank je wel weer voor de inspiratie! Als vegetariër vind ik het zelf ook lastig om vernieuwend/origineel te blijven elke week. Ik zag op de website van Jamie Olivier dat er een ‘week zonder vlees’ wordt georganiseerd,van 5 t/m 11 maart. http://Www.weekzondervlees.nl
  Hartelijke groet, Marieke

  • Reageer Elsbeth Teeling 19 februari 2018 at 13:21

   Oh leuk, dank voor de tip. Ga ik ook met die week meedoen! Groetjes, Elsbeth

 • Reageer Relaxt Relax Mama Weekmenu - Club van relaxte moeders 7 april 2022 at 15:29

  […] Jaren geleden leerde ik via het Relax Mama Weekmenu de kaassouflé van Elsbeth’s moeder kennen en sindsdien is het altijd feest als deze op tafel komt. Ik maak twee keer de hoeveelheid en nog willen ze meer. Hij blijft wel lekker aan je dijenplakken dus niet voor elke week. Je vindt het recept voor de kaassouflé hier. […]

 • Laat je reactie achter