Kook

Rodelinzen bolognese

Dit veganistische recept komt uit het kookboek Vega zonder pakjes & zakjes van Karin Luiten, dat echt vol met super lekkere gerechten staat. Ik mocht een paar recepten delen waaronder deze Bolognese-saus, maar dan anders. In dit weekmenu vind je meer recepten uit Karin’s meest recente boek.

Karin: “Bij vega bolognese moet je een beetje de verwachtingen loslaten. Heel veel groente compenseert de smaak van gehakt al een heel eind. Ik koos niet voor kant-en-klaar nepgehakt, maar voor soeplinzen. Het geheime ingrediënt miso maakt het lekker hartig, meer vlezig en minder linzerig. Kook meteen een flinke pan vol, want het vriest prima in.”

Dit heb je nodig voor 8 (!) personen:

  • 150 g gedroogde rode linzen
  • 1 winterwortel
  • 4 bleekselderijstengels
  • 2 knoflooktenen
  • 250 ml rode wijn
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 2 volle el tomatenpuree
  • 2 takken verse rozemarijn
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • ± 5 el olijfolie
  • 1 tl suiker
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • 2 volle el miso (75 g)
  • zout & peper uit de molen
  • 1 grote ui

En zo maak je het (bereiden: 20 minuten, in de pan: 1½  uur)

  • Snipper wortel, bleekselderij, ui en knoflook fijn (of haksel alles even in de keukenmachine). Verhit een scheut olie in een grote braadpan en fruit de boel op vrij hoog vuur 10 minuten onder af en toe omscheppen.
  • Breng intussen 500 ml water aan de kook in een pan met het paddenstoelenbouillonblokje. Doe daar de linzen in en laat op zacht vuur onder een deksel rustig sudderen.
  • Hak alvast de rozemarijn fijn.
  • Bak de tomatenpuree 1 minuut mee met de groente.
  • Giet de wijn erbij en laat even uitbruisen.
  • Voeg bliktomaten, rozemarijn, oregano, laurier, suiker en peper toe plus de complete inhoud van de linzenpan.
  • Laat op een laag pitje onder een deksel anderhalf uur sudderen. Zet het laatste half uur de deksel schuin op de pan indien de saus nog heel nat is.
  • Roer de miso even los met wat hete saus, meng dan door de pan. Proef op zout en peper.
  • Serveren: Met pasta naar keuze, en voor de niet-vegans met geraspte parmezaan.

Tips van Karin:

1. Zorg dat je een flinke berg evenveel ui, wortel en bleekselderij heb, van elk ongeveer 200 g.

2. Rode linzen, die er trouwens oranje uitzien, vallen normaal gesproken tijdens het koken vanzelf uit elkaar. Maar zuur (= tomaat) vertraagt de garing, dus als je ze ongekookt erbij doet, kan het soms heel lang duren voor ze zacht worden. Vandaar dat ze alvast even een zetje krijgen in een aparte pan.

3. Mix de bliktomaten even in de keukenmachine of met de staafmixer voor ze de pan in gaan, dat bevordert de sauzigheid. Of duw ze in de pan kapot met een pollepel.

Het boek Vega zonder pakjes & zakjes

Op veler verzoek heeft Karin Luiten nu een vrolijk vegetarisch kookboek gemaakt, vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Het is echt een heel fijn boek geworden. Het boek kost €25,99 en je koopt het onder andere hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Relax Mama vega-menu zonder pakjes en zakjes - Club van relaxte moeders 28 april 2022 at 09:44

    […] tijd is lekker laten pruttelen in de pan terwijl je iets leuks doet 😉 Je vindt het recept hier. En het is voor acht personen, dus handig voor grote gezinnen, of voor een extra portie om in te […]

  • Reageer Succesvolle gezinsmaaltijden weekmenu (deel 1) - Club van relaxte moeders 2 juni 2023 at 10:18

    […] Toen ik deze week niet thuis was, kreeg ik deze foto van een spaghetti Bolognese en daarna een telefoontje dat Teun er drie borden van had gegeten. Ik ben het dus volledig eens met Judith: pasta bolo doet het altijd goed. Ons recept voor de échte bolognaise saus (of ‘ragout zoals de kenners het noemen), vind je hier. Als je een vegetarische variant wilt maken, kijk dan hier. […]

  • Laat je reactie achter