Kook

Shepherd’s pie

Dit gerecht bracht Inge (moeder van Fedde en Job) ooit in als succesrecept voor het boek Relax Mama in de Keuken. En daar was ik heel blij mee. Inge met maakt deze ovenschotel met bruine linzen, hij is dus helemaal vega. Laat je trouwens niet afschrikken door de lijst ingrediënten, het is makkelijker dan je denkt. Mocht je wijn in het eten voor kinderen toch niet zo’n fijn idee vinden, voeg dan bouillon toe voor de smaak.

Dit heb je nodig voor 4 tot 6 personen:

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 3-4 wortels, geschrapt en in dunne plakjes
  • 250 g champignons, in plakjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 el fijngehakte rozemarijn en/of tijm
  • een scheut rode wijn of groentebouillon
  • 2 blikken linzen (à 400 g), afgespoeld en uitgelekt

Voor de puree:

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • een scheut melk
  • een flinke klont boter
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas

En zo maak je het:

Verwarm de olie in een ruime pan en bak de ui, knoflook, bleekselderij en wortels 3-4 minuten. Voeg de champig- nons toe en bak ze al omscheppend enkele minuten mee. Meng er het blik tomaten en de rozemarijn of tijm door en schenk de wijn of bouillon erbij. Voeg zout en peper toe en laat op matig vuur 15-20 minuten sudderen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Kook intussen in een pan met water en zout de aard- appels in ca. 15 minuten gaar. Giet ze af in een vergiet. Verwarm wat melk in de pan en voeg de aardappels en boter toe. Stamp de aardappels op laag vuur met een pureestamper tot puree. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de linzen door het groentemengsel en laat nog enkele minuten sudde- ren tot de linzen goed warm zijn. Schep het linzen- mengsel in de ovenschaal en verdeel er de puree over. Strijk de bovenkant een beetje glad met de achterkant van een lepel. Strooi er de kaas over.

Zet de shepherd’s pie 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is. Als de bovenkant nog wat kleur kan gebruiken, zet dan de ovengrill nog 1-2 minuten aan. Serveer met een salade met bijvoorbeeld blaadjes witlof en spinazie.

Remake van Relax Mama in de keuken komt er aan!

Dit recept komt uit mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes, inclusief de kanskaarten van dit blog. Er is een remake van het boek op komst. In het voorjaar van 2021 is hij weer verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Relax mama -laat dat die lente maar komen - weekmenu - Club van relaxte moeders 19 februari 2021 at 14:13

    […] En zo is het dus gekomen dat de (vegetarische) Shepherd’s pie in dit weekmenu is gekomen. Je vindt het recept hier. […]

  • Reageer Relax mama weekmenu: superlekker vegetarisch - Club van relaxte moeders 11 november 2021 at 20:51

    […] Sheperd’s pie, dat klinkt niet echt vegetarisch. Maar dit recept van Inge (uit Relax Mama in de keuken) is gemaakt met linzen en dat is dus een hele goeie vervanger. Je vindt het recept hier. […]

  • Reageer Relax mama vega weekmenu (voor carnivoren) - Club van relaxte moeders 17 maart 2022 at 13:11

    […] We starten de week met deze Shepherd’s pie uit mijn kookboek Relax Mama in de keuken. Je vindt het recept ook hier! […]

  • Laat je reactie achter