Kook

Relax mama weekmenu volgens groep 8-er

Mijn 11-jarige Teun zat deze week thuis vanwege een positief geteste juf. Naast wat online lessen kregen de kinderen ook de vraag mee of ze deze week een challenge voor zichzelf wilden bedenken. Teun bedacht dat hij de hele week ging koken of in ieder geval ging helpen koken. En zo geschiedde. En zo verzon hij zonder dat hij het wist gelijk een prima weekmenu!

Maandag: bietjesstamppot

Op maandag maakte hij bietjesstamppot. Het werd een redelijk rechttoe rechtaan stamppot met vooral aardappels en bietjes. Wil je een iets meer opgepimpte versie, volgen dan dit recept van Caroline dat ook in mijn boek Relax Mama in de keuken staat.

 • 1 kg aardappels, geschild en in stukken
 • een klontje boter
 • 1 ui, gesnipperd
 • 500 g voorgekookte bietjes, in blokjes
 • ca. 75 g rozijnen
 • een scheutje melk
 • 125 g zure room
 • 200 g (extra) belegen of oude kaas, in blokjes

Deze maak je als volgt: Kook de aardappels in ca. 20 minuten gaar. Verwarm intussen de boter in een koekenpan en fruit de ui ca. 3 minuten, voeg de bietjes en rozijnen toe en bak alles nog ca. 5 minuten, houd warm. Giet de aardappels af in een vergiet. Verwarm wat melk in de pan, voeg de aardappels weer toe en stamp met een pureestamper tot een gladde puree. Roer er de zure room door en schep er het bietenmengsel door. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de blokjes kaas toe en schep goed om.

Dinsdag: pannenkoeken (met gegrilde groente)

Op dinsdag koos Teun voor pannenkoeken. Die had hij nog nooit zelf gemaakt. En tja… als je elf bent, dan moet je toch echt wel een keer zelf pannenkoeken hebben gebakken hè. De kinderen aten ze traditioneel met poedersuiker en stroop en een pannenkoek met kaas. Henno en ik zijn fan van het recept uit Relax Mama in de keuken, namelijk: pannenkoek met gegrilde groente en geitenkaas. Die met poedersuiker nam ik gewoon daarna als toetje.

Je kunt pannenkoeken natuurlijk ook ‘stiekem’ gezonder maken met spinazie en ze drakenpannenkoeken noemen. Hoe je dat doet, vind je hier.

Woensdag: mac & cheese

Mac & cheese is denk ik wel Teun’s lievelingspasta. Dus die moest er komen. Met een beetje hulp van zijn vader maakte hij hem ’s middags al, en ’s avonds hoefde de schaal alleen nog maar even de oven in. Het recept dat ze volgenden vind je hier. Teun verving de hamblokjes voor spekreepjes. Wij aten er een salade Caprese bij zoals je op de foto kunt zien.

Donderdag: pokebowl

Van pokébowls worden we hier allemaal blij. Teun is niet zo gek van zalm en krabsticks, dus hij maakt hem met vissticks en houdt het voor zichzelf nogal simpel met komkommer, avocado, boontjes en tomaatjes. Voor de rest van ons gezin is een pokébowl compleet als er zalm bij zit en dingen als stukjes mango, zeewiersalade, edamame- (of soja-)boontjes, en krabsticks. Alles in bakjes en iedereen mag zijn eigen bowl samenstellen.

Vrijdag: zelfbouwpizza

Tja origineel is anders, maar we eindigen we week toch echt weer met pizza. Maar dan nu wel een zelfbouwpizza. Met zo’n rol uit het koelschap. Dan kan iedereen zelf kiezen wat hij er op wil. Vorige week deelde ik trouwens op mijn Instagram-story de guilty pleausure-pizza van Keet en mij: dat is een diepvriespizza met champignons, waarover we nadat hij in de oven is geweest truffelmayonaise, rauwe ham en rucola doen. Toprecept 😉

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Deze supermooie denim schorten (en nog veel meer leuks) zijn te koop in de Shop van Relaxte Moeders.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter